The Who – Who’s Next (1971)

The Who - Won't Get Fooled AgainNa de in 1969 verschenen rockopera Tommy begon Pete Townshend met het ontwikkelen van een nieuw project genaamd Lifehouse. Toen dit project voor een groot deel sneuvelde ontstond er wel een nieuw album waar een deel van de geschreven nummers op terug te vinden waren. Dit succesvolle album Who’s Next verscheen in 1971 en maakte gebruik van vernieuwende geluidstechnieken zoals de synthesizer. The Who’s populariteit bleef stijgen en hun opmerkelijke live performances waarbij gitaren en drumstellen sneuvelden droegen hier zeker aan bij.

Het album opent met de lange intro van het prachtige Baba O’Riley (vaak foutief “Teenage Wasteland” genoemd). Het geluid ontwikkeld met een synthesiser klinkt als de geluiden die op een kermis te horen zijn, de toevoeging van de piano en drums maakt de opbouw compleet. Roger Daltrey en Pete Townshend klinken goed samen in de verschillende delen van het nummer. Niet voor niks uitgegroeid tot een klassieker van The Who door het expirimentele geluid. Het vervolg met Bargain klopt helemaal, een liefdesnummer opgedragen aan God. De muzikale technieken brengen het hele nummer samen en munten uit in de versnelling op het einde van het nummer.

De song Love Ain’t for Keeping was in eerste instantie voor het Lifehouse project van Townshend ontwikkeld als een hardrock song. De uiteindelijke versie op Who’s Next is een stuk rustiger en bevat als één van de weinige nummers op het album geen geluiden ontwikkeld met de synthesizer. Een ontspannen nummer zo tussendoor op het album wat de snelheid er gelukkig niet uithaalt. Het vervolg met My Wife wordt gezongen door basgitarist John Entwistle (het enige bandlid dat zijn instrumenten niet sloopt). Het nummer gaat over een dronken man die bang is dat zijn vrouw denkt dat hij vreemd is gegaan omdat hij voor een bepaalde tijd weg is. Op een mooie wijze gezongen door John waarbij hij het merendeel van de bespeelde instrumenten tot zijn rekening neemt. Het nummer Song is over begint vrij rustig met ondersteuning van de piano. Townshend en Daltrey nemen de zang voor hun rekening waarbij zowel de synthesizer als het drumwerk van Keith Moon een goede vorm geven aan het nummer. Een lange song die met prachtig drumwerk wordt afgesloten. Getting in Tune kent verschillende tempowisselingen wat een swing geeft aan het nummer door het drum- en gitaarwerk. Afwisselend en sterk geproduceerd.

Going Mobile is opgenomen zonder leadzanger Roger Daltrey en wordt gezongen door Pete Townshend. Ondanks dat het nummer nooit live is vertolkt past het goed op het album waarbij het thema van een mobiel huis centraal staat. Het vervolg met Behind Blue Eyes mag er wezen, een nummer dat met het geluid van een akoestische gitaar opent waarbij het explodeert naar het einde toe. Een tekstueel sterk nummer waarbij de gitaar riff op het einde de overgang naar het slotnummer Won’t Get Fooled Again in gang zet. Eén van de sterkste nummers van de plaat opent met synthesizer geluiden waarbij de vele afwisselende geluiden goed naar voren komen. Het nummer zit sterk in elkaar en brengt een duidelijk bericht naar buiten. Afsluitend met opnieuw de vele geluidseffecten maakt het nummer een einde aan het album.

Niet voor niks is dit album van The Who uitgegroeid tot een klassieker. Het Lifehouse project mag dan niet voltooid zijn door Pete, de selectie van de nummers met toevoeging van een aantal nieuwe nummers doet het album toch aanvoelen als één geheel. De experimentele geluiden en goed geschreven songs vormen een mijlpaal in de muziekgeschiedenis en de opmars van de synthesizer.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Top 20 Albums van 2017

Top 20 albums van 2017

In 2017 verschenen er tal van noemenswaardige albums in de meest uiteenlopende gebieden van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *