Rega Planar 1 Black

Legendarisch Rega komt met Planar 1 op de proppen

Het jaar 2016 is voor Rega een goed jaar. Het Britse Hifi-merk herintroduceerde eerder dit jaar de legendarische Planar 3 en presenteert deze maand de fonkelnieuwe Planar 1. Deze instapper borduurt voort op de hoge reputatie van de Planar-serie en biedt tevens een betaalbare oplossing voor jonge mensen die ook zijn gevallen voor de kwaliteit van vinyl.

Rega is een merk dat al tientallen jaren staat als een huis. Het Britse merk is wars van poespas, maar levert steevast no-nonsens apparatuur. Muzikaliteit staat voorop en de Rega-engineers doen er alles aan om de kwaliteit jaar in jaar uit te waarborgen. Hoewel de fabrikant Hifi-apparatuur in de breedste zin van het woord ontwikkelt, staat Rega vooral bekend om haar platenspelers.

Rega Planar 1 Black Side

De jaren zeventig waren gouden tijden voor Rega. Met de Planar 3 combineerde het merk een audiofiel karakter met relatieve eenvoud. Het succes van de Planar 3 vormde de basis voor de populariteit van draaitafels van Rega. Het Britse merk kreeg een aparte status in de wondere wereld van het vinyl, waardoor ook de Planar 2 en Planar 1 aansloegen.

Deze maand lanceert Rega de nieuwe Planar 1. Deze platenspeler is vriendelijk geprijsd en is ten opzichte van zijn voorganger voorzien van allerlei nieuwe snufjes. Gloednieuw is de RB110-toonarm, die de naald zo moet aansturen dat er nog zuiverder geluid uit de groeven van het vinyl wordt gehaald. Bovendien komt bij het geheel nauwelijks meer handwerk kijken; het ‘plug and play’-principe is uitermate geschikt voor de onervaren instapper. Niet voor niets stelt Rega: ‘this is the most ‘Plug & Play’ turntable we have ever manufactured’.

Rega Planar 1 Arm

Ook de aandrijfmotor – weetje: de motor van zijn voorganger was van Nederlandse makelij – is onder handen genomen. De 24 volt motor van de nieuwe Planar 1 is een stuk stiller dan voorheen. Ruis en resonanties worden verder ingedamd (mede door de messingen hoofdlager), waardoor de muziekweergave weer een stukje ‘schoner’ wordt. Verder komt de Planar 1 met een stevig en ergonomisch plateau en een stofkap voor een verbeterde behandeling van het kwetsbare vinyl. Opnieuw ontworpen voetjes moeten een stabiele ligging garanderen, waardoor het vinyl stevig ligt op de draaitafel.

Niet onbelangrijk is het strakke uiterlijk van de platenspeler. De Planar 1 is verkrijgbaar in een hoogglans witte of zwarte uitvoering. De platenspeler is eventueel uit te breiden met The Performance Pack (voor de RP1, Planar 1 en Planar 2), bestaande uit een Rega Bias 2 MM-element, een wollen wat en een betere aandrijfriem.

Rega Planar 1 White

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Pro-ject VTE Wit

Trend: verticale platenspeler is weer in opkomst

Hij was een tijdlang uitgestorven, de verticale platenspeler, maar langzaam maar zeker lijkt de rechtopstaande …

Een reactie

  1. Avatar

    Is de planar 1 inmiddels in Nederland te koop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!