Album vd Week: Nadia Reid – Preservation

Eind 2015 debuteerde de Nieuw-Zeelandse Nadia Reid met het aangrijpende en veelgeprezen Listen To Formation, Look For The Signs. Het album stond boordevol enerverende spijtbetuigingen, diepgaand verdriet en onzekerheden, verpakt in muzikaal pakkende folksongs. In haar stemgeluid verwerkte ze haar emoties en dat bracht de bijzondere wijzigingen in de muziek teweeg. Voor de opvolger van het debuut zocht ze vooral naar het hervinden van haar levenslust en het waarderen van wie je als persoon bent. Inhoudelijk komt dit op Preservation vooral in haar zoektocht naar voren, maar verlies en pijn spelen nog steeds een dominante rol in haar muziek.

De titeltrack geeft direct de schoonheid van zowel haar zang als de muzikale ondersteuning prijs. De elektrische gitaar kent in combinatie met de synths een veelbelovende ontwikkeling, waarvan vooral haar aangrijpende stemgeluid profiteert. Een relatie die te lang voortduurt doet Nadia uiteindelijk besluiten om de vriendschap te verbreken. Het is haar zachte stemgeluid waarmee ze het evenwicht weet te bewaren tussen de emotionele tonen en de opkomende frustraties. Nergens doet ze de werkelijkheid mooier zijn dan wat haar in de realiteit tegemoet komt. De gegeven frustraties dringen door in een nummer als The Arrow and the Aim, in de wat zwaardere aanhalen op de gitaar en de toenemende diepgang van de drumklanken en baspartijen. Hoewel het folkse karakter over het gehele album behouden blijft, zijn het ook de klankstructuren uit de rock en indie muziek die bij tijd en wijle de muzikale inhoud verbreden. Richard kent daarbij een gelaagdheid aan gitaarklanken waarmee zelfs een Kurt Vile beroemd werd. Zowel haar zang als de muzikale stijl roept genoeg vergelijkingsmateriaal op, maar het knappe is dat juist de effectieve combinatie tussen de manier waarop ze de thema’s bezingt en het meeslepende karakter van de instrumentatie voor een eigen muzikale stijl zorgt. Hanson St, Pt. 2 mag dan wat ingetogener klinken, met Right on Time laat ze horen een toegankelijk geluid niet uit de weg te gaan. Hoewel haar relaties niet altijd verlopen zoals ze zou hopen, straalt ze met haar zelfvertrouwen een onuitputtelijke kracht uit.

Preservation is een waardige opvolger van haar aangrijpende debuutalbum van 16 maanden eerder. In de tussentijd is haar wereld compleet veranderd in het leven als muzikant, maar binnen haar muziek zijn het de kleine subtiele veranderingen die de verstreken tijd weergeven. Juist de details in zowel de ondersteuning van de gitaren en synths als haar zangtechnische diepgang geven de muzikale groei van Nadia weer. De vele relaties die in haar nummers zijn verwerkt doen de kracht van Nadia als persoon en muzikant vergroten. Op Preservation staat de muziek volledig in het teken van haar teksten en bijbehorende zangpartijen. Het is een album waarmee ze met nieuwe impulsen haar muzikale reis kan hervatten, zoekende naar een weg door de vele relaties waar ze zonder twijfel weer de nodige inspiratie uit zal halen.

8,0

Tracklist:

  1. Preservation (4:22)
  2. The Arrow and the Aim (3:06)
  3. Richard (3:39)
  4. I Come Home to You (4:12)
  5. Hanson St, Pt. 2 (A River) (4:23)
  6. Right on Time (4:22)
  7. Reach My Destination (3:04)
  8. Te Aro (5:21)
  9. The Way It Goes (3:59)
  10. Ain’t Got You (3:41)

Speelduur: 40:09
Genre: Folk, Rock, Indie
Releasedatum: 3 maart 2017

Nadia Reid - Preservation

 

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Lee Hazlewood - Requiem For An Almost Lady

Lee Hazlewood – Requiem for an Almost Lady (1971)

‘I asked [Hazlewood] what inspired him to enter the music business. “Poverty,” he growled, lighting …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *