Muziekdocumentaires Jaren 80

Madness: Take It Or Leave It (1981)Take It Or Leave ItDe leden van de Britse ska band Madness moesten elk geld inleggen voor het maken van de film Take It or Leave It. We volgen de vrienden die samen een band beginnen en uiteindelijk via verschillende samenstellingen het succes bereiken. De film speelt zich af in het Londense Camden Town en er komen dan ook de nodige pubs en metrostations voorbij. Deels fictief en deels waargebeurd zien we de jaren van Madness. De vertolking van de vele Madness hits vormen het hoogtepunt van de film.

The Decline of Western Civilization (1981)The Decline of Western CivilizationIn The Decline of Western Civilization zien we de punk rock scene van Los Angeles in 1979 en 1980. De documentaire richt zich hoofdzakelijk op de live optredens van een aantal punk bands als Black Flag, Circle Jerks, Fear en X. De film heeft een cult status verworven door de opvallende persoonlijkheden en de punk fans van het eerste uur. De optredens zijn stevig en vormen regelmatig het startpunt voor opstootjes. Daarnaast laat de documentaire interviews zien met zowel bandleden, critici als de punk fans.

Talking Heads: Stop Making Sense (1984)Stop Making SenseDeze live registratie van de Talking Heads, rondom leadzanger David Byrne, was in 1984 een groot succes vanwege het gebruik van digitale geluidstechnieken. Daarnaast is het optreden, dat in drie nachten opgenomen is, opvallend met het lege podium aan het begin. Vanaf de start met alleen zanger David, de akoestische gitaar en een cassettespeler verschijnen er steeds meer elementen op het podium. De rest van de band voegt zich per nummer toe. Het nette pak van David wordt per nummer groter, totdat het bij Girlfriend Is Better een absurde lengte heeft bereikt.

This is Spinal Tap (1984)This Is Spinal TapDeze mockumentaire gaat niet over een bestaande band, de fictionele band Spinal Tap staat namelijk centraal. Het verhaal van de Britse heavy metal band lijkt realistisch met alle problemen waar ze tegenaan lopen. De band wordt gevolgd tijdens hun Amerikaanse tour en de nodige humor vormt een belangrijk onderdeel van het verhaal. De film heeft door de jaren heen een cult status verworven en dit werd nog eens versterkt door het werkelijke verhaal van de band Anvil (2008), dat veel gelijkenissen kent met dat van Spinal Tap.

Chuck Berry: Hail! Hail! Rock ‘n’ Roll (1987)Hail! Hail! Rock 'n' RollDe Amerikaanse artiest Chuck Berry is van onschatbare waarde geweest in de ontwikkeling van de Rock ‘n’ Roll. Om zijn 60ste verjaardag te vieren wordt in deze documentaire het levensverhaal van Chuck verteld. Naast live optredens met andere bekende artiesten als Etta James, Eric Clapton en Keith Richards zien we ook gesprekken met de de vrolijke Chuck. Familieleden en muzikanten vertellen over zijn verleden en de invloed die hij heeft gehad in de muziek. We zien Chuck als geldwolf, maar ook met zij kenmerkende danspasjes en tijdens voorbereidingen op optredens.

The Decline of Western Civilization Part II (1988)The Decline of Western Civilization Part IIIn het tweede deel van de trilogie The Decline of Western Civilization wordt de metal scene in Los Angeles tussen 1986 en 1988 gevolgd. Net als op de voorganger staan de optredens van diverse artiesten centraal, ditmaal van artiesten als Megadeth, London en Lizzy Borden. Bij deze editie komen ook grootheden als Alice Cooper en Ozzy Osbourne aan het woord. De film heeft bekendheid verworven door de verhalen van deze sterren en hun verschillende verslavingen.

John Lennon: Imagine (1988)ImagineNatuurlijk kennen we John als lid van The Beatles en van zijn opvolgende solocarrière. Beide delen komen dan ook aan bod in deze documentaire over het leven van John. De film wordt van commentaar voorzien door hemzelf en vertelt het verhaal vanaf het begin tot aan zijn dood in 1980. Naast fragmenten van bekende Beatles nummers zien we ook de confrontaties met Paul en het einde van de Fab Four. De voortzetting van zijn leven met Yoko en de niet te vermijden bedscène in het Hilton hotel in Amsterdam. Hij schuif zijn mening niet onder stoelen of banken en zet zich in voor een betere wereld.

U2: Rattle and Hum (1988)Rattle and HumBeelden van de Noord-Amerika tour in 1987 van U2 worden afgewisseld met korte gesprekken met de bandleden. De film laat de band in goede doen zien, met sterke live optredens en een bijzonder mooie vastlegging van sfeerbeelden. De band is beïnvloed door de Amerikaanse artiesten, wat ook regelmatig te zien is in covers van nummers als When Love Comes to Town en All Along the Watchtower.

Depeche Mode: 101 (1989)101 Depeche Mode is één van de succesvolste 80’s bands in de elektronische muziek. Daar hun muziekstijl nogal eens gewijzigd is horen we ook invloeden van de rock terug in hun muziekoptredens. De band wordt gevolgd tijdens het laatste deel van de Music for the Masses Tour in 1989. De legendarische documentairemaker D.A. Pennebaker kwam met het idee voor het volgen van een groep fans van de band. Via een contest werden deze personen verkozen en er wordt overgeschakeld naar het laatste concert (nummer 101) van de band. De sterke live optredens van de band worden van commentaar voorzien door de leden zelf. Een twee uur durend spektakel, waarbij de band in al zijn kracht goed in beeld wordt gebracht.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist