Muziekdocumentaires Jaren 10

Rush: Beyond the Lighted Stage (2010)Rush Beyond the Lighted StageRush staat erom bekend één van de beste live bands aller tijden te zijn en als je deze muziekdocumentaire bekijkt snap je ook wel waarom. De verschillende muzikale veranderingen komen duidelijk aanbod en de toelichting van vele artiesten hebben een zekere toegevoegde waarde. De stem van Geddy lee is kenmerkend voor de band en vormt met de steeds diepzinnigere teksten een sterk geheel.

Lemmy (2010)LemmyLemmy is de frontman van de succesvolle heavy metal band Motörhead. In de documentaire wordt de excentrieke persoonlijkheid gevolgd in zijn hedendaagse bestaan. Er wordt daarnaast ook teruggekeken op zijn successen uit het verleden. Wat de documentaire sterk maakt is het kijkje in het leven van Lemmy wat we voorgeschoteld krijgen. Er komen vele bekende muzikanten langs die hun verhaal doen over hem. Zijn persoonlijke muzieksmaak, vrienden en eenvoudige levenswijze staan centraal in de film.

Jimi Hendrix: Voodoo Child (2010)Voodoo ChildEven krijg je het idee dat je naar Jimi Hendrix zelf aan het luisteren bent. De voice-over verteld het verhaal van een verlegen jongetje die uitgroeit tot één van de grootste gitaristen aller tijden. Met zijn successen in Engeland verovert hij uiteindelijk dan ook zijn eigen Amerika. Op het podium lijkt hij zelfverzekerder dan wie dan ook, maar daarachter blijkt een man te zitten vol met twijfels.

Mark Knopfler: A Life in Songs (2011)A Life in SongsMark Knopfler verwierf bekendheid als frontman van Dire Straits, wat volgde is een mooie solocarrière waarin zijn gitaarsound altijd kenmerkend bleef. In A Life in Songs wordt er teruggekeken op zijn begintijd, de opmars naar wereldfaam en zijn samenwerking met onder andere Emmylou Harris. We zien een man die altijd “Down to Earth” is gebleven en nog altijd zijn klassiekers speelt tijdens concerten.

Queen: Days of Our Lives (2011)Queen Days of Our LivesQueen, één van de succesvolste bands wereldwijd, staat centraal in de documentaire die opent met het beeld van een stadion dat gevuld is met duizenden fans. Je hoeft je geen moment te vervelen want je wordt gelijk in het verhaal gezogen. De resterende bandleden kijken terug op de carrière die langzaam van de grond kwam. Uiteindelijk brak de band dan wereldwijd door en werden ze één van de succesvolste bands aller tijden. Nadat er aids werd geconstateerd bij Freddie Mercury bleef hij doorgaan met muziek maken tot het bittere einde. Zijn levenskracht was onuitputtelijk en de documentaire Days of Our Lives geeft dit wonderschoon weer.

God Blezz Ozzy Osbourne (2011)God Bless Ozzy OsbourneIn 2011 verscheen deze documentaire over het leven van Ozzy Osbourne. Vanaf het succesvolle begin met Black Sabbath en zijn opvallende vertoningen tot aan zijn vele verslavingen waarvan hij moest afkicken. Vanuit een eenvoudig gezin zien we hem in de muziekwereld terechtkomen. Zowel zijn solocarrière als de jaren met Black Sabbath komen voorbij. We zien hem inmiddels weer rondtoeren en blikken tussendoor terug op zijn loopbaan. Familieleden komen aan het woord om hun zegje te doen over het fascinerende leven van deze muzikant.

Foo Fighters: Back and Forth (2011)Back and ForthDe band rond Nirvana’s drummer Dave Grohl verwierf in korte tijd veel populariteit. De documentaire bestrijkt de afgelopen 16 jaar van de band en werkt toe naar de opnames van het studioalbum Wasting Light. De bandleden komen uitvoerig aan het woord en vertellen over de verschillende periodes die de band heeft doorgemaakt. Optredens in uitverkochte stadions wereldwijd komen veelvuldig voorbij, waarna er terug wordt gesprongen naar de opnames in de garage voor hun zevende studioalbum.

U2: From the Sky Down (2011)From the Sky DownIn From the Sky Down staat de ontwikkeling van het album Achtung baby van U2 centraal. De band werd gefilmd tijdens de opnames in de studio Hansa in Berlijn en tijdens voorbereidingen voor het Glastonburry Festival van 2011. De moeilijke opnamesessies van het album en de onderlinge relaties worden breed uitgemeten in de documentaire. Mede door het nummer One wist de band het moeilijke proces tot een geslaagd einde te brengen. Daarnaast zien we artiesten aan het woord waarvan de bandleden muzikale inspiratie opdeden.

Pearl Jam Twenty (2011)Pearl Jam TwentyTwenty is een indrukwekkende twee uur durende documentaire over de Amerikaanse grunge rock band Pearl Jam. Vanaf de break-up met Mother Love Bone tot aan hun stadionoptredens in 2010. Hun wereldwijde doorbraak zorgde voor meer aandacht voor de grunge scene uit Seattle. Je ziet de beelden uit het prille begin gemaakt met handcamera’s, waarna het succes zich langzaam uitbouwt. De sterke interviews zorgen voor een prettig geheel, dat afgewisseld wordt met live opnames. Hun gevecht tegen Ticketmaster, waar fans volgens hun door werden opgelicht, geeft inzicht in de manier waarop de fans door de band worden gewaardeerd. We volgen daarnaast ook frontman Eddie Vedder tijdens zijn succesvolle solo album voor de film Into the Wild en in zijn uit de hand lopende stage diving. De pure kracht zit hem in de persoonlijke ontwikkelingen die bandleden gedurende de 20 jaar doormaken.

Living in the Material World (2011)Living in the Material WorldGeorge Harrison was niet de Beatle die het meeste in de aandacht stond, maar zijn talent was groots bleek later. Zijn schrijfkwaliteiten kwamen aan het einde van het Beatle tijdperk al naar voren en dit bouwde hij in zijn solocarrière uit. Hij betrok invloeden uit India in zijn muziek en trad met vele bekende artiesten op. Het verhaal wordt door personen verteld die dicht bij hem stonden in zijn leven. De documentaire laat zien wie George werkelijk was en toont zijn gevoelens en momenten in zijn loopbaan.

A Band Called Death (2012)A Band Called DeathOoit van de band Death gehoord? De kans hierop is klein als je deze documentaire over de band nog niet hebt gezien. Nadat in 2009 enkele opnames van de band werden uitgebracht werd hun naamsbekendheid groter. In deze documentaire kijken de mannen van de rockband terug op hun opnames in de jaren zeventig, Wat de film bijzonder maakt is de oprechtheid en de vrolijkheid van de bandleden, ondanks dat ze weinig successen hebben gekend. De onderlinge relatie tussen de broers vormt een onuitputtelijke kracht, zo ook na het verlies van hun broer David.

Big Star: Nothing Can Hurt Me (2012)Big Star Nothing Can Hurt MeBig Star was een Amerikaanse power pop band die ondanks de goede recensies weinig commercieel succes wist te behalen. Echter wisten ze na hun comeback gedurende de jaren negentig een groter publiek te bereiken. Deze documentaire belicht de carrière vanaf de start, waarbij de nodige uitdagingen en obstakels  het succes beïnvloede. De docu zit sterk in elkaar en laat naast verschillende gesprekken met de bandleden veel muziek horen. Het verhaal van de band wordt daarbij gedetailleerd verteld, waarbij de personages meer inhoud krijgen gedurende de documentaire.

Beware of Mr. Baker (2012)Beware of Mr. BakerDe opvallende drummer Ginger Baker is de hoofdpersoon van deze documentaire, waarbij we beelden uit zijn gehele carrière voorbij zien komen. Bekend van zijn werk in de rockband Cream en het gebruik van Afrikaanse invloeden in zijn speelstijl. De filmmaker Jay Bulger spreekt met de drummer die nogal agressief overkomt, maar in zijn loopbaan een vrolijke en buitengewone verschijning was.

Searching for Sugar Man (2012)Searching for Sugar ManDeze documentaire uit 2012 vertelt het verhaal van de Amerikaanse musicus Sixto Rodriquez die volgens de verhalen niet meer zou leven. Twee fans uit Kaapstad gaan op zoek naar het ware verhaal achter deze folkartiest. Hij kent een grote populariteit in Zuid-Afrika, maar wist geen succes in de Verenigde Staten te behalen. Het verhaal wordt op een indrukwekkende manier getoond en laat zowel het succes zien als een mooie zoektocht langs plaatmaatschappijen die allemaal niet weten wie deze artiest nou precies is.

Jason Becker: Not Dead Yet (2012)Jason Becker Not Dead YetJason Becker was een talentvolle gitarist die al vanaf jongs af aan indruk maakte met zijn verschillende speelstijlen. Het kwam als snel tot een samenwerking met Marty Friedman (Megadeth) en op 19-jarige leeftijd werd hij de nieuwe gitarist van The David Lee Roth Band. Echter kent zijn levensloop een treurige wending als bij hem de ziekte ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) wordt geconstateerd. Maar een vechter als hij is probeert hij nog steeds op alle mogelijke manieren de wereld van zijn muziek te laten genieten. Een indrukwekkende documentaire over vriendschap, familie en het niet op willen geven.

Charles Bradley: Soul of America (2012)Soul of AmericaCharles Bradley is de vertolking van de hedendaagse James Brown, die in 2011 zijn eerste album uitbracht. De documentaire volgt hem in zijn armoedige maar vrolijke bestaan. Charles is een harde werker met een dijk van een stem, die zich perfect leent voor de soulmuziek. We zien de start voor de opnames van zijn eerste plaat en daarnaast de ontwikkelingen in zijn leven. Het geheel zit goed in elkaar, zodat je gaat meeleven met Bradley en zijn voorbereidingen op zijn optredens.

The Life Of Riley (2012)The Life Of RileyThe Life Of Riley vertelt het verhaal van de Amerikaanse bluesgigant BB King. We volgen zijn leven vanaf de Mississippi delta tot op zijn oude dag waarop hij nog steeds optreedt. Zijn moeilijke start met het leven op de boerderijen in het zuiden van de VS wist hij te verlaten om aan zijn muziekcarrière te bouwen. King zijn invloed als gitarist is merkbaar geweest in decennia van muziek. Bluesartiesten als Eric Clapton en Joe Bonomassa komen dan ook uitgebreid aan het woord. Daarnaast zien we BB als een eerlijk en oprecht persoon die met tal van artiesten het podium deelde. Zijn ongekende aantal optredens, op een gegeven moment meer dan 300 per jaar, maken hem mede tot een grootheid uit de muziekgeschiedenis. Morgan Freeman past als verteller uitstekend bij het levensverhaal en weet deze op een ontspannende wijze te brengen.

Hello Quo (2012)Hello QuoIn Hello Quo zien we de carrière van de mannen van Status Quo in ruim twee en een half uur aan ons voorbij trekken. Na de psychedelische muziek aan het begin met Pictures of Matchstick Men zien we de band hun kenmerkende sound ontwikkelen. De mannen vertellen over de wijzigingen in hun muzikale koers, maar ook over hun persoonlijkheid en de vriendschap die er tussen hun ontstond. Voor de niet fans misschien een lange zit, maar door het strakke verhaal afgewisseld met muziekfragmenten en optredens is het voor iedereen toegankelijk.

Under African Skies (2012)Under African SkiesVoor de opnames van het succesvolle album Graceland reisde Paul Simon af naar Zuid-Amerika. Het land dat toen onder grote spanningen stond zorgde voor de nodige verbaasde gezichten. Paul en de verschillende Zuid-Afrikaanse artiesten brachten echter een vernieuwend geluid naar voren door de unieke combinatie van verschillende muziekstijlen. Dit resulteerde in meerdere succesvolle optredens met de band. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het album reist Paul nogmaals af naar het land. Hij spreekt met de muzikanten van het album over de spanningen in het land van toen. Daarnaast bereiden ze een reünieconcert voor, waarbij iedere muzikant aan het woord komt.

Marley (2013)MarleyMarley is een documentaire van de bovenste plank. Het indrukwekkende levensverhaal van de Jamaicaanse reggae artiest wordt hierin gedetailleerd neergezet. Zijn levensfilosofie en acceptatie in een een door racisme beïnvloede wereld komt daarbij uitvoerig ter sprake. De rastafari movement wordt toegelicht door de mensen die dichtbij Bob stonden. Familie en vrienden vertellen over de muzikale ontwikkelingen en zijn relaties. Natuurlijk komt er veel muziek voorbij, waarbij er naast de grote hits ook ruimte is voor muziek uit zijn begintijd en de minder bekende nummers. Zijn einde met de behandelingen voor de ziekte kanker vormen een tragisch slot aan het geheel.

Sound City (2013)Sound CitySound City vertelt het verhaal van de gelijknamige muziekstudio in Los Angeles. Dave Grohl, bekend van zijn werk in Nirvana en de Foo Fighters, nam de regie op zich. Tussen warenhuizen gevestigd zijn er in de studio bekende albums opgenomen van artiesten zoals Neil Young, Fleetwood Mac, Elton John, Nirvana en The Red Hot Chili Peppers. De studio kenmerkt zich door zijn unieke sound door de Neve console. De documentaire toont zowel het succes van de studio als de neerwaartse spiraal. Artiesten die in de studio een album hebben opgenomen komen aan het woord, waarbij er ook nummers voor het gelijknamige album opgenomen worden.

David Bowie: Five Years (2013)Five YearsIn deze documentaire wordt David Bowie geportretteerd in vijf belangrijke jaren uit zijn carrière. Na het afscheid als Ziggy Stardust in 1973 wordt er overgeschakeld naar de Thin White Duke om vervolgens zijn tijd in Berlijn in beeld te brengen. Zijn samenwerkingen met artiesten als Brian Eno en Nile Rodgers worden hierbij van uitleg voorzien. De vijf bepalende jaren laten Bowie zien in zowel zijn verslavingen als een gezond uitziend persoon. De kracht van de documentaire zit hem in de strakke registratie van de verschillende muziekstromingen die hij in deze jaren betrad en de personages die hieraan verbonden zitten.

History of the Eagles (2013)History of the EaglesThe Eagles behaalden in de jaren zeventig hit na hit met nummers als Hotel California, One of These Nights en New Kid in Town. Het wordt maar eens tijd om dit succes van begins af aan in beeld te brengen moet regisseur Alison Ellwood gedacht hebben. En dat is hem goed gelukt moeten we erkennen. In ruim drie uur zien we vele opnames van de band, aangevuld met de nodige gesprekken met de bandleden en andere betrokkenen. Een tour door het gehele oeuvre van de band, met alle voor- en tegenslagen die hieraan gekoppeld zitten.

Mistaken for Strangers (2013)Mistaken for StrangersDe documentaire gaat over de twee broers Matt en Tom Beringer. Matt is bekend als de frontman van de succesvolle rockband The National. Zijn broer Tom gaat mee op toer als roadie, waarbij hij eenvoudige klusjes krijgt toegewezen. Ondertussen maakt hij opnames van de band en wilt hij bewijzen dat hij daadwerkelijk in staat is iets af te krijgen. Dit gaat gepaard met de nodige conflicten tussen de broers, waarbij ambities en faam van de band naar voren komen. Of de simpelheid waarmee Tom te werk gaat daadwerkelijk zo is blijft de vraag want het eindproduct ziet er goed uit.

Twenty Feet from Stardom (2013)Twenty Feet from StardomIn deze documentaire worden achtergrondzangeressen die bepalend zijn geweest in de bands van vele beroemde artiesten in de schijnwerpers gezet. Voor een aantal zangeressen bleek dit de opstap naar een succesvolle solocarrière, terwijl anderen zich keer op keer moesten blijven bewijzen om er een baantje aan over te houden. We zien artiesten als Bruce Springsteen en Mick Jagger die samenwerkten met deze zangeressen.

Muscle Shoals (2013)Muscle ShoalsDe kleine plaats Muscle Shoals in de Verenigde Staten vormt het decor voor de gelijknamige documentaire. De sessiemuzikanten The Swampers worden gevolgd in hun werk voor vele bekende musici zoals Aretha Franklin, Jimmy Cliff en The Rolling Stones. De FAME Studios en Muscle Shoals Sound Studio werden beroemd onder musici door de uitstekende kwaliteiten van de sessiemuzikanten en studio’s. Hoe een klein plaatsje groot kan worden wordt weergegeven in aansprekende gesprekken en fascinerende omgevingsbeelden.

Nick Cave: 20.000 Days on Earth (2014)20.000 Days on EarthOp de fictieve 20.000ste dag uit het leven van Nick Cave wordt er teruggekken op zijn carrière. Zijn begin met The Birthday Party en zijn successen met The Bad Seeds. De poëtische tekstkunstenaar geeft een kijkje in de opnames voor zijn album Push the Sky Away en blikt ondertussen terug op zijn vroegere leven. We zien hem wild, ruig en ontzet maar later ook rustig en met zijn kinderen samen. De sterke muzikale optredens worden afgewisseld met gesprekken met vrienden en andere musici. Een mooie documentaire die vooral Nick als tekstschrijver en persoonlijkheid belicht.

Finding Fela (2014)Finding FelaFela Kuti was een fenomeen uit de Afrikaanse muziekscene. Met zijn Afrobeat en bijhorende danspasjes verwierf hij wereldwijde bekendheid. Zijn inzet voor de vrijheid van de mens wordt in de documentaire bekeken door zijn muziek. Hiermee komen ook de conflicten in zijn land Nigeria aanbod en de vreselijke persoonlijke tragedies die hiermee gepaard gingen. In zijn muziek kon hij zijn emoties kwijt, maar het was ook een middel om zich in te zetten voor de vrijheid van de mens. We zien dan ook diverse optredens, die nogal eens wisselen in opnamekwaliteit. Dit doet echter niks af aan het uiteindelijke verhaal dat sterk is, maar in de grootheid van deze artiest jammer genoeg nog tekort schiet.

Super Duper Alice Cooper (2014)Super Duper Alice CooperAlice Cooper is een grootheid uit de Amerikaanse shock rock. Bekend om zijn opvallende optredens met geschminkt gezicht en een vol decor. Ook al was het officieel de naam van de band, door zijn opvallende persoonlijkheid werd Vincent (zijn echt naam) de verpersoonlijking van Alice Cooper. In deze documentaire worden de vijf decennia belicht waarin hij actief is. De film bouwt zich chronologisch op en toont hiermee de ontwikkelingen in de carrière van Alice. Vanaf zijn kennismaking met The Beatles en zijn band The Spiders door naar de jaren zeventig met de glam rock. Dat dit niet alleen maar positief is zien we terug in de strijd tegen zijn alcohol- en drugsverslaving. Alice is de verteller van de film en weet hiermee zijn gehele leven ondersteunt met beelden van optredens te beschrijven. Ook andere musici komen aan woord om de invloed van Alice op de rock en metal muziek te vertellen. De regie lag in handen van het duo Sam Dunn & Scot McFadyen die onder andere verantwoordelijk waren voor de succesvolle documentaire Metal: A Headbanger’s Journey. Samen met Reginald Harkema weten ze op een unieke manier de carrière van Alice Cooper neer te zetten, met de artiest zelf als verteller van het verhaal.

All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records (2015)All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records

Tower Records was een grote en bloeiende keten van muziekwinkels, maar net als in Nederland met de Free Record Shop bleek het internet en een slechte marketingstrategie de doodsteek voor de onderneming. De documentaire van Colin Hanks gaat in op het opbouwende succes vanaf de start in 1960 naar de snelle expansie van de keten gedurende de jaren negentig en het einde in 2006. Een aantal bekende muzikanten als Dave Grohl, Elton John en Bruce Spingsteen vertellen over de kracht van de muziekwinkel en de tijd die ze er doorgebracht hebben, maar ook de eigenaar Russell Solomon en zijn familie worden in beeld gebracht. Zo wordt er sympathie gewekt voor de harde werkers achter de onderneming en zien we ook de snelle uitgaven en wegvloeiende controles in de financiën. De medewerkers van de onderneming hadden de andere kant van het succes en de ondergang nog wat meer verdieping kunnen geven, maar muziekliefhebbers zullen zich prima vermaken met de verhalen en de sociale cultuur van de platenwinkels.

Amy (2015)Amy

Het levensverhaal van de Engelse zangeres Amy Winehouse staat centraal in deze documentaire van regisseur Asif Kapadia. Beginnend met een video van de 14-jarige Amy en lopend door het leven vol verslavingen, ontspoorde relaties en bovenal haar passie voor de muziek. Het zijn vooral de verhalen van familie en vrienden, haar muzikale invloeden en niet eerder uitgebrachte opnames die de documentaire tot een waardige twee uur maken. Dat er veel op de emoties wordt gespeeld en de relatie met haar vader niet volledig uitgediept is kan als een greep naar het commerciële succes worden beschouwd. Niettemin is Amy een aangrijpende, ontroerende en bovenal muzikale documentaire.

Jaco (2015)Jaco

Jaco Pastorius was een invloedrijke Amerikaanse muzikant, die met zijn funky basspel de jazz aan de rock wist te verbinden. De documentaire, die in een periode van zes jaar tot stand kwam, biedt een inkijkje in het leven van de muzikant en wordt aan de hand van verhalen van vele musici, geluidsfragmenten en afbeeldingen tot leven gebracht. Zo komen onder andere Joni Mitchell, Flea, Herbie Hancock en Carlos Santana aan het woord, afgewisselt met familieleden en vrienden van Jaco. Wat het verhaal zo indrukwekkende maakt is de ongekende gedrevenheid van Jaco en zijn missie om de rol als basspeler meer verdieping te geven in de muziek. Zijn vernieuwingen op het gebied van speelstijlen en harmonieën zetten hem een kleine dertig jaar na zijn gewelddadige dood neer als één van de belangrijkste muzikanten van zijn tijd.

Cobain: Montage of Heck (2015)Cobain Montage of Heck

Montage of Heck is niet de eerste documentaire over het rockicoon Kurt Cobain en zal ook zeker niet de laatste zijn, maar weet zich wel te onderscheiden met onuitgebrachte beelden van optredens, opnamesessies, thuisopnames en veel geluidsfragmenten. De documentaire zet Cobain niet alleen als zanger neer, maar zeker ook als vaderfiguur en echtgenoot. Regisseur Brett Morgen slaagt erin het leven van de muzikant van begin tot eind in beeld te brengen met prachtige animaties, ondersteunt door de muziek en verhalen. Van een vrolijk jongetje naar ontwrichte puber en via de de successen van Nirvana naar zijn drugsverslaving en uiteindelijke treurige einde. Doordat Brett Morgen toegang had tot de familiearchieven voelt de documentaire completer dan andere opnames van Kurt. Alle facetten van zijn leven worden belicht in de ontroerende, vrolijke en beangstigende momenten en daar doet zelfs de afwezigheid van Dave Grohl niets aan af.

What Happened, Miss Simone? (2015)What Happened, Miss Simone

Het levensverhaal van de “High Priestess of Soul” Nina Simone begint in de documentaire van Liz Garbus in 1976, met een emotioneel optreden tijdens het Montreux jazz festival in Zwitserland. De persoonlijke geschiedenis van Simone wordt op ongenaakbare manier neergezet in de onzekerheid als zwarte muzikant en de persoonlijke tegenslagen, maar toch ook de succesvolle jaren met glansrijke optredens en haar inzet voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking. Garbus is de archieven ingedoken en weet zich met familiefoto’s, dagboekverslagen, concertoptredens en interviews een breed stukje geschiedenis van deze legendarische soulzangeres neer te zetten. Schokkend is de discriminatie waar ze in haar jeugdjaren meermaals mee te maken kreeg, maar een sterke persoonlijkheid als Simone wist zich op te werpen als mensenrechtenactiviste. Verslavingen, mishandelingen en depressies zijn enkele onderwerpen die het verhaal beklemmen, maar recht doen aan het persoonlijke verhaal. Toch is het vooral de muziek in archiefbeelden en live optredens die haar in volle glorie neerzetten als één van de belangrijkste zangeressen van haar tijd. Van haar jeugd en haar liefde voor de piano tot aan de verharde levensstijl, What Happened, Miss Simone? is een muzikale trip van begin tot eind.

Gimme Danger (2016)

Gimme Danger

De legendarische band The Stooges bracht in de jaren 60-70 Iggy Pop als boegbeeld van de proto-punk beweging. De Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch kon niet aan deze successen voorbijgaan en besloot als fan de wereld van de band in beeld te brengen. Van de geleidelijke opkomst tot aan de uiteindelijke ondergang. Het chronologische verhaal wordt ondersteunt door gesprekken die hoofdzakelijk in het heden zijn opgenomen. Vooral de videobeelden van verschillende optredens maken het bekijken van deze documentaire meer dan waard, al is er weinig te zien van het gevaarte waaraan de naam van de titel is ontleend. De jaren van drugs- en drankgebruik, gevechten en seksuele uitlatingen zijn bekend, maar krijgen weinig aandacht in de beelden. Iggy Pop verteld zijn levensverhaal, met de focus op de jaren van The Stooges. In korte stop-motion animaties wordt de jeugd van Iggy in het verhaal verwerkt, waarna humor en anekdotes de boventoon voeren van de documentaire. Het gebrek aan aandacht voor zijn solocarrière wordt grotendeels goed gemaakt door de gesprekken met Iggy, waarin hij zijn opvallende persoonlijkheid van een extra glans voorziet. Jim Jarmusch maakt hiermee in zijn meest toegankelijke muziekdocumentaire een fraaie overzicht van de band, of zoals hij het benoemt “the greatest rock ’n’ roll band ever”.

Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words (2016)

Eat That Question

Frank Zappa heeft in zijn productieve leven als muzikant, acteur en filmmaker een grote impact gehad op de experimentele en virtuoze wereld van de muziek. Niet alleen zijn ongekende drang tot vernieuwing en het vermengen van muziekstijlen binnen zijn nummers maken hem tot een invloedrijk persoon, maar zeker ook zijn uitzonderlijke dosis humor die in zijn albums, concerten en interviews naar voren komt. De Duitse documentairemaker Thorsten Schutte geeft in Eat That Question het muzikale podium aan Zappa, om Zappa’s verhaal rond zijn leven en persoonlijkheid te vertellen. De documentaire bestaat hierbij volledig uit interviews met Zappa, afgewisseld met korte muziekclips. Deze aanpak zou bij veel muzikanten niet werken, aangezien het in hun verhaaltechnische kwaliteiten vaak te kort schiet. Voor een persoon die beweert dat “Being interviewed is one of the most abnormal things you can do to somebody. It’s two steps removed from the Inquisition.” geeft de documentaire toch veel van zijn humor, politieke uitspraken en vooral zijn muzikale carrière weer. De chronologische volgorde van de film doen zijn jaren met The Mothers of Invention herleven en laten zijn persoonlijkheid opbloeien. Alhoewel de journalisten hem als persoon maar moeilijk kunnen doorgronden, geeft het geheel toch een mooi overzicht van zijn leven weer.

Oasis: Supersonic (2016)

Oasis: Supersonic

De veelbesproken relatie tussen de broers Gallagher van de invloedrijke Britpop band Oasis deed al veel stof doen opwaaien in het verleden. In Supersonic van de Britse regisseur Mat Whitecross wordt deze rivaliteit zeker niet vermeden, maar gaat de focus uit naar de beginjaren van de band (1993-1996). Dat de Gallagher’s niet de meest geliefde muzikanten uit de muziekwereld zijn wordt vanaf begins af aan al duidelijk, hun botte uitspraken, agressieve houding en grootspraak maken de documentaire tot een hilarische rit, die vergelijkingen met This is Spinal Tap niet uit de weg gaat. De duellerende onderlinge relatie leidt tot een reeks aan komische gebeurtenissen, van arrestaties, gevechten tot aan drugsgebruik. De documentaire slaagt er ook in de talenten van de muzikanten (hoofdzakelijk Noel) in beeld te brengen, met fraaie opnamesessies, grootse optredens en het muzikale vermogen om te veranderen. De rivaliteit tussen de band en hun tijdgenoten (Blur, Pulp) wordt echter volledig vermeden. Met de focus op hun beginjaren wordt de opmars en de uiteindelijke wereldwijde populariteit overtuigend in beeld gebracht. Het humoristische geheel vermengt met de prachtige beelden en het enerverende verhaal maakt van Supersonic een geslaagde documentaire.

The Beatles: Eight Days a Week (2016)

The Beatles: Eight Days a Week

Door de jaren heen verschenen er verscheidene documentaires over the Fab Four, maar geen één was zo indrukwekkend als het in 1995 verschenen epos The Beatles Anthology. De vier Beatles hadden het woord in het complete levensverhaal van de band, van de beginjaren en de gekte van de Reeperbahn in Hamburg tot aan het fameuze dakoptreden en het niet te vermijden einde. Aan de Amerikaanse regisseur en acteur Ron Howard de taak om toch nog een enerverende documentaire over het viertal te maken. Dat Howard hierin slaagt is te danken aan het feit dat hij zich alleen richt op de jaren waarin The Beatles als bezetenen de wereld rondtoerde en tussendoor nog even nieuwe nummers schreven en opnam en in films over de band verschenen. De jaren 1963-1966 staan bekend als de jaren waarin ze stad en land afreisden om spetterende liveoptredens te geven, die al snel werden overklast door hysterische vrouwelijke fans. Echter is er met de huidige technologie veel mogelijk en is zowel de audio als het visuele aspect van deze optredens sterk verbeterd. Drugsgebruik, beledigingen van welgestelde personen en totale gekte maken allemaal deel uit van deze bepalende jaren en worden ook als onderwerpen in de film niet vermeden. Naast Paul en Ringo en archiefbeelden van John en George komen ook personen als Elvis Costello en Whoopi Goldberg aan het woord, fans die de band ven dichtbij zagen en hun verhaal doen over de impact die de band zowel op hun als op de rest van de wereld heeft gehad. De kracht van documentaire ligt in het beeldmateriaal en het ondersteunende verhaal, de fotocollages, schitterende liveopnames en de sterke onderlinge relatie tussen het viertal. Worden er veel nieuwe verhalen toegevoegd aan de stapels met boeken en documentaires die over het viertal verschenen, nee dat niet, maar Howard maakt het publieke spektakel, de euforie, de ongekende live beelden en de totale gekte meer dan waard om zowel die-hard fans als muziekliefhebbers een kijkje te geven in de wereld van The Beatles.

Nick Cave: One More Time with Feeling (2016)

Nick Cave: One More Time with Feeling

2016 was het jaar dat vol stond met donkere en aangrijpende albums die naar de dood verwezen en waarin verdriet en pijn tot in het diepste van klank en zang doordrongen. Voor Nick Cave leek het opnameproces voor de opvolger van zijn in 2013 verschenen album Push the Sky Away in eerste instantie in alle rust te verlopen. Op zijn meeslepende documentaire 20,000 Days on Earth uit 2014 zagen we hem nog op de bank zitten met zijn tweeling Earl en Arthur. In de zomer van 2015 sloeg echter het noodlot toe toen zijn zoon Arthur van een klif viel en op 14 juli van dat jaar aan zijn verwondingen stierf. De nasleep van het overlijden voert zich tot in het diepste door van het album Skeleton Tree. Het opnameproces voor dit album werd vastgelegd in One More Time with Feeling, ondersteund door interviews met Cave, Warren Ellis (Bad Seeds) en zijn vrouw Susie. De Nieuw-Zeelandse regisseur en vriend Andrew Dominik kreeg 10 dagen de ruimte om elk detail van het opnameproces en alle omliggende emoties te filmen. Cave zijn onzekerheid over hoe het publiek zijn persoonlijke album zal ontvangen sijpelt diep door in de studiosessies en interviews. Dominik duikt in de gedachten van Cave en door middel van voice-over worden zijn emoties en onzekerheden na de dood van zijn zoon weergegeven. Cave zoekt naar vragen in de spirituele zin en verwerkt zijn verdriet op zijn eigen manier. De wisselwerking tussen 2-d en 3-d beelden sluit direct aan bij de wijze waarop het grauwe aspect wordt vermengt met het vervolg dat Cave aan zijn leven moet geven. Als kijker sta je door het 3-d effect dichtbij de muzikant en voel je het verdriet en verlies. De muziek van het album klinkt door in de documentaire, van de gitzwarte en duistere klanken van Jesus Alone tot aan het prachtig duet met Else Torp op Distant Sky. Zijn gebroken stemgeluid, de kwetsbaarheid en verdriet laten hem de teksten voordragen zoals hij dat nog nooit deed. Het maakt One More Time with Feeling tot een aangrijpende en meeslepende documentaire, waarin het verwerkingsproces van het persoonlijk leed een diep spoor achterlaat.

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary (2016)

Chasing trane the john coltrane documentary

 

Het leven van de jazzgigant John Coltrane verliep niet zonder slag en stoot, zo zien we in de in 2016 verschenen documentaire Chasing Trane: The John Coltrane Documentary. Aan de hand van beeldopnames, foto’s en interviews met verscheidene personen wordt het levensverhaal van Coltrane verteld. Een revolutionair die al op jonge leeftijd indruk maakte als onderdeel van Miles Davis’ First Great Quintet. Het was het begin van een muzikale carrière die bol stond van de vernieuwingsdrang. Niet alleen andere jazzmuzikanten als Sonny Rollins en Benny Golson komen uitgebreid aan het woord, ook zijn vrouw Alice Coltrane, kinderen en liefhebbers van zijn muziek spreken zich uit. In deze laatste categorie vallen ook The Doors drummer John Densmore en gitarist Carlos Santana. De afwisseling tussen het verhalende element met beelden van live optredens en de interviews met verschillende personen zorgen voor een aangenaam totaalplaatje. Hoewel het verhaal zich vooral richt op Coltrane zijn meesterwerken Blue Train, Giant Steps en My Favorite Things vormt ook zijn latere experimentele drift een onderdeel van de documentaire. Zijn drugsgebruik en treurige levenseinde worden zeker niet vermeden, maar bovenal geeft Chasing Trane een schitterend beeld van de muziekkunstenaar die John Coltrane was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist