Album vd Week: Ty Segall – Ty Segall

Hij is pas 29 jaar, maar Ty Segall heeft er al een hele carrière als muzikant opzitten. In 2014 verscheen zijn psychedelische plaat Manipulator, een plaat met vele gezichten en vooral de altijd aanwezige gitaarklanken. Daarnaast was hij de afgelopen jaren actief met zijn hard- en bluesrock band Fuzz en bracht hij begin vorig jaar nog zijn soloalbum Emotional Mugger uit. Vaak zijn de albums vormgegeven door ontwrichte en fuzzy gitaarklanken afgewisseld met de wat vlakker geproduceerde en melodierijke nummers. Zijn laatste werk was zeker niet zijn indrukwekkendste, maar de dagen van het meesterwerk Manipulator liggen nog maart kort achter ons. Voor zijn nieuwe album werkte hij opnieuw samen met leden van zijn live band The Muggers.

Het grootste verschil met zijn voorgaande albums is dat hij op het album de ruimte laat aan de overige bandleden. De klanken wisselen nog steeds tussen de fuzzy garage rock, hard rock en psychedelica, maar deze keer is er ook ruimte voor het akoestische werk. Het gevoel van zijn live shows wordt evenwichtig overgebracht naar het album, van ruige passages naar melodieuze en meeslepende delen. Hij geeft op het album een inkijkje in de muziek die hij ons de afgelopen jaren bracht. Opener Break a Guitar kent nog het zwaar beladen spectrum van zijn muzikale universum, maar Orange Color Queen is een heerlijk 60s juweeltje, balancerend tussen de muziek van The Beatles en The Kinks. Ruimte voor zijn meeslepende gitaarwerk is er op het ruim 10 minuten durende Warm Hands (Freedom Returned), van fuzz rock, punk, glam naar psychedelica.

Ontwrichte muzikale passages vormen nog steeds het merendeel van de muziek van Ty Segall, maar de afwisseling met meer rustgevende nummers geven de breedte van zijn muziek meer dan tevoren weer. De invloeden uit de 60s en 70s zijn nog steeds aanwezig, al vormen deze nergens een belemmering voor de kwaliteit van zijn muziek. Na een decennium in het vak is zijn muziek gegroeid in klank en instrumentatie en brengen de kleine subtiele veranderingen steeds meer prijs van het genie wat hier aan het werk is.

Tracklist:

  1. Break a Guitar (3:38)
  2. Freedom (2:07)
  3. Warm Hands (Freedom Returned) (10:21)
  4. Talkin’ (3:51)
  5. The Only One (3:54)
  6. Thank You Mr. K (2:52)
  7. Orange Color Queen (3:04)
  8. Papers (3:00)
  9. Take Care (To Comb Your Hair) (3:07)
  10. [Untitled] (0:12)

Speelduur: 36:06
Genre: Garage Rock, Fuzz,
Releasedatum: 27 januari 2017

Ty Segall - Ty Segall

 

Lees ook eens

Car Seat Headrest - Teens of Denial

Car Seat Headrest – Teens of Denial

Nadat de nu 23-jarige Will Toledo vanaf 2010 in recordtempo 11 albums via Bandcamp de wereld …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *