Platenhoezen Jaren 00

 

Sufjan Stevens - Illinois

Sufjan Stevens – Illinois

Op het conceptalbum van de Amerikaanse zanger Sufjan staat Illinois centraal. Het gevarieerde aanbod aan instrumenten en zangkunsten zorgden voor een uitmuntend muziekstuk. Divya Srinivasan ontwierp de hoes waarop thema’s gerelateerd aan Illinois zichtbaar zijn. De hoes werd tot één van de beste van het decennium verkozen, maar bracht toch de nodige conflicten met zich mee door de afbeelding van superman. Door een rechtenkwestie werd deze later niet meer op de hoes afgedrukt, waardoor de hoezen met superman tot collector items zijn uitgegroeid.


Pearl Jam - Backspacer

Pearl Jam – Backspacer

Na het succes uit de jaren negentig kwam de Amerikaanse rockband in 2009 sterk terug met het album Backspacer. De single Just Breathe groeide uit tot een rockklassieker en gaf het album een extra boost. De Amerikaanse cartoonist Dan Perkins, beter bekend als Tom Tomorrow, zorgde voor het artwork van het album. Zes maanden deed Tom erover om de negen tekeningen te maken. De afbeeldingen werden verspreid over verschillende websites en via een contest konden bezoekers de plaatjes zoeken. Samen vormden ze de voorkant van de albumhoes en kregen de bezoekers een gratis demo versie van het nummer Speed of Sound.


Muse - Black Holes & Revelations

Muse – Black Holes and Revelations

Het vierde album van de Engelse rockband Muse was uitermate succesvol. Met singles als StarlightKnights of Cydonia en Supermassive Black Hole bestormden ze de hitlijsten. De hoes kwam tot stand in Bardenas in Spanje, gemaakt door designer Storm Thorgerson. Het is gebaseerd op de Four Horsemen of the Apocalypse. Storm was verantwoordelijk voor albumhoezen van bands als Pink Floyd, Black Sabbath, Genesis en The Mars Volta. Hij overleed in 2013 op 69-jarige leeftijd.


The Strokes – Is This It

The Strokes – Is This It

Het debuutalbum van deze Amerikaanse indie rock band verscheen in 2001 en kan nu al als een klassieker worden beschouwd. De plaat bevat maar 36 minuten aan muziek maar wist toch een plek te verover in vele toplijsten. De singles Hard to Explain en Last Nite deden het ook goed. Op de hoes is een deel van een vrouw te zien, waarbij ze een leren handschoen draagt. Het model was Lane’s toenmalige vriendin en ontstond bij toeval nadat ze naakt uit de douche kwam. Het wordt gezien als één van de beste albumhoezen aller tijden.


Bloodhound Gang – Hefty Fine

Bloodhound Gang – Hefty Fine

Het vierde studioalbum van de Amerikaanse band Bloodhound Gang werd uitgebracht in 2005 en kreeg veel negatieve kritiek te verwerken. Toch deed het album het vooral in Europa goed, waar ook de single Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss hoge posities wist te bereiken. Op de hoes is een naakte Carlin Langley te zien, die uitgekozen was uit verschillende mensen.


Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

In 2010 verscheen dit vijfde studioalbum van de Amerikaanse hip-hop artiest Kanye West. Het album werd een groot commercieel succes, met onder andere een nummer één positie in de Billboard album lijst. Het album bracht vier singles voort namelijk: Power, Monster, Runaway en All of the Lights. Verschillende winkels wilden het album niet uitbrengen vanwege de hoes waarop Kanye West met een naakte vrouw met vleugels te zien is. Later gaf Kanye aan dat hij dit bewust had gedaan. In de winkels verscheen een andere hoes met een ballerina erop afgebeeld.


Funki Porcini - Fast Asleep

Funki Porcini – Fast Asleep

Funki Porcini is een project van de Engelse muzikant James Braddell. Voor de visuele aspecten van het album werkte hij samen met de ontwerper Rupert Small. De kamer van de cover is opgebouwd uit verschillende muziekinstrumenten, recorders en mengpanelen. Kevin Folkes fotografeerde de kamer met de slapende vrouw, veel apparatuur verzamelde hij zelf, maar een deel verwerkte hij op effectieve wijze met bewerkingssoftware. 


Green Day – American Idiot

Green Day – American Idiot

Het succesvolste album van de punkrock band Green Day verscheen in 2004 , en is inmiddels miljoenen keren verkocht. Op het album zijn verschillende grote hits te vinden waaronder American Idiot en Boulevard of Broken Dreams. Voor het ontwerpen van de hoes deden ze inspiratie op uit kunst over de Chinese communistische propaganda. Chris Bilheimer ontwierp de hoes waarop een gestrekte arm te zien is, waarbij de hand een rood hartvormige granaat beet heeft.


Interpol - Turn on the Bright Lights

Interpol – Turn on the Bright Lights

Het debuutalbum van de Amerikaanse post punkband Interpol verscheen in 2002. Hoewel het album geen hoge plaats in de ranglijsten wist te behalen groeide het toch uit tot een klassieker. Op de albumhoes zien we een foto van een door rode kleuren uitgelicht theaterscherm in Londen, gefotografeerd door Sean McCabe. Door de plaatsing op een zwarte achtergrond ontstaat er een abstract geheel, waarin de kleuren op krachtige wijze naar voren komen.


Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here

Porcupine Tree – Deadwing

Eén van de succesvolste albums van de Britse progressieve rockband Porcupine Tree verscheen in 2005. Het album is gebaseerd op een script dat geschreven is door Steven Wilson, de leadgitarist en zanger van de band. Porcupine Tree heeft vele invloeden uit de jaren zeventig meegenomen in hun muziek. De foto is afkomstig van de Deense fotograaf en filmmaker Lasse Hoile, hij werkte al diverse malen samen voor verschillende projecten van Wilson.


Paramore - All We Know Is Falling

Paramore – All We Know Is Falling

Het debuutalbum van de Amerikaanse band betekende de doorbraak voor Paramore in 2005. De schaduw op de bank is afkomstig van bassist Jeremy Davis die de band verliet, maar na het uitbrengen van het album toch weer in de groep terecht kwam.


Songs: Ohia - Lioness

Songs: Ohia – The Lioness

Jason Molina is het gezicht achter de formatie Songs: Ohia. Met zijn kenmerkende stem wist hij een vaste groep van fans aan zich te binden. De hoes van het vierde album straalt een kleurrijke kracht uit die de zanger ook verwerkt in zijn teksten. Op 29-jarige leeftijd overleed de zanger door toedoen van zijn zware alcoholgebruik.


The Streets - A Grand Don't Come for Free

The Streets – A Grand Don’t Come for Free

Het tweede album van de Britse hip-hop act verscheen in 2004 en wordt vertolkt als een rap opera. Het verhaal dat als een draad door het album loopt leverde de band een groots aanzien op. Frontman Skinner is te zien op de voorkant van de hoes poserend in een bushokje. Het hokje stond in Birmingham, de plaats waar Skinner is opgegroeid.


Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust

Sigur Rós – Með suð í eyrum við spilum endalaust

IJsland kenmerkt zich door de grote hoeveelheid muziekartiesten die kwaliteitsmuziek leveren. Sigur Rós is één van de voorbeelden die wereldwijd op een grote schare fans kunnen rekenen. Het vijfde album bevat onder andere de singles Gobbledigook en Við spilum endalaust. Op de albumhoes is een foto te zien van de Amerikaanse fotograaf Ryan McGinley. In eerste instantie zou Olafur Eliasson de albumhoes voor zijn rekening nemen, maar wegens onvrede over het design kozen de heren van de band voor deze foto.


Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightma

Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare

Na het uiterst succesvolle debuut van de Britse band Arctic Monkeys verscheen in 2007 dit tweede album. Het album kenmerkt zich door de stevige muziek in de songs. De albumhoes werd ontwikkeld door Juno Liverpool en bestaat uit een reeks illustraties waarin zowel donkere als kleurrijke delen zijn afgebeeld. In het bijbehorende boekje staan nog meer foto’s met illustraties uit Londen. Deze werden gemaakt door graffiti-artiesten.


Patrick Watson - Close to Paradise

Patrick Watson – Close to Paradise

Het tweede album van de Canadese singer-songwriter Patrick Watson verscheen in 2006. Het nummer The Great Escape was onder andere te horen in de serie Grey’s Anatomy en gaf de zanger meer naamsbekendheid. Een jaar later leverde het album Watson de Polaris Music Prize op, die wordt uitgereikt voor het beste Canadese muziekalbum. De hoes en de inhoud van de fles werden ontworpen door Pierre Jeanneau en Thomas Csano.


CunninLynguists - A Piece of Strange

CunninLynguists – A Piece of Strange

Het derde album van het Amerikaanse hip-hop trio CunninLynguists werd groots ontvangen in de verschillende media. De albumhoes werd ontworpen door de Amerikaanse cartoonist Becky Cloonan. Ze is de eerste vrouw die Batman mocht tekenen voor Dc Comics in Amerika.


Fleet Foxes - Fleet Foxes

Fleet Foxes – Fleet Foxes

Fleet Foxes brak in 2008 door met dit debuut, dat met zijn volkse sferen een nieuwe wereld in de muziek creëerde. De albumhoes is een tekening uit 1559 van de Nederlandse schilder Pieter Bruegel. De tekening wordt gekenmerkt door de vele details waarin vreemde gebeurtenissen te zien zijn. De verhalen die in het schilderij naar voren komen spraken bandlid Pecknold zo aan dat hij er voor koos het voor het album te gebruiken.


Iron Maiden - A Matter of Life and Death

Iron Maiden – A Matter of Life and Death

Iron Maiden is één van de succesvolste bands uit heavy metal scène. Met het veertiende album uit 2006 toonde ze nogmaals aan waarvoor ze zo belangrijk waren in de ontwikkeling van het muziekgenre. Oorlog en geloof zijn terugkerende thema’s in de muziek van het album. Op de albumhoes die ontworpen is door Tim Bradstreet komen deze thema´s ook naar voren.


Vitalic - OK Cowboy

Vitalic – OK Cowboy

Het debuutalbum van de Franse dance muziekartiest Pascal. De synths spelen de hoofdrol op het album, waarnaast invloeden vanuit de rock verweven zijn in de sound. Gelijkenissen met Daft Punk zijn terug te vinden in muziek die Vitalic brengt. De hoes werd ontwikkeld door de Franse grafisch design studio Hotspot in Parijs.


Rammstein - Mutter

Rammstein – Mutter

Wereldberoemd is de Duitse band Rammstein geworden door hun obscure platen. Het derde album betekende de grote doorbraak voor Till en zijn mannen. Met hitsingles zoals Sonne, Ich Will en Mutter een uiterst succesvol geheel. De albumcover bevat een foto van een dode foetus, gemaakt door het Duitse kunstechtpaar Daniel & Geo Fuchs.


Blur - Think Tank

Blur – Think Tank

De succesvolle Engelse britpop band Blur kwam in 2003 met het zevende album Think Tank op de proppen. Het album is zeer uiteenlopend met invloeden van de elektronische muziek, hip hop, jazz en dub. De albumhoes werd ontwikkeld door de graffiti artiest Bansky. Normaal gesproken is Bansky niet zozeer gericht op commercieel werk, maar voor Blur maakte hij een uitzondering.


The Smashing Pumpkins - Zeitgeist

The Smashing Pumpkins – Zeitgeist

The Smashing Pumpkins maakte in de jaren negentig furore als Amerikaanse alternatieve rockband. Met albums als Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness behaalden de band grote successen. Het album Zeigeist wist ondanks de nodige kritiek toch nog goed te verkopen. De hoes werd ontworpen door Obey Giant en geïllustreerd door de Amerikaan Shepard Fairey. In de mix van kleuren zien we een zinkende Statue of Liberty. De hoes straalt de opwarming van de aarde uit door de zon die achter het monument zichtbaar is. De verminderingen van de vrijheden in de Verenigde Staten na de aanslagen van 9/11 worden door het zinkende monument naar voren gehaald. Of de toekomst positief of negatief is laat de tekenaar in het midden, aangezien het niet duidelijk is of de zon rijzende is of dalend.


Faithless - Outrospective

Faithless – Outrospective

Als succesvolle danceact stoomde de groep Faithless gedurende de jaren negentig op. Op het matig ontvangen album Outrospective vinden nog wel de hit We Come 1. De foto op de voorkant van de hoes werd gemaakt tijdens de studentprotesten in 1968 in Parijs. De revolutie in de maand mei van dat jaar bracht meer dan 11 miljoen werknemers in staking. Het succes van de revolutie bleek later vooral op sociaal vlak zichtbaar.


The Fratellis - Costello Music

The Fratellis – Costello Music

De Schotse rockband The Fratellis debuteerde in 2006 met Costello Music. De single Chelsea Dagger was wereldwijd zeer succesvol. De ontwerpen voor de album en de singles kwam van de hand van Sam Hadley. Hij paste de Pin-up stijl toe voor het artwork van de hoezen. De retro stijl pakt terug naar de jaren zestig.


Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends

Coldplay – Viva La Vida or Death and All His Friends

Het commerciële succes van Coldplay lijkt geen einde te kennen. Ook het vierde album van de vier-koppige band vloog in de gehele wereld als warme broodjes over de toonbank. Het album bevat teksten die verwijzen naar de liefde, het leven, de dood en oorlog. Het duo Tappin Gofton (Mark Tappin en Simon Gofton) ontwierp het artwork met een compleet boek met tekeningen. Op de voorkant zien we het beroemde schilderij Liberty Leading the People van de fransman Eugène Delacroix. Het schilderij geeft de juli revolutie van 1830 weer, waarbij de vrouw de godin van de vrijheid voorstelt. Zij leidt het volk door het slachtveld van de revolutie.


The Mars Volta - The Bedlam in Goliath

The Mars Volta – The Bedlam in Goliath

Het vierde album van de progressieve rockband The Mars Volta verscheen in 2008. Met de single Wax Simulacra wonen ze een Grammy voor beste hardrock nummer. De Amerikaanse schilder Jeff Jordan, die ook voorgaand album Amputechture van een passende illustratie voorzag, nam het hoesontwerp voor zijn rekening. Hij schilderde elf werken om deze te laten samenvallen met het thema van het album. Ter promotie van het album werd de voorkant van de hoes als puzzel op de website van de band gezet. Eenmaal opgelost werden bezoekers beloont met een gratis download van het nummer Back Against the Wall.


White Lies - To Lose My Life...

White Lies – To Lose My Life

White Lies debuteerde in 2009 met het album dat volledig genaamd is To Lose My Life or Lose My Love. De Briste indie rockband had veel succes met het album in Europa. Fotograaf Simon Mills was verantwoordelijk voor de voorkant van de albumhoes. Mat Maitland en Gerard Saint ontwierpen de hoes en verzorgde deze van de nodige sfeervolle afbeeldingen. Het artwork was tijdens meerdere tentoonstellingen in Engeland te zien.


Wolfmother - Cosmic Egg

Wolfmother – Cosmic Egg

Wolfmother was in 2005 met het debuutalbum een verrassende verschijning in het Australische muzieklandschap. De hardrockband kwam in 2009 met opvolger Cosmic Egg, dat minder succes kende als zijn voorganger. Ryan Clark ontwierp de hoes met een foto van Diego Ibanez. Het ei dat te zien is verwijst naar het album en is op de deluxe editie verder opengebarsten.


Air Traffic - Fractured Life

Air Traffic – Fractured Life

De Engelse alternatieve rockband Air Traffic debuteerde in 2007 met Fractured Life. Het album wist naast Engeland ook in Nederland en België door te breken. Antonia Low kwam met het idee voor de setting van de hoes, waarop een werkkamer te zien is waar alles door middel van draden met elkaar verbonden is.


Kisschasy - United Paper People

Kisschasy – United Paper People

United Paper People is het debuut van de Australische rockband Kisschasy. De single Do-Do’s & Whoa-Oh’s werd veelvuldig gedraaid op de landelijke radiostations. Ontwerpers David & Aaron schilderde het werk met waterkleuren, maar lieten de hoes eruit zien alsof het met olieverf was geschilderd. In een serie sketches kwamen ze tot het idee voor de luchtballon. In het bijbehorende boek is de luchtballon op verschillende plekken te zien. Voor de singles schilderden ze ander werk.


Lemon Jelly - Lost Horizons

Lemon Jelly – Lost Horizons

Het elektronische muziek duo Lemon Jelly is vooral succesvol in het Verenigd Koninkrijk. Nummers van het tweede album Lost Horizons zijn verschillende malen in programma’s van de BBC gebruikt. De hoes was een ontwerp van de ene helft van het duo, namelijk Fred Deakin. De voorkant van de albumhoes maakt deel uit van een stad en het omliggende landschap. De illustratie is in 3D ontworpen.


Circa Survive - On Letting Go

Circa Survive – On Letting Go

Circa Survive is een Amerikaanse rockband die in 2007 met hun tweede album On Letting Go kwam. De hoes werd gemaakt door de schilder Esao Andrews, die gedurende zijn carrière verschillende olieschilderingen maakte. Het werk staat in het midden van een droom die een nachtmerrie wordt. Esao is ook verantwoordelijk voor andere hoezen van de band.


The Cribs – Men’s Needs, Women’s Needs, Whatever

The Cribs – Men’s Needs, Women’s Needs, Whatever

De Britse indie rockband The Cribs kwam in 2007 met hun derde album. De single Men’s Needs bleek goed genoeg om succes te oogsten in het Verenigd Koninkrijk. Designer Rob Crane ontwierp de complete hoes, waarbij Bob Taylor verantwoordelijk was voor de foto op de voorkant. Deze is gemaakt in Manchester met op de achtergrond het Belle Vue stadion.


Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist