Okki Nokki Wit schoonmaaktips

Schoonmaaktips voor de liefhebber van vinyl

Het geluid van een platenspeler klinkt in de regel intens en warm. En dat wil elke liefhebber van vinyl natuurlijk zo houden. Het is daarom belangrijk dat een platenspeler, maar ook de platencollectie, deugdelijk wordt onderhouden. Sterker: goed onderhoud is bijna een must als u lang wilt genieten van het geluid van vinyl. Daarom enkele onmisbare schoonmaaktips op een rijtje.

Schoonmaken

Schoonmaken. Het is misschien een vies woord, maar het is van groot belang voor de kwaliteit van uw vinyl. Dat zit zo: de muziek van een LP ontstaat vanuit de groeven van het vinyl. Vinyl is gevoelig materiaal. Dat heeft als voordeel dat LP’s vaak zuiver klinken, maar het nadeel is dat vinyl kwetsbaar is. Wanneer de groeven verstopt of beschadigd raken, dan gaat dat ten koste van de zuiverheid van de muziek. Vinyl is onder andere gevoelig voor stof, vuil en vet; het is daarom niet voor niets dat veel platenspelers beschikken over een stofkap om dwarrelend stof tegen te houden. Kortom: het is belangrijk om uw platencollectie schoon te maken en in goede conditie te houden.

Audioquest

Borstelen en wassen

Nu zijn er liefhebbers van vinyl die hun platen schoonmaken met een sopje. Op zich is dat een optie, maar de kans op beschadiging neemt zienderogen toe; één verkeerde beweging kan een LP onherstelbaar beschadigen. Een eenvoudige oplossing is een speciale platenborstel aanschaffen. Een beetje een platenborstel (bijvoorbeeld van AudioQuest of Dynavox) beschikt over geleidende koolstof fibers, waardoor vinyl nauwkeurig wordt schoongemaakt. Een andere oplossing is een speciale platenwasser. Deze optie is duurder dan een borstel, maar succes is gegarandeerd. Een platenwasser, bijvoorbeeld van Okki Nokki, verwijderd stofdeeltjes, vuil en persvet, reinigt nauwkeurig (mede door de speciale vloeistof) en maakt platen eveneens anti-statisch.

Okki Nokki

 

Naaldreiniging

Dan is er nog de naald. De naald is van groot belang voor de kwaliteit van de muziek. Het element en de naald zorgen ervoor dat het geluid uit de groeven van het vinyl wordt gehaald. Een beschadigde of versleten naald kan het vinyl in de kwetsbare groefwanden ernstig beschadigen. Het is daarom belangrijk dat de naald in goede conditie is (en dat ligt aan de frequentie van het gebruik van de platenspeler). Natuurlijk is het mogelijk om een beschadigde naald te vervangen – (overigens is er veel verschil in de kwaliteit van naalden, maar dat is een ander verhaal) – maar het is misschien voordeliger en beter om een naald zo te onderhouden dat beschadigingen bij voorbaat tot een minimum worden beperkt. Op sommige fora wordt gesteld dat een naald schoongemaakt kan worden met lauw water en een beetje alcohol (20 procent). Op zich is dat mogelijk, maar wees uiterst voorzichtig met het gebruik van een stofdoek. Eén loszittend vezeltje kan namelijk onherstelbare schade veroorzaken. Gebruik dan liever een stylus cleaner: een speciale borstel met reinigingsvloeistof.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Nederlandse opnamestudio GTB

Hoe Nederlandse opnamestudio’s de Nederpop vormden

Een van de mooiste pophistorische boekuitgaven van 2017 is Dutch Mountains over de Nederlandse platenindustrie. …

Een reactie

  1. Avatar
    De Greef Willy

    Beste,

    Ik ben (her)beginnende lp-liefhebber. Ik vind je website super interessant!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!