Muziekdocumentaires

Vanaf de jaren zestig verschijnen er al documentaires waarin artiesten worden gevolgd tijdens hun optredens en hun muzikale geschiedenis ter sprake komt. Dit concept is in de loop der jaren verder uitgebreid met opvallende verhalen, het in beeld brengen van ondergewaardeerde bands en lengte interviews met artiesten. Documentaires over muziek geven vaak meer informatie over de achtergrond van artiesten en de manier waarop ze te werk gaan. Dit maak deze video’s zowel geschikt voor de echte fans als mensen die wat meer van een bepaalde artiest te weten willen komen.

Legendarische regisseurs als D.A. Pennebaker en Martin Scorsese zijn verantwoordelijk voor een handvol krachtige muziekdocumentaires. Daarnaast wagen steeds meer regisseurs zich aan het verdiepen van een bepaald muziekgenre of het in beeld proberen te brengen van spraakmakende bands en artiesten. Zo zijn Sam Dunn en Scot McFadyen bijvoorbeeld veelvuldig bekroont voor hun documentaires binnen de metal muziek.

In de jaren zestig verscheen voor het eerst de term “rockumentary” waarbij rock ‘n’ roll artiesten (in de breedste zin van het woord) worden weergegeven in een documentaire. In een rock-mockumentaire worden dan weer fictionele gebeurtenissen gepresenteerd als een waargebeurd verhaal. Tegenwoordig verschijnen er per jaar steeds grotere hoeveelheden aan muziek gerelateerde documentaires. Naast muziekdocumentaires bevatten onderstaande overzichten ook andere muziek gerelateerde films.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist