Muziekdocumentaires Jaren 60

The Beatles: A Hard Days Night (1964)A Hard Days NightDe Amerikaanse filmmaker Richard Lester regisseerde het fictieve verhaal van The Beatles. Nadat de Beatles gevlucht zijn uit Liverpool voor een show in Londen wordt hun geduld op de proef gesteld tijdens verschillende gebeurtenissen. De opa van Paul zorgt ervoor dat de groep in de problemen komt en de nodige humoristische ontwikkelingen zijn het gevolg. De film wisselt nummers van The Beatles af met het verhaal waar de film om draait. Het was een groot commercieel succes en de inspiratiebron voor vele latere komedies.

The Beatles: Help (1965)HelpEen jaar na het succes van de film A Hard Days Night was filmmaker Richard Lester opnieuw verantwoordelijk voor een film met The Beatles. In Help! volgen we het verhaal rond een heilige ring die Ringo Starr toegezonden krijgt. Wat volgt is een komische achtervolging waarbij Ringo en de andere Beatles op de vlucht zijn voor een groep oosterlingen. Later bleek dat de The Beatles onder invloed van marijuana verschillende scenes van de film hadden opgenomen. In de film komen daarnaast verschillende nummers van The Beatles voorbij. Ondanks de mindere ontvangst onder critici was Help! een groot commercieel succes.

Bob Dylan: Don’t Look Back (1967)Dont Look BackDe legendarische filmmaker D.A. Pennebaker bracht in 1967 één van de eerste muziekdocumentaires uit die de focus op een artiest legde. Bob Dylan’s tour door Engeland uit 1965 staat centraal en Pennebaker belicht hierbij de artiest van verschillende kanten. Zo zien we hem vrolijk, vol vertrouwen maar ook licht arrogant en in confrontatie met andere personen. Daarnaast zien we hoe zijn relatie met zangeres Joan Baez tot stand kwam en komen er optredens voorbij in plekken zoals de Royal Albert Hall. Later verschenen nog andere succesvolle documentaires met Bob Dylan in de hoofdrol, zoals het door Martin Scorsese geregisseerde No Direction Home (2005).

Johnny Cash: The Man His World His Music (1969)The Man His World His MusicIn deze documentaire wordt countrylegende Johnny Cash gevolgd tijdens een concerttour door de Verenigde Staten eind jaren zestig. Ondertussen bezoekt Johnny vrienden en familie en zo levert de film een kijkje in het leven van het fenomeen. Diverse opnames van hits als Ring Of Fire en Folsom Prison Blues komen voorbij in de documentaire. Naast Cash zien we ook zijn vrouw June en komen andere artiesten als Bob Dylan en Carl Perkins aan het woord.

Monterey Pop (1968)Monterey PopTwee jaar voor het legendarische Woodstock festival vond Monterey Pop plaats, wat het begin bleek van de Summer of Love. Bekende artiesten als The Jimi Hendrix Experience, The Who en Ravi Shankar werden voor het eerst aan een groot Amerikaans publiek voorgesteld. Schitterende beelden van het uitzinnige publiek in de zonnige sferen trekken voorbij. De carrières van Janis Joplin en Steve Miller werden door het festival gelanceerd. Tientallen van de grootste artiesten uit die tijd zien we optreden, waaronder het legendarische van Jimi Hendrix, die zijn gitaar op onthutsende wijze in de fik steekt. Het festival werd vastgelegd door de Amerikaanse filmmaken D.A. Pennebaker, die ook verantwoordelijk is voor andere muziekdocumentaires.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist