Muziekdocumentaires Jaren 90

The Search for Robert Johnson (1991)The Search for Robert JohnsonHet kleine uur dat deze documentaire duurt mag als één van de belangrijkste uit de muziekgeschiedenis worden beschouwd. En dan niet zozeer om de spectaculaire beelden of de imponerende geluidskwaliteit, maar om het verhaal van de bluesmuzikant Robert Johnson. Deze master of blues is bepalend geweest voor de muzikale ontwikkeling van vele generaties. Host John Hammond trekt door het diepe zuiden van de VS, om zo via zijn pad langs de rivier de Mississippi meer te weten te komen over deze artiest. Van zijn geboorteplaats en belangrijke plekken uit zijn leven, via zijn muzikale ontwikkeling, tot aan zijn tragische dood. Andere muzikale vrienden komen aan het woord en zijn verschillende relaties worden uitgemeten. De documentaire werd lovend ontvangen om het commentaar van Hammond en de verschillende niet eerder gehoorde verhalen over het leven van Robert.

1991: The Year Punk Broke (1992)1991 The Year Punk BrokeIn deze documentaire uit 1992 worden de bands Sonic Youth en Nirvana tijdens hun tour door Europa in 1981 in beeld gebracht. Naaste de bandleden zelf komen ook andere bands als Mudhoney en Dinosaur Jr. voorbij. De focus ligt echter op de verschillende optredens en de kracht die deze uitstralen op het publiek. De dagen dat punk tot een kleine groep mensen behoorde liggen al lang achter ons en we zien dan ook het grote mainstream succes waar de bands naar toe worden gedreven.

Red Hot Chili Peppers: Funky Monks (1992)Funky MonksWie kent The Red Hot Chili Peppers tegenwoordig niet? Ooit was dat wel anders en hadden de RHCP net getekend bij Warner Bros. In Funky Monks volgen we de band tijdens de opnames voor het succesvolle Blood Sugar Sex Magik. Het album, geproduceerd door Rick Rubin, werd opgenomen in The Mansion. In dit spookachtige huis werden vele nummers van het album opgenomen. De talenten van verschillende bandleden komen naar voren in de muzikale gedeeltes. De interviews geven de vernieuwing aan die de band doorvoerde in hun muziek, waarbij naar voren komt dat ze graag succesvol zouden worden. Het einde weten we wel, want ze hebben inmiddels heel wat kwaliteitsalbums en ook enkele missers afgeleverd.

The Beatles Anthology (1995)Beatles AnthologyDe documentaireserie van één van werelds meest succesvolle bands kent een duur van meer dan 10 uur. In het indrukwekkende geheel zien we de band vanaf de begindagen tot het uiteen vallen van de band in 1970. Met medewerking van alle nog levende bandleden (dus geen John Lennon) worden gesprekken afgewisseld met beelden van optredens, interviews en films waarin ze meespeelden. Het gedetailleerde verhaal vormt een must om te zien voor elke Beatlesfan en muziekliefhebber. Daarnaast komen er niet eerder verschenen nummers voorbij die speciaal zijn uitgebracht voor de documentaire

The History of Rock ‘n’ Roll – TV Series (1995)The History of Rock 'n' RollIn 1995 werden er twee tv series uitgezonden op de Amerikaanse publieke omroep PBS. De series tonen allebei de geschiedenis van de rock ‘n’ roll. In elk van de tien afleveringen komen artiesten uit het desbetreffende muzikale tijdperk aan het woord en zien en horen we verschillende nummers voorbij komen. De series zijn niet erg verdiepend in de muzikale historie, maar geven wel een goed overzicht van de hits door de jaren heen. Van de twee series mag Rock ‘n’ Roll als de meest krachtige worden beschouwd, met meer live materiaal en een betere tekstuele toevoeging van de artiesten.

Hype! (1996)HypeIn de documentaire Hype staat de ontwikkeling van de grunge muziek centraal. Seattle komt hierbij als bakermat veelvuldig in beeld met de tal van punkgroepen die begin jaren negentig actief waren in deze stad. Ondanks dat maar enige bands zoals Nirvana en Soundgarden wereldwijd doorbraken worden in deze documentaire vooral de bands van het eerste uur geprezen. We zien dan ook een jonge Eddie Vedder (Pearl Jam) die op een positieve manier praat over de vele invloedrijke grunge bands.

Neil Young: Year of the Horse (1997)Year of the HorseYear of the Horse is een krachtige uiteenzetting van de live optredens van Neil Young en de Crazy Horse. Zowel Neil als de bandleden van zijn begeleidingsband komen aan het woord en spreken over de ontwikkeling van hun muziek. Naast beelden van de optredens komt ook het verleden van de band aanbod in enige humoristische fragmenten. Het gitaargeweld vormt het hoogtepunt in de verschillende lang uitgesponnen nummers.

Message to Love: The Isle of Wight Festival 1970 (1997)Message to Love The Isle of Wight Festival 1970Het Isle of Wight Festival uit 1970 was een commercieel dieptepunt, maar vormde niettemin met zijn ijzersterke line-up een hoogtepunt uit het festival verleden. Met een nog grootser publiek dan het eerder georganiseerde Woodstock behoort het nog steeds tot één van de best bezochte festivals. Dat er betaald moest worden voor kaartjes was voor veel muziekfans te veel van het goede en na aandringen konden deze personen dan ook gratis toegang krijgen. Ondanks een aantal opstootjes werden artiesten als Jimi Hendrix, The Who en The Doors met veel gejuich onthaald. Door financiële problemen duurde het echter 27 jaar totdat de festivalregistratie ook daadwerkelijk op video werd uitgebracht.

Radiohead: Meeting People Is Easy (1998)Meeting People Is EasyIn deze rockumentary wordt de Britse rockband Radiohead gevolgd tijdens de tour na het uitbrengen van het succesvolle album OK Computer. Naarmate de tour vordert zien we de band steeds meer uitgeput raken, tot aan de uiteindelijke burn-out. Afwijkend van andere documentaires worden hier vooral beelden van het schrijven van nummers, concertoptredens vanuit het publiek en abstracte fragmenten getoond.

The Beach Boys: Endless Harmony (1998)Endless HarmonyDe geschiedenis van The Beach Boys staat centraal in deze uit 1998 daterende documentaire. Het begin van de surf rock en de harmonieuze samenzang waardoor ze bekend zijn geworden vormt het beginpunt van de film. We zien de gebroeders Wilson opgroeien en zich steeds meer ontwikkelen als muzikanten. Met Brian als geniale tekstschrijver en in een persoonlijke strijd gewikkeld om The Beatles muzikaal te overtreffen. De strijd wordt hem uiteindelijk fataal doordat hij doordraait in zijn ideeën. Gelukkig krabbelt hij op om meerdere keren een succesvolle reünie te houden. De documentaire toon vele beelden van historische live optredens, waarbij het sterke samenspel en de muzikale ontwikkelingen goed in beeld worden gebracht. Daarnaast zijn er interviews met artiesten als Jackson Browne en Elvis Costello, die over de invloed praten die The Beach Boys hebben gehad in de muziek en op hun persoonlijke carrière.

Buena Vista Social Club (1999)Buena Vista Social ClubIn 1999 verscheen de gelijknamig documentaire aan de bandnaam. We volgen Ry Cooder, die verschillende muzikante bijeenbracht om te gaan spelen in de Buena Vista Social Club, vernoemd naar de bekende muziekclub in Havana te Cuba. Tijdens de film zien we verschillende optredens van de band voorbij komen in Amsterdam en de Verenigde Staten. De muzikanten kregen door de de documentaire eindelijk de verdiende aandacht voor hun muziekcarrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist