Yamaha A-S1100

Het aansluiten van een platenspeler op een versterker/receiver

Een beetje een vinylliefhebber sluit tegenwoordig zijn platenspeler aan op een receiver/versterker om het geluid van het vinyl te beluisteren via een set stereoluidsprekers. Nostalgie door uw luidsprekers. Het is belangrijk om te weten dat het behoorlijk nauw komt kijken om een platenspeler aan te sluiten op een receiver of versterker. Daarom worden hier enkele zaken uitgelicht, die om de hoek komen kijken bij het aansluiten van een platenspeler op een versterker.

Drie mogelijkheden om aan te sluiten

Eén van de belangrijkste punten om een platenspeler aan te sluiten is dat een stereo versterker beschikt over een Phono-ingang (aansluiten middels RCA-stekker). De Phono-ingang is niet meer dan een geïntegreerde voorversterker, die het zwakke signaal van een platenspeler versterkt zodat het krachtig genoeg is voor het signaalpad van de versterker.

Mocht de versterker niet uitgerust zijn met een geïntegreerde voorversterker, dan zijn er nog twee andere mogelijkheden om de platenspeler aan te sluiten. Eén daarvan is een pre-amp in de platenspeler. Steeds meer platenspelers worden tegenwoordig voorzien van een geïntegreerde voorversterker. Dit omdat de populariteit van de platenspeler een tijdlang tanende was, waardoor steeds minder versterkers werden voorzien van een Phono-ingang. Kortom: als de versterker geen Phono-ingang heeft, dan kan de platenspeler met geïntegreerde voorversterker soelaas bieden.

Mocht het zo zijn dat zowel de platenspeler als de versterker/receiver niet beschikken over een voorversterker, dan is er nog een derde oplossing: een losse voorversterker. Deze voorversterker wordt geplaatst tussen de platenspeler en de receiver en wordt op de versterker aangesloten op een andere analoge lijn-ingang, zoals de cd- of tape-ingang.

Bovendien, en dat is voor veel muziekliefhebbers een pré, zijn er ook voorversterkers met USB om uw kostbare platencollectie te digitaliseren naar mp3 of zelfs Hi-Res Audio.

Platenspeler

Welke aansluitoptie is de beste?

Deze vraag is nauwelijks te beantwoorden. Elke aansluitmogelijkheid heeft zo zijn voor- en nadelen. Alles is afhankelijk van de apparatuur die u thuis hebt staan. Er zijn platenspelers van tientallen tot duizenden euro’s en datzelfde geldt voor versterkers en voorversterkers. Het antwoord dat wij in de meeste gevallen geven is: uw apparatuur moet in verhouding tot elkaar staan.

Een voorbeeld: u kunt wel een hoogwaardige voorversterker tussen een gemiddelde platenspeler en versterker plaatsen, maar zolang het element van de draaitafel en het circuit van de versterker niet ‘muzikaal’ genoeg zijn, dan versterkt de tussenliggende voorversterker het signaal van het vinyl voor niets. Sterker: het ontstane kwaliteitsverschil veroorzaakt eerder een hinderlijke disbalans. Beter plaatst u dan voor dat geld een doorsnee voorversterker tussen de platenspeler en de versterker.

Anderzijds: met een krachtige voorversterker kunt u een extra dimensie aanbrengen in het analoge geluid van het vinyl. Ook hiervoor geldt: het geluidsverschil is pas hoorbaar wanneer de versterker muzikaal en hoogwaardig is opgebouwd (een pré bij vinylweergave) en de platenspeler is uitgerust met een kwaliteitselement en -naald. Voor de audiofiel zijn het versterkers in de bovenkant van de markt die voldoen aan hun kritische eisen, denk aan de Yamaha A-S1100, Denon PMA-1520 en Marantz PM7005. Ook voor de av-liefhebber zijn er receivers met een goede Phono-ingang beschikbaar, zoals de Yamaha RX-V581, Denon AVR-X6200 of Marantz SR7010.

Marantz PM8005

Verschil tussen MM- en MC-element

Voor een versterker maakt het verschil uit of een platenspeler werkt met een MM- of MC-element. Hoewel dit lastig uit te leggen is, doen we toch een dappere poging. Om het dilemma helder te schetsen, volgt eerst een beknopte uitleg van een Moving Magnet- en Moving Coil-element.

Het MM-element is het meest voorkomende element. De naald beweegt een magneet tussen twee spoelen en zorgt ervoor dat een behoorlijk krachtig signaal wordt opgewekt. Dit signaal is in de regel krachtig genoeg om door een Phono-voorversterker omgezet te worden (na een RIAA-correctie) in een analoog signaal voor het signaalpad van de versterker. Nadeel van MM is het gewicht van het element. Door de massa van de magneten is een MM-element vaak minder nauwkeurig in de groeven van het vinyl dan een MC-element.

Bij het MC-element is de naald verbonden met twee kleine spoelen die bewegen in een magnetisch veld. Door de beperkte ruimte zijn de spoelen klein van stuk. Nadeel is dat een MC-element een microsignaal oplevert, die in veel gevallen versterkt moet worden voor een Phono voorversterker. Voordeel is dat de massa kleiner is, waardoor het element de naald sneller en preciezer door de groeven beweegt.

Om het signaal van een MC-element uit te lezen, is daarom een MM/MC schakelaar nodig. Hier zit het dilemma, want omdat de meeste platenspelers tegenwoordig zijn voorzien van een MM-element gaan veel receivers en versterkers, ook de duurdere modellen, uit van een MM Phono-ingang (enkele uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de Yamaha A-S1100 en Denon PMA-1520; beide apparaten beschikken over een omschakelbare MM/MC pre amp). Voor een MM/MC-schakelaar belanden we al snel bij een losse voorversterker of ingebouwde pre-amp in een platenspeler. Conclusie: kijk bij het aansluiten van een platenspeler op een versterker altijd goed naar het element.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Sonos Heos

Werkt een platenspeler met Sonos of HEOS?

Als het aankomt op streaming, is in de Hifi-wereld een wedloop gaande tussen Sonos en …

21 Reacties

 1. Avatar

  Mag ik ook wat vragen?

  Ik heb al jaren probleemloos mijn platenspeler aangesloten met voorversterker op de aux ingang van een receiver. Sinds kort heb ik een Pioneer receiver met phono ingang. Geen voorversterker nodig zou je zeggen maar nu zit ik met een vervelende brom. Van alles geprobeerd maar hij gaat er niet uit. Is het een idee om de voorversterker er weer tussen of is 2 x versterkt teveel van het goede?

  Groet,
  Jos

  • Avatar

   Beste Jos van den Berg, heb je al geprobeerd om de draaitafel te aarden. als het goed is zit er op de kabel van de draaitafel een extra draad die je moet aansluiten op de versterker.

 2. Avatar
  Walter Daniel

  Ook ik heb een vraag
  Ik heb een b&o 3300 set aangeschaft en daarna een bijbehorende platenspeler 3300
  Deze heeft een 7 pins stekker en dus ook een 7pins phono aansluiting op de versterker maar na het aansluiten een irritante brom
  Daarom heb ik een platenspeler 4500 van b&o weten te bemachtigen welke splinternieuw nog in de doos zat
  Maar je raad het al na het aansluiten weer die brom
  Toen heb ik de platenspeler op de uitgang van de cd speler aangesloten en de brom is weg
  Het geluid is hierdoor niet perfect en uiteraard vind ik het zonde dat ik de cd speler niet kan gebruiken
  Ik heb gezocht of er een mogelijkheid is om te aarden maar helaas ik kan geen plek vinden waaraan ik een draad zou kunnen bevestigen
  Wat moet ik in godsnaam doe om van deze irritante brom af te komen
  Alvast bedankt

 3. Avatar

  Hallo, een vraag maakt het nog uit welke ingang van de versterker gebruik vanaf mijn Cambridge phone versterker ?
  Ik heb hem nu op cd-direct staan op m’n denon PMA 520A,
  Platenspeler is thorens td160 met nagaoka mp110 element en BNS speakers.

 4. Avatar

  Goede morgen
  Heb ook een vraag ben van plan een SONY receiver STR/DH130 te kopen daar zit wel aansluiting voor MD/TAPE op AUDIO out AUDIO in en AUDIO in voor CD/CD
  Kan ik op een van deze 2 aansluiting ook een platenspeler op aansluiten.
  Hoop op een goed bericht
  Met vr. gr Ton

 5. Avatar

  Sorry heb even een aanvulling vergeten heb een SONY platenspeler PS FL 1
  vr.grn Ton Witlox

 6. Avatar

  Hoi! mag ik hier een vraag stellen over aansluiten lp speler op mn versterker? Ik heb een house of Marley patespeler en een denon avrx2000. Volgens gebruiksaanwijzing lp speler moet ik de plug in versterker doen ‘line in’ , die heeft mn versterker niet voor zover ik het lees. Kan ik ook rca stekker in cbl/sat doen of is dat ergens anders voor?
  Hier is handleiding van de versterker met op blz 15 het achterpaneel.
  https://www.gebruikershandleiding.com/Denon-AVR-X2000/preview-handleiding-547525.html#pf13

  Hoor heel graag! grt Jolmer

 7. Avatar

  Goede middag, heb pas denon platenspeler DP300FBK aangeschaft, werkt niet ok op marantz PM 6006, (deze is retour gegaan)werkt ook niet -nog minder geluid komt eruit- op NAD versterker : om crazy te worden
  moet er een voorversterker extra bij?
  boxen audio pro black diamond

 8. Avatar
  Marco de Gier

  Goedemiddag, ik ben zoekende naar een oplossing.
  Ik heb een mooie versterker Onkyo AV Receiver TX-NR609, en een nieuwe platenspeler gekocht, de Nikkei NTT05U. Aangesloten maar geen geluid. Toen een voorversterker er tussen gezet, investering van €40…. Nu wel geluid maar heel slecht. Weinig hoge tonen, weinig lage tonen, gewoon heel slecht.

  Wat is jullie advies? Een betere voorversterker?

 9. Avatar
  Huybrechts Luc

  Is het mogelijk om een platenspeler op de line uitgang van een versterker aan te sluiten ?

 10. Avatar
  anita Gagesteijn

  hoi hoi,
  ik heb een vraag ik heb twee mooie tweedehands Gemini xl-500 nu zoek ik een versterker voor daarbij .welke zou jij mij kunnen aanraden. grtz Anita Gageseijn

 11. Avatar

  Hallo allemaal,

  Kan ik mijn Panasonic SL-18 met een voorversterker (bijvoorbeeld Behringer op 400) direct aansluiten op de aux ingang van mijn soumdbar?
  Alvast dank voor de antwoorden.

 12. Avatar

  Goedendag,

  Ik heb een Marantz platenspeler en een Marantz 1508 versterker.
  Nu weet ik dat ik een pre amp nodig heb omdat deze versterker geen Phono ingang heeft.
  Echter werkt dit nog steeds niet. Ik heb een losse pre amp gekocht van Dap Audio van 35 euro en daarna aangesloten op een CD ingang van m’n versterker maar ik krijg geen signaal binnen.

  Heeft iemand suggesties met wat ik nu zou kunnen proberen?

 13. Avatar

  Hallo muziekliefhebbers,

  Ik heb een draaitafel zonder pre amp, maar een reciever met phono ingang. Bij het draaien van een plaat moet ik de volumeknop een stuk verder opendraaien dan bij het gebruik van een CD speler of de radio.

  Helpt het als ik er alsnog een losse voorversterker tussen zet?

  Vast dank voor jullie reactie/advies.

 14. Avatar

  Hoi. Ik heb een complete toren gered van de vuilnisbak. Alles aan de praat gekregen behalve de platenspeler. En juist daarvoor heb ik hem meegenomen! De pick up zit ingebouwd en ik vond geen kabels die de pick up verlieten. Niet voor de aansluiting op de phono-uitgang van de versterker en niet voor de stroom.Bij het losschroeven zag ik aan de onderkant twee ingangen voor stekkers die ik niet ken en ook niet heb. Eentje wit en eentje rood, allebei dezelfde vorm met vier contactpunten naast elkaar.Hoe heten zulke stekkers en zijn die nog te koop?
  Groet, Bob

 15. Avatar

  Ik heb sinds kort een oude toren met pick-up, versterker, etc. Alles werkt nu, behalve de pick-up. Want er loopt geen kabeltje van de pick-up naar de phono-ingang van de versterker en evenmin verlaat er een snoer voor aansluiting op het lichtnet de pick-up. Deze heb ik nu losgeschroefd en er is m.i. maar een aansluitpunt voor beiden. Een rode en witte, smalle aansluitmogelijkheid. Maar dit soort stekkertjes heb ik nog nooit gezien. Zijn die nog te koop? Ik heb er een foto van gemaakt, maar die kan ik hier niet bijvoegen. Wie weet raad? Gr. Bob

 16. Avatar

  Hoi.

  Ik heb een Philips platenspeler, zeventiger jaren, met een DIN stekker 5 polig. Mijn versterker vraagt om 2 tulpstekkers om aan te sluiten. Ik heb een adapterkabel gekocht DIN 5 polig naar2 tulpstekkers. Her resultaat is allen maar een brom. Mijn andere platenspeler ook een Philips met twee tulpstekers kan ik normaal aansluiten en mijn LP’ s mee afspelen. Wie weet welke adapter kabel ik moet hebben. Op de eerste platenspeler zit geen aardsnoer op de tweede wel. Kan dat het probleem zijn en zo ja hoe kan ik dat oplossen?

  Vriendelijke groet

  Erik

 17. Avatar

  Goedemorgen, ik heb een Philips monitoren FW 570C met aux ingang, welke platenspeler is hiervoor geschikt ?

 18. Avatar

  Hallo

  Ik had een vraag over mijn Vincent 382 versterker ik sluit hier een Dual cd 1214 op aan en een phono preamp dynavox Tc-4 voorversterkertje en krijg een heel blikkerig geluid uit mijn boxen wat pied Piper boxen
  Wie kan mij advies geven

  Mvg.remco

 19. Avatar

  Hallo ik ben in het bezit van een jukebox Ami Rowe bj. 1965 , de versterker met tubes is versleten , nu zou ik graag een mini versterker inbouwen , moet wel heel klein zijn daar ik hem in een gedeelte van de jukebox wil inbouwen ( verborgen )niet zichtbaar , zodat bij demonstratie toch het oude charme van enkel originele onderdelen te zien is , het mag niet groter zijn dan 20 cm breed , 15 cm diepte en max 10cm hoogte + moet met phone ingang zijn , welke versterker zou u aanraden
  Mvg Steph

 20. Avatar

  Omdat ik het zonde vind dat mijn platenspeler (en platen) al tig jaar op zolder staat, wil ik hem weer beneden zetten en gebruiken. Maar het is zo lang geleden dat ik niet meer weet naar wat voor een versterker (en boxen) ik op zoek moet. Ik heb een Erres 5777 platenspeler. Kan iemand mij vertellen welke versterker ik daarbij moet kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!