Marantz PM11

Succesvolle platenspelercombinaties

Regelmatig wordt de vraag gesteld welke versterker en luidspreker goed combineert met een platenspeler. Natuurlijk bestaat op die vraag geen passend antwoord. Geluid is een kwestie van smaak en dat beseffen wij ons maar al te goed. Maar toch, omdat de vraag ons bezig bleef houden, hebben we getracht een antwoord te formuleren. Enkele specialisten zijn op onderzoek uitgegaan en hebben vier goed klinkende sets samengesteld, bestaande uit een platenspeler, versterker, een paar luidsprekers en eventueel een element.

Combinatie 1: Marantz TT5005, Marantz PM5005, Q Acoustics 3010
Waarde: +/- 600 euro
Deze combinatie bestaat uit louter instapmodellen. De apparaten uit deze combinatie zijn overigens te vervangen door legio andere apparaten, maar desalniettemin hebben we wel bewust gekozen voor de Marantz TT5005, PM5005 en Q Acoustics 3010. De TT5005 is een volautomatische platenspeler die is voorzien van een ingebouwde voorversterker. Dankzij de ingebouwde voorversterking kan de TT5005 op een audio-ingang aangesloten worden van een instapmodel stereo versterker (bijvoorbeeld de PM5005). Als laatste schakel is er de Q Acoustics 3010, een set prijsvriendelijke luidsprekers die een bijzonder goed geluid leveren. Deze speakers van Engelse makelij staan bekend om hun warme sound en dat maakt deze luidspreker in combinatie met de TT5005 en PM5005 ook zo doeltreffend. Het resultaat: prima geluid!

Marantz TT5005Marantz PM5005Q Acoustics 3010

 

Combinatie 2: Pro-Ject Debut III, Marantz PM6005, Bowers & Wilkins 685 S2.
Waarde: +/- 1.350 euro
Voor de tweede set hebben we de platenspeler Pro-Ject Debut III gekozen, in combinatie met de Marantz PM6005 versterker en een paar Bowers & Wilkins 685 S2 boekenplankspeakers. De Debut III blinkt uit in een no-nonsense geluid, degelijk en betrouwbaar, en datzelfde geldt voor de PM6005. Deze Japanse versterker beschikt over voor- en eindversterking met uitsluitend hoogwaardige onderdelen; zo is in het hele signaalpad geen IC te vinden. Doordat het analoge en digitale circuit van elkaar zijn afgesloten, worden ruis en resonanties tot een minimum beperkt. Aan het eind van de rit weten de ‘warme’ Bowers & Wilkins 685 S2 wel raad met het ‘schone’ signaal van de Marantz. Het resultaat: een schitterende en warme weergave van uw vinyl!

Pro-Ject Debut III Marantz PM600 Bowers & Wilkins 685 S2

Combinatie 3: Thorens TD-235, Denon PMA1520, Dali Opticon 6
Waarde: +/- 3.400 euro
Voor de derde set koppelen we de Thorens TD-235 aan de Denon PMA1520 versterker en Dali Opticon 6 vloerstaande luidspreker. De half bediende Thorens TD-235 komt met een opto-elektronische afslag en een zeer stille aandrijfriem. Het resultaat is een zeer hoogwaardig analoog signaal, dat moeiteloos wordt verwerkt door de audiofiele Denon PMA1520. Deze versterker is zeer degelijk opgebouwd en komt met een  MM/MC-platenspeleringang voor hoogwaardige voorversterking. De PMA1520 is een must om het van nature zachte signaal van een platenspeler op te waarderen voor de veeleisende Dali Opticon 6, die louter muzikaliteit nastreeft. Het resultaat: magnifiek!

Thorens TD-235 Denon PMA1520 Dali Opticon 6

Combinatie 4: Pro-Ject RPM 9.2, Ortofon 2M Bronze, Marantz PM11, Bowers & Wilkins CM10
Waarde: +/- 9.450 euro
Om te beginnen: deze set is hoog geprijsd. Maar toch willen we de combinatie Pro-Ject RPM 9.2, Ortofon 2M Bronze, Marantz PM11 en Bowers & Wilkins CM10 even voor het voetlicht brengen. Alles aan deze set is audiofiel. De Pro-Ject RPM 9.2 is een zeer hoogwaardige platenspeler die is uitgerust met de PJ-9CC Evolution toonarm. De speler wordt zonder element geleverd, maar als oplossing dragen wij de Ortofon 2M Bronze aan, een uiterst nauwkeurig element dat het beste uit de groeven van het vinyl haalt. En dan is er de Marantz PM11, een krachtpatser die zich kenmerkt door een zeldzaam hoogwaardige opbouw en even zo zeldzaam zuiver koper. Bovendien is deze versterker voorzien van een hoogstaande MM/MC-ingang. Als kers op de taart is er de Bowers & Wilkins CM10, die het bijzonder scherpe signaal een warme tint meegeeft. Het resultaat: zwijmel!

Pro-Ject RPM 9.2 Marantz PM11 Bowers & Wilkins CM10

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Sonos Heos

Werkt een platenspeler met Sonos of HEOS?

Als het aankomt op streaming, is in de Hifi-wereld een wedloop gaande tussen Sonos en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *