Muziekdocumentaires Jaren 70

The Rolling Stones: Gimme Shelter (1970)Gimme Shelter

In 1970 verscheen de documentaire Gimme Shelter over The Rolling Stones op het Altamont concert, dat een treurige afloop kende. Aan de hand van de tour van de band van 1969 worden we naar dit concert geleid. We zien de leden van de band terugblikken op het concert via opgenomen beelden. De beveiliging was in handen van de Hells Angels, waarbij er diverse vechtpartijen ontstonden door drugs- en drankgebruik. De documentaire vertelt het verhaal verder en laat hierbij beelden zien van het festival en de optredens.

Woodstock (1970)WoodstockHet legendarische muziekfestival Woodstock uit 1969 wordt getoond in de gelijknamige documentaire. Het grote commerciële succes was mede te danken aan de reeks van grote artiesten die actief waren op dit festival en de ruim 400.000 bezoekers. De hippiecultuur was op zijn hoogtepunt met kenmerken zoals saamhorigheid en vrede. De 32 artiesten die actief waren op dit festival bestonden uit niemand minder dan The Who, Crosby, Stills & Nash, Jimi Hendrix, Santana, The Band en vele andere grootheden uit die tijd. Het festival wordt fraai in beeld gebracht met een afwisseling tussen de bezoekers, de sfeer en de optredens van artiesten.

The Beatles: Let it Be (1970)Let it BeIn de documentaire worden The Beatles gevolgd tijdens de studio opnames van hun laatste album Let it Be. Tijdens de opnames zien we hoe de groep meer en meer uit elkaar groeit, met de nodige confrontaties tussen de Fab Four als gevolg. Ook zien we het fameuze rooftop concert, wat het laatste publieke optreden van de band bleek te zijn, op het dak van het toentertijd Apple hoofdkantoor te Londen. Dit zorgde voor een spectaculair tafereel waarbij mensen op straat en op andere daken zich verzamelden om het 42-minuten durende optreden te aanschouwen.

Elvis: That’s The Way It Is (1970)That's The Way It IsDe Amerikaanse filmregisseur Denis Sanders was verantwoordelijk voor het verfilmen van de comeback van The King of Rock and Roll. Na jaren van acteren in films keerde Elvis terug naar het podium. Geliefd bij alle vrouwen zorgt de showman met kenmerkende danspasjes en krachtige manier van zingen voor de nodige opschudding in het publiek. Concerten in Phoenix, Las Vegas en Luxemburg trekken aan ons voorbij, terwijl Elvis klassiekers als Heartbreak Hotel, Suspicious Minds en Love Me Tender ten gehore brengt. Naast de optredens volgen we de man tijdens de voorbereidingen. We zien Elvis in vrolijke doen met zijn begeleidingsband en achtergrondzangeressen. Een documentaire die een inkijkje geeft in de nog positieve tijden van Elvis.

The Rolling Stones: Cocksucker Blues (1972)Cocksucker BluesDecennialang bleef de documentaire Cocksucker Blues over The Rolling Stones onuitgebracht. De Amerikaanse filmmaker Robert Frank volgde The Stones tijdens hun tour door Amerika na het uitbrengen van hun album Exile on Main St. Na het debacle van het Altamont concert (zie Gimme Shelter) toerden ze voor het eerst weer door de VS. Door het vele drukgebruik, de naaktbeelden en ander niet toelatend gedrag werd de film geweigerd. Echter na jaren van het over het internet dwalen van de documentaire verscheen deze in 2012 zelfs nog op het doek. The Stones komen naar voren als levensgenieters en slopen daarnaast nog eens de nodige voorwerpen. De optredens zijn een must om te zien, rauw en hard, beelden die vroegere tijden laten herleven.

Pink Floyd: Live at Pomeii (1972)Pink Floyd Live at PompeiiEén van de invloedrijkste bands uit de progressieve rock, Pink Floyd, wordt gevolgd tijdens dit concert. Welke band kan er nou zeggen dat ze optraden in het Amfitheater in Pompeii en dat zonder publiek. Het optreden bevat afwisselend beelden van het optreden in Pompeii en de studio-opnames in Parijs. Er zijn korte toelichtingen op de muzikale stijl die de band introduceerde, van het psychedelische uit hun begindagen tot de complexiteit van de progrock.

Elvis: Aloha from Hawaii Via Satellite (1973)

Elvis: Aloha from Hawaii

Op 14 januari 1973 wist Elvis de wereld te verrassen met een live optreden die wereldwijd via een satellietverbinding werd uitgezonden. Het immense project dat meer dan 2,5 miljoen dollar aan kosten met zich meebracht werd door meer dan 1 miljard mensen gezien. Elvis’ manager Colonel Thomas Parker bracht de wereld het bericht in september 1972 over de eerste soloartiest die de wereld over zou gaan via een satellietverbinding. De uitzending vond plaats vanuit het Honolulu International Center op Hawaii en werd gehouden ten behoeve van het Kui Lee Cancer fonds. Elvis viel tientallen kilo’s af om zijn strakke witte pak weer aan te kunnen voor de uitzending. Het gehele optreden bevat een rij aan welbekende hits zoals Blue Suede Shoes, Hound Dog, Suspicious Minds en Can’t Help Falling in Love, met daarnaast veel coverwerk zoals Something van The Beatles en Gordon Lightfoot’s Early Morning Rain. Energiek en showgevoelig zoals altijd brengt Elvis ook hier zijn nummers, resulterend in een waar spektakel. Met een opbrengt van 75.000 dollar voor het kankerfonds een succesvolle show, die later nog op dvd en cd uitgebracht.

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1973)Ziggy Stardust and the Spiders from MarsFilmmaker D.A. Pennebaker kennen we van documentaires over artiesten als Bob Dylan en Jimi Hendrix. In Ziggy Stardust and the Spiders from Mars volgt hij David Bowie, die op dat moment volledig opgaat in zijn personage Ziggy Stardust. Samen met zijn Spiders from Mars treedt hij op in de Hammersmith in Londen. Naast het optreden zien we Ziggy van kostuum verwisselen. Het indrukwekkende optreden toont de energieke live performance, een ontketende Mick Ronson en een bijzonder einde. De afscheidszin Not only is this the last show of the tour, but it’s the last show that we’ll ever do werd verkeerd opgevangen door publiek en critici. Het bleek het einde van het personage Ziggy, maar David zou nog jarenlang muziek blijven maken.

Yessongs (1975)YessongsYes mag tot één van de pioniers worden gerekend uit de progressive rock scene. Peter Neal regisseerde de film die de band tijdens hun optreden in het Rainbow Theater in Londen toont. Het optreden van de Close to the Edge tour bevat zowel nummers van het gelijknamige album als van het debuut van de band. Het indrukwekkende samenspel en de krachtige live performance maken de film tot een must see voor elke muziekliefhebber.

Cracked Actor: A Film about David Bowie (1975)Cracked ActorDeze BBC documentaire over David Bowie werd in 1974 opgenomen. We zien David tijdens zijn cocaïneverslaving als een totaal uitgemergeld en kapot persoon. Daarnaast zien we hem als een creatief persoon die met zijn eigen kijk op de wereld een unieke persoonlijkheid vormt. De beelden van de fameuze Diamond Dogs tour maken de documentaire compleet.

Led Zeppelin: The Song Remains the Same (1976)The Song Remains the SameVoor The Song Remains the Same werden er opnamen gemaakt van drie opeenvolgende concerten van Led Zeppelin in Madison Square Garden te New York. Na eerdere mislukte opnamen in onder andere de Royal Albert Hall bleek het in 1973 raak. De band is misschien niet op zijn sterkst door het lange rondtoeren, maar toch spelen ze een energieke set. Beelden van de optredens worden afgewisseld met korte fantasy verhalen over de bandleden. De gitaarsolo’s volgende de krachtige uithalen, een ware muzikale veldslag.

ABBA: The Movie (1977)ABBA - The MovieDeze film vertelt het verhaal van radio dj Ashley Wallace, die probeert om de leden van ABBA te interviewen. Hij verliest echter zijn perskaart en is genoodzaakt de band achterna te reizen. Het flinterdunne verhaal dient echter meer om de optredens van de band aan elkaar te verbinden. Bekende hits uit de carrière van ABBA worden uitgevoerd op verschillende podia en krachtig in beeld gebracht.

The Band: The Last Waltz (1978)The Last WaltzHet laatste concert van de Amerikaans-Canadese rockband The Band werd wereldwijd bekend door de vele artiesten die er een bijdrage aan leverden. Tijdens de documentaire worden korte interviews met de bandleden afgewisseld met beelden van de optredens. Het hele oeuvre van de band komt voorbij in de filmbeelden, waarbij de regie in handen van Martin Scorsese lag. Artiesten die te horen zijn, zijn onder andere Neil Young, Van Morrison, Joni Mitchell en Bob Dylan.

The Rutles: All You Need Is Cash (1978)All You Need Is CashAll You Need is de eerste muckumentaire rond de fictieve band The Rutles. Erid Idle en Neil Innes (bekend van Monthy Python) kwamen met het idee voor de band die geïnspireerd is op The Beatles. Na het succes van het televisieprogramma Rutland Weekend Television werd deze eerste speelfilm gemaakt. De film verteld het verhaal van The Rutles bestaande uit Ron Nasty, Dirk McQuickly, Stig O’Hara en Barry Wom. Op komische wijze volgen we de band zijn geschiedenis, afgewisseld met de nodige muzieknummers. Dit zijn echter allemaal parodieën op Beatles songs en voorzien van andere teksten en muziekstukken. Opvallend zijn ook de gastrollen van George Harrison (ondersteunde het project), Mick Jagger en nog enkele andere sterren. Het zou niet bij één film blijven, want in 2003 verscheen de opvolger Can’t Buy Me Lunch. Daarnaast werden er een aantal succesvolle nummers en albums van de band uitgebracht. De kenmerkende Britse humor zou later nog veelvuldig worden uitgewerkt in de beroemde Monthy Python films.

The Who: The Kids Are Alright (1979)The Kids Are AlrightDeze rockumentaire uit 1979 laat het succes van de Engelse rockband The Who zien van de jaren 1964 tot aan 1978. Dit gebeurd aan de hand van vele live beelden van optredens, promotiefilms en interviews. De schoonheid van de documentaire ligt in de manier waarop we de verschillende bandleden in beeld zien komen en hoe we de personage’s leren kennen. Zo zien we de opvallende drummer Keith Moon die als grappenmaker de band bijeen hield en Pete Townshend die zich steeds meer ontwikkelde in zijn schrijf- en muziekkwaliteiten. Er komen diverse grote optredens voorbij van festivals zoals Woodstock, Monterey en wereldwijde tours van de band.

Baby Snakes (1979)Baby SnakesNa zijn film 200 motel bleek het voor Frank Zappa moeilijk te zijn om distributeurs voor zijn opvolger te vinden. Baby Snakes bevat beelden van het concert dat Frank Zappa in 1977 in New York gaf. Daarnaast zien we backstage beelden en klei-animaties van animator Bruce Bickford. Humor staat centraal zowel op het podium als backstage, met bandleden die de meest vreemde objecten tevoorschijn toveren. Op het podium wordt het publiek uitgenodigd om de nodige geluidspelletjes te spelen.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist