Muziekdocumentaires Jaren 00

Sex Pistols: The Filth and the Fury (2000)The Filth and the FuryHet verhaal van het korte bestaan van de Sex Pistols wordt verteld in deze documentaire. De punk band die maar twee-en-een-half jaar bestond liet een grote invloed achter op het verdere ontstaan van de punk beweging. Vernoemd naar een headline uit de krant zien we beelden voorbij komen uit een Londen waar de jeugd zich tegen de maatschappij keert. De punk beweging is geboren en wordt via de dagen van de Sex Pistols in beeld gebracht. De leden zelf vertellen het verhaal van het ontstaan, de opmars en de ondergang van de band.

The Miles Davis Story (2001)The Miles Davis StoryMiles Davis mag worden gerekend tot één van de invloedrijkste jazz muzikanten, die daarnaast nog tal van andere muziekgenres in zijn stijl verwerkte. In deze documentaire wordt zijn levensverhaal van begin tot eind verteld door familie, kennissen en door hemzelf. Zijn onuitputtelijke kracht en ontwikkelingen door de jaren heen komen in een twee uur durend verhaal voorbij. Hij was niet altijd de vriendelijkste man en heeft heel wat vrouwen in zijn leven verslonden, maar een muzikaal genie was hij zonder meer. Het enige waar het aan ontbreekt is de hoeveelheid muziekmateriaal die we in de documentaire terugzien, maar zijn levensverhaal wordt goed uiteengezet.

A Skin Too Few: The Days of Nick Drake (2002)A Skin Too FewOndanks de weinige successen die Nick Drake in zijn korte leven kende is de invloed die hij heeft gehad als singer-songwriter groot geweest. Zijn drie uitgebrachte albums laten zijn kwaliteiten als tekstschrijver en musicus zien. In deze documentaire wordt op zijn korte leven teruggekeken door zijn zus en anderen dierbaren. We zien een persoon die diepe depressies kent, maar toch ook zijn vrolijkheid weergeeft.

I Am Trying to Break Your Heart: A Film About Wilco (2002)I Am Trying to Break Your HeartDe zwart-wit documentaire volgt de band Wilco tijdens de opnames voor hun vierde studioalbum Yankee Hotel Foxtrot. De onderlinge verhoudingen die onder druk komen te staan komen in het verhaal veelvuldig voorbij. Frontman Jeff Tweedy lijkt de scepter te zwaaien in de band en hem zien we ook tijdens solo-optredens. Alhoewel de opnames moeizaam verlopen zien we de resterende bandleden tegen hun label Reprise vechten. Door als één van de eerste bands hun album via een download beschikbaar te stellen steeg de naamsbekendheid van de groep. Deze ontwikkelingen zien we van dichtbij in de documentaire.

Nine Inch Nails Live: And All That Could Have Been (2002)Nine Inch Nails Live: And All That Could Have Been

De Fragility 2.0 tour van de Amerikaanse industriële rockband Nine Inch Nails wordt centraal gesteld op de enerverende opnames van And All That Could Have Been. De donkere en mistige setting van de registratie geeft een duisters tintje aan de stevige muzikale klanken die de nummers van de band bevatten. Naast de prachtige en soms schokkende beelden en meeslepende live ervaring vormen de extra’s wat meer verdieping in de totstandkoming van de videobeelden, de ervaringen van de band tijdens de tour en promotionele video’s. In de verpakking van de dvd zit daarnaast een persoonlijk bericht van frontman Trent Reznor aan de koper.

The Blues (2003)The BluesThe Blues is een documentaire serie onder het toeziend oog van Martin Scorsese. De zeven afleveringen waaruit de serie bestaat zijn elk afkomstig van een andere regisseur. Zo gaat Martin op zoek naar de identiteit van de Delta Blues en raakt Richard Pearce in gesprek met muzikanten uit de Memphis Blues. De kracht van de serie is dat elke aflevering totaal verschillend is. De verschillende periodes en type bluesmuzikanten uit de muziekgeschiedenis worden gevolgd, gesproken en in verleden en heden getoond. In de aflevering afkomstig van Charles Burnett volgen we een jongen die afreist naar Mississippi en onderweg door zijn oom wegwijs wordt gemaakt in de blues. De overlap tussen de afleveringen is gering en vormt daarom nooit het gevoel van herhaling.

End of the Century (2003)End of the CenturyNet als hun Engelse soortgenoten The Sex Pistols waren The Ramones bepalend binnen de ontwikkeling van de Punk muziek. Alhoewel The Ramones in hun jaren weinig succes kende groeiden ze later alsnog uit tot één van de belangrijkste bands binnen dit genre. Dit verhaal wordt in deze documentaire verteld door de bandleden. We zien de band zich vormen gedurende de jaren zeventig en ontwikkelen als punk groep. De leden komen zelf veelvuldig aan het woord en vertellen over de onderlinge relaties. De problemen binnen de band en het weinige succes eisten hun tol en zo wisselde de band nogal eens van samenstelling. De vele optredens die voorbij komen maken het verhaal compleet.

Festival Express (2003)Festival ExpressIn 1970 begonnen een aantal populaire bands aan een muzikale tour door Canada. Dit ging echter niet per auto, vrachtwagen of vliegtuig maar per trein. Dit levert een unieke film op, waarbij we artiesten als de Grateful Dead, Janis Joplin en The Band samen muziek zien maken. De humor en het vele drugsgebruik zorgen voor een uniek kijkje in de wereld waarin de musici zich op dat moment bevonden. Beelden van de treinreis worden afgewisseld met fragmenten van de optredens die ze in verschillende plaatsen in Canada gaven. We zien unieke jam sessies tussen verschillende artiesten in een vrolijke bedoening. Nog levende personen vertellen over de commerciële problemen rondom het festival. Het enige jammere is dat een aantal artiesten ontbreken in deze documentaire, maar dat mag de pret niet drukken.

Led Zeppelin DVD (2003)

Led Zeppelin DVD

Het was even wachten voor de fans van Led Zeppelin totdat er dan eindelijk live opnames van hun energieke concerten op dvd zouden verschijnen. De matige beelden die eerder het licht zagen (uitgezonderd The Songs Remains the Same uit 1976) werden door dit ruim 5 uur durende kunststukje overspoelt. De periode 1969-1979 wordt chronologisch doorlopen met hoofdzakelijk opnames van 4 concerten, afgewisseld met fragmenten van andere shows en korte interviews. Gitarist Jimmy Page is verantwoordelijk voor het immense project, waar hij met de hulp van Kevin Shirley en Dick Carruthers bijna een jaar intensief aan werkte. Het resultaat mag er dan ook zijn, startend met een registratie van hun optreden in 1970 in de Royal Albert Hall te Londen. De zware gitaarklanken die het ontstaan van de metal vormden, gecombineerd met de felle uithalen van Jimmy Page. Door de jaren heen merk je dat afdrijven van hun roots in de blues en het krachtige geheel steeds meer een volmaakte band laat zien. Het optreden in 1979 in Knebworth laat een band zien die volledig is gegroeid in hum immense optredens. Met de komst van synths lijkt er een stukje van het hart van de band verloren te zijn gegaan, maar live spelen ze op ongekende wijze samen, resulterend in volmaakte versies van Kashmir en Whole Lotta Love. Nog geen jaar later zou het overlijden van John Bonham een eind maken aan het bestaan van deze invloedrijke band. Behalve het ontbreken van enkele grootse songs (Over the Hills, 10 Years Gone) is er niets aan te merken op de volmaakte dvd. De prachtige en meeslepende live opnames, wisselwerking tussen camerabeelden en het bijkomende bandgevoel maken dit tot één van de meest complete live opnames in de muziekwereld.

Dig! (2004)Dig!De haat-liefdeverhouding tussen de Amerikaanse bands The Dandy Warhols en The Brian Jonestown Massacre staat centraal in deze muziekdocumentaire. Beide groepen waren wisselend succesvol gedurende de jaren 90 en de zero’s. Frontmannen Courtney Taylor-Taylor en Anton Newcombe ontmoeten elkaar diverse malen tijdens het verhaal. Hierbij laten ze zowel waardering voor elkaars werk zien als de vurige onderliggende relaties. Het schrijven van nieuwe songs en conflicten in de band vormen een fascinerend verhaal.

Gram Parsons: Fallen Angel (2004)Fallen AngelGram Parsons was een Amerikaanse muzikant die zowel in bands als The Byrds en The Flying Burrito Brothers als in zijn solo-carrière succes behaalde. In deze documentaire zien we hem als jongetje opgroeien met een meer dan gemiddelde interesse voor de muziek. Zijn zussen, maar ook mede bandleden komen aan het woord en vertellen over zijn persoonlijkheid. De vrolijke Parsons kwam net als vele tijdsgenoten in aanraking met drugs, een middel dat ook bij hem zijn tol eiste. Zijn relaties maar ook zijn opmerkelijke dood komen ter sprake. Daarnaast zien we zijn vriendschap met Keith Richards en de samenwerkingen met artiesten als Emmylou Harris. Een groots verlies voor de muziekindustrie.

Kiss Loves You (2004)Kiss Loves YouKiss is onlosmakelijk verbonden met de hard rock uit de jaren zeventig  en vervolgens de glam metal. Met hun geschminkte gezichten en groots opgezette live shows waren ze van invloed op een hele generatie artiesten. In de documentaire wordt eens niet de band gevolgd maar een groepje fans. Gedurende tien jaar werden deze fans van dichtbij gefilmd. Dit levert een film op vanuit het perspectief van deze fans. Van meetings en optredens en de invloed die de band op hun leven heeft. Een aantal tribute bands zien we in zowel hun successen als in de problemen. De fandagen worden minder en minder bezocht en we zien deze ontwikkelingen terug in deze documentaire.

Metallica: Some Kind of Monster (2004)Some Kind of MonsterVan de vele Metallica films en muziekdocumentaires toont Some Kind of Monster vooral de voor- en tegenslagen tijdens de opnames voor hun album St. Anger. Samen met coach Phil Towle zien we de bandleden tijdens vele gesprekken en het uitwerken van onderlinge conflicten. De lange tijd die het kost om het album op te nemen zijn van invloed op de relaties en de band lijkt dan ook uiteen te groeien. Dat het album uiteindelijk veel kritiek te verwerken kreeg doet weinig af aan deze inzichtelijke documentaire over de opnamesessies ervan.

Bob Dylan: No Direction Home (2005)No Direction HomeFilmregisseur Martin Scorsese was al eerder verantwoordelijk voor muziekdocumentaires als The Last Waltz (The Band) en The Blues, voordat hij in 2005 met dit meesterwerk over een deel van de carrière van Bob Dylan kwam. De focus ligt hierbij op de periode tussen 1961 en 1966. We zien de reizende ster in de folkmuziek, die zich steeds meer aangetrokken voelt tot een wat ruigere manier van spelen. Wat de film zo goed maakt zijn de vele niet eerder vertoonde beelden van musici, in Greenwich Village en tijdens optredens van Bob. De kennis die wordt gedeeld geeft een uniek beeld van de folk muziek aan de hand van artiesten als Pete Seeger en Woody Guthrie. Natuurlijk kom de man zelf uitgebreid aan het woord en verteld hij over zijn relatie met Joan Baez en zijn samenwerking met The Band. Zijn gevoel voor humor maar ook zijn frustraties komen terug in interviews met de pers en tijdens optredens. De drie-en-een-half uur zijn het meer dan waard.

Metal: A Headbanger’s Journey (2005)Metal A Headbanger's JourneyDe eerste muziekdocumentaire van Sam Dunn & Scot McFadyen sloeg in als een bom binnen de muziekwereld. Dit kwam door de manier waarop de film is vastgelegd. We volgen namelijk de maker Sam, tevens groot heavy metal fan, tijdens zijn zoektocht naar het ontstaan en de ontwikkeling van de metal muziek. Er wordt op een overzichtelijke manier gekeken naar de verschillende subgenre’s die uit deze muziekstijl zijn ontstaan. Zo komen artiesten als Bruce Dickinson, Ronnie James Dio en Alice Cooper aan het woord. De verschillende aspecten uit de metal muziek worden door Sam belicht en hij reist dan ook af naar festivals in Duitsland, de black metal scene in Noorwegen en Engeland.

Neil Young: Heart of Gold (2005)Neil Young Heart of GoldOpgenomen in 2005 geeft deze documentaire een inzicht in de ontwikkeling van het album Prairie Wind van de succesvolle muzikant Neil Young. Interviews met Youngs familie worden afgewisseld met beelden van een concert in Nashville. Uiteraard komen ook de klassiekers voorbij en zien we Neil als oudere man nog steeds kwaliteitsmuziek afleveren.

Who Is Harry Nilsson (2006)Who Is Harry NilssonWie is Harry Nilsson? Als je deze vraag nu nog niet weet te beantwoorden wees gerust, want deze documentaire geeft een uitgebreid antwoord op de vraag. Harry Nilsson is namelijk een invloedrijke Amerikaanse singer-songwriter die begin jaren zeventig commercieel succesvol was. Vele musici komen aan het woord en familie en vrienden vertellen over zijn leven vol ups en downs. Zijn unieke stem en schrijfkwaliteiten gecombineerd met zijn humor waren geliefd bij vele muzikanten en fans. Als familiepersoon gaf hij niets om het rondtoeren met zijn muziek, maar was hij liever bezig nieuwe muziek te maken.

The US vs. John Lennon (2006)The US vs. John LennonIn deze documentaire over John Lennon ligt de focus op zijn transformatie als lid van The Beatles naar anti-oorlog activist. Gedetailleerd wordt er gekeken naar de mensen die hem probeerden tegen te werken in zijn uitingen tegen de oorlog. Samen met zijn vrouw Yoko Ono verscheen hij veelvuldig in de media om zijn mening over de Vietnam oorlog te geven. Er komen verscheidene personen aan het woord die vertellen over de periode en de muziek die John toentertijd maakte.

Scott Walker: 30 Century Man (2006)30 Century ManScott verwierf bekendheid als frontman van The Walker Brothers alvorens aan zijn solocarrière te beginnen. In de documentaire zien we de muzikale ontwikkelingen die hij door de decennia heen doormaakte. Van pop en country muziek tot aan avant-garde. Naast een reeks aan interviews met muzikanten zien we de opnames voor zijn album The Drift. Het memorabele fragment waarbij er op de maat van de muziek op een stuk varkensvlees wordt geslagen laat zien hoe ver Scott is weggedreven van de muzikale stijl uit zijn begintijd.

Kurt Cobain: About a Son (2006)About a SonKurt Cobain kennen we natuurlijk als frontman van de grunge band Nirvana. Deze documentaire toont interviews tussen journalist Michael Azerrad en Kurt voor het boek Come as You Are: The Story of Nirvana. Daarbij wordt er teruggekeken op de jeugd van Kurt aan de hand van beelden van plaatsen en personen uit zijn leven. De documentaire draait niet om de nummers van de band Nirvana, maar om de persoon die Kurt was en waar hij zijn muzikale inspiratie vandaan haalde.

The Devil and Daniel Johnston (2006)The Devil and Daniel JohnstonDe naam Daniel Johnston zullen bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Dat dit niet geheel vreemd is wordt wel duidelijk door de eigenzinnige persoonlijkheid die Daniel is. Zijn depressies en obsessies maken zijn muziek niet geschikt voor de grote massa. Als tekstschrijver bleek hij talentvol, wat we ook terugzien in de documentaire. We volgen Daniel in zijn zoektocht naar succes, waarbij vrolijke momenten worden afgewisseld met zware depressies. De duivel probeert hem over te nemen en Daniel knokt zich met de steun van zijn ouders door het leven heen.

Everyone Stares: The Police Inside Out (2006)Everyone StaresDeze documentaire over The Police doet wat amateuristisch aan. Dit is ook niet zo gek, want drummer Stewart Copeland nam de beelden zelf op met een handcamera. Verwacht daarom ook geen visuele hoogstandjes, maar een overzicht van de band zijn geschiedenis en hun bezoek aan verschillende festivals. De documentaire  toont de start van de band en hun weinige successen in die tijd. Al snel wordt er overgeschakeld naar een concertreeks door de VS, waarna we beelden van festivals in Europa zien. We zien de band van dichtbij tijdens opnames, dagelijkse bezigheden en met verschillende fans. Het is geen diepgaand geheel, maar de humor van de bandleden en de opnames van optredens maken de video een kijkbeurt waard.

The Future is Unwritten: Joe Strummer (2007)The Future is UnwrittenJoe Strummer is een muzikant die met zijn band The Clash van grote invloed is geweest in de muziekwereld. Het verhaal van de persoon en de successen en tegenslagen van de band worden van begin tot eind krachtig weergegeven in The Future is Unwritten. Van zijn ongelukkige jeugd stappen we over naar zijn eerste aanraking met de muziek. Geluidsfragmenten van zijn radioshow worden afgewisseld met interviews bij het kampvuur. Zijn politieke ideeën en relaties worden breed uitgemeten en we zien een persoon die naast zijn vrolijkheid meerdere tegenslagen te verduren kreeg.

Global Metal (2007)Global MetalIn Global Metal gaat heavy metal fan Sam Dunn verder waarmee de documentaire Metal: A Headbanger’s Journey was geëindigd. Zijn zoektocht door de metal muziek gaat ditmaal over de gehele aardbol. Hij bezoekt per continent verschillende landen waarbij hij gesprekken voert met musici en fans. Dit levert een overzicht op van de meest uiteenlopende bands binnen het genre. Hij bezoekt grote festivals en ziet hierbij zijn helden zoals Iron Maiden voorbij komen. Het ontbreekt hierdoor misschien nog eens aan de plaatselijke metal muziek, maar deze blijkt in een aantal landen ook nauwelijks aanwezig. Echter leeft het genre overal ter wereld door in de grote groepen fans.

Amazing Journey: The Story of the Who (2007)Amazing JourneyHet verhaal van de invloedrijke rockband The Who wordt in deze documentaire van het begin af aan in beeld gebracht. We zien het ontstaan van de band en de nog levende bandleden praten over de levensstijl van een Mod. Via de eerste hits van de band proberen ze een succesvolle stap te zetten. De tegenslagen en de drugs die ook in hun wereld terecht komen maken het er niet makkelijker op. De energieke drummer Keith Moon en de ontwikkelingen van muzikant en tekstschrijver Pete Townshend worden onder de loep genomen. Roger Daltrey laat zijn microfoon over het podium zwaaien, terwijl bassist John Entwistle de fijne kneepjes van het vak steeds beter onder de knie krijgt. De documentaire richt zich ook op de ontwikkelingen van hun rockopera’s, films en de dood van drummer Keith Moon. Niet eerder vertoonde beelden van optredens en interviews zorgen ervoor dat de documentaire voor fans een must-see is.

Tom Petty and the Heartbreakers: Runnin’ Down A Dream (2007)Runnin' Down A DreamDeze vier uur durende documentaire geeft een totaalbeeld van de muzikant Tom Petty. Hoe hij als jongen zijn eerste gitaar kreeg en samen met zijn muziekvrienden als Tom Petty and the Heartbreakers door het leven ging. Alles wordt tot in detail verteld, hoe de naam tot stand kwam, de eerste successen in Europa en de nummers die van invloed waren op de band zijn sound. De verschillende bandleden komen aan het woord en voegen zo elk hun persoonlijke bijdrage toe aan de fragmenten in de documentaire. Het was niet alleen maar geluk, want ook een aantal problemen zorgden ervoor dat de carrière niet geleidelijk verliep. De beelden van de unieke samenwerking met Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Roy Orbison (als de Travelling Wilburys) zijn onvergetelijk. Ondanks deze vriendschappen en diverse samenwerkingen keerde hij toch telkens weer terug naar zijn Heartbreakers. De vier uur worden goed gevuld met het bespreken van alle albums, de samenwerkingen met artiesten en de relaties onderling.

Sigur Rós: Heima (2007)HeimaHet wereldwijde succes van de IJslandse band Sigur Rós vormde de aanleiding voor een toer door eigen land in de zomer van 2006. Niet alleen grote concerten maar juist de kleinschalige optredens staan centraal in de documentaire. De bandleden komen aan het woord en vertellen over het land en het succes van de band. De bijzondere plaatsen van de optredens zoals een fabriekshal, midden in de natuur en in kleine vissersdorpjes creëren een prachtig geheel.

Joy Division (2007)Joy DivisionIn 2007 verscheen de documentaire over de Engelse rockband Joy Division. We volgen de band vanaf het ontstaan tot aan het het tragische einde van Ian Curtis zijn leven. De muzikale ontwikkelingen die ze doormaken als band staan centraal. Als pioniers van de post-punk muziekstijl bracht de band de twee succesvolle albums Unknown Pleasures en Closer uit. De energieke concerten gaven de band naam en faam met Ian als tekstueel kunstenaar, die al zijn emoties in de nummers stopte.

Pete Seeger: The Power of Song (2007)Pete Seeger - The Power of SongPete Seeger was een Amerikaanse folk muzikant die zijn hele leven in het teken stelde van de muziek. De documentaire neemt ons mee terug in de tijd naar de periode dat Pete met zijn ukulele zich een weg baande door de muziekwereld. Als protestzanger vocht hij voor gelijke rechten voor iedereen en was hij een voorstander van wereldvrede. Pete blikt in zijn late jaren terug op zijn tijd met de groepen de Almanac Singers, The Weavers en zijn gehele solocarrière. We zien optredens met Bob Dylan, Pete in gesprek met Johnny Cash en vele folk muzikanten die aan het woord komen. Een mooi portret van deze vriendelijke persoonlijkheid.

Anvil! The Story of Anvil (2008)Anvil! The Story of AnvilIn 2008 verscheen de documentaire die het verhaal van de Canadese heavy metal band Anvil verteld. De band die ondanks grote optredens in het verleden nooit een miljoenenverkoop wist te bereiken wordt gevolgd in hun levensverhaal. Confronterende en emotionele beelden laten zien hoe hard de bandleden moeten werken om succes te kunnen behalen en wat ze hiervoor moeten opgeven. De film is weggelegd voor iedere muziekliefhebber en niet alleen maar voor de heavy metal fans.

It Might Get Loud (2008)It Might Get LoudWat als je drie totaal verschillende gitaristen bij elkaar zet en ze hun gang laat gaan met muziek en verhalen? Dan krijg je It Might Get Loud, een interessante mix van jamsessies, korte persoonlijke verhalen en gesprekken over muzikale invloeden. Bij elke muzikant wordt er kort teruggeblikt op de carrière en de personen en muziekgenres waar ze hun inspiratie vandaan haalden. Het verhaal gaat over de passie voor de muziek en de manier waarop ze hun speelstijl ontwikkelden.

Kraftwerk and the Electronic Revolution (2008)Kraftwerk and the Electronic RevolutionKratfwerk is één van de invloedrijkste bands uit de elektronische muziek. In deze drie uur durende documentaire wordt echter niet alleen terug gekeken op hun succes, maar op de gehele ontwikkeling van deze muziekstijl. We stappen terug naar de jaren zestig en zien de ontwikkeling van synthesizers en het ontstaan van de psychedelische en experimentele muziek. Korte geluidsfragmenten van verschenen muziek uit deze begintijd worden gecombineerd met artistieke beelden en geven zo de impact van de muziek een extra laag. De vele gesprekken met muzikanten en muziekhistorici vormen een diepgaand beeld van het ontstaan van de elektronische muziek. Vele artiesten en groepen als Pierre Schaffer, Can, Amon Düül ii, Klaus Schulze, Gary Numan en uiteraard Kraftwerk passeren de revue. Kraftwerk krijgt hierbinnen de meeste ruimte, met een overzicht van verschenen materiaal en de kunst van de synthesizers en andere opname technieken. Liefhebbers van de elektronische muziek zullen met veel plezier deze drie uur uitzitten, maar ook voor algemene muziekliefhebbers biedt de documentaire een goede verdieping in deze muziek.

Rolling Stones: Shine a Light (2008)Shine a LightMartin Scorcese documenteerde het optreden van de The Rolling Stones in het Beacon theater tijdens hun A Bigger Bang Tour. De twee opnames resulteerde in een visueel aantrekkelijk optreden, waarbij de band de energie uit hun jonge jaren uitstraalt. Naast de vele nummers komen er korte fragmenten voorbij uit hun vroegere jaren, dit betreffen een aantal gesprekken. De focus ligt echter op het concert, waar onder andere Jack White en Buddy Guy nog een rol in hebben. Scorcese toont echter niet zijn eerdere kracht en de documentaire kent daarom weinig nieuwswaarde.

Iron Maiden: Flight 666 (2009)Flight 666Iron Maiden kent een wereldwijde populariteit, een gegeven dat we meerdere malen bevestigd krijgen in de totale massahysterie waar ze tijdens hun Somewhere Back in Time tour mee te maken krijgen. Met hun eigen Boeing 757, bestuurt door niemand minder dan frontman Bruce Dickinson, vliegen ze naar diverse bestemmingen wereldwijd. Sam Dunn & Scot McFadyen zijn als metal kenners verantwoordelijk voor de regie. De focus ligt op de fans van de band in de verschillende landen die ze bezoeken. Overal lijken deze fans tevoorschijn te schieten en de populariteit van de band is daarnaast enorm in Zuid-Amerika. De optredens zijn daarbij zowel technisch als qua geluid zeer goed. De band toont zijn humor tijdens de verschillende vliegtochten en persconferenties.

The Doors: When You’re Strange (2009)When You're StrangeIn 2009 verscheen de documentaire When You’re Strange over de succesvolle Amerikaanse rockband The Doors. Met samenwerking van de originele bandleden zien we de carrière van de band aan ons voorbij trekken. Natuurlijk staat de excentrieke persoonlijkheid van Jim Morrison centraal tot aan het einde van zijn leven aan toe. Beelden van legendarische optredens worden aangevuld met de toelichting van Johnny Depp. Een kleine anderhalf uur zit je aan de grond genageld om het werkelijke verhaal van The Doors in beelden en woorden te beleven.

Until the Light Takes Us (2009)Until the Light Takes UsDe Noorse black metal wereld is er eentje die op zichzelf staat en bekendheid verwierf door de negatieve manier waarop de bands in het nieuws kwamen. We zien de man (Varg Vikernes) die verantwoordelijk is voor de verbrandingen van een aantal kerken in Noorwegen. Daarnaast komen verschillende personen die vertellen over de muziek aan het woord, daarnaast de uitingen van de bands en de frustraties in Noorwegen. Vanuit dit opzicht kent de documentaire te weinig verdieping om het ware verhaal achter de black metal scene te ontdekken. De interviewer lijkt het aan lef te ontbreken om door te vragen over de donkere kant van deze muziek.

Comments 1

  1. Avatar Christ van Zoggel says:

    Mis in deze opsomming de niet geheel onbelangrijke bijdrage van The Wrecking Crew, vastgelegd door Denny Tedesco en voor het eerst in 2008 te zien tijdens het SXSW Film Festival (en in 2015 officiëel uitgebracht). Zoals je weet over dé top van sessiemuzikanten meestal opererend in en rond Los Angeles en te horen op ontelbaar grote hits in de periode ’62 – ’73.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist