Platenhoezen Jaren 60

The Beatles - Abbey Road

The Beatles – Abbey Road

Niet alleen een klassieker in de grootsheid van het album, maar zeker ook door deze wereldberoemde hoes. Het zebrapad is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die menig automobilist de nodige vertraging oplevert. Het is gelegen tegenover de Abbey Road studios en de foto werd destijds genomen door Iain Macmillan. Op George Harrison na droegen The Beatles pakken ontworpen door de Britse kledingontwerper Tommy Nutter. Paul McCartney liep op blote voeten, wat onder andere een onderdeel vormde voor de theorie dat Paul dood was.


 

King Crimson - In the Court of the Crimson King

King Crimson – In the Court of the Crimson King

Dit debuutalbum van de rockband King Crimson is één van de bekendste voorbeelden van een opvallende albumhoes. Naast de platenhoes vormde de plaat ook een mijlpaal in de muziek, want het was één van de eerste albums in de progressieve rock. De albumhoes is door een computerprogrammeur gemaakt.


 

Led Zeppelin - Led Zeppelin

Led Zeppelin – Led Zeppelin

Op het succesvolle debuut van de Engelse rockband Led Zeppelin staan onder andere de hits Communication Breakdown en Dazed and Confused. Gitarist Jimmy Page koos de foto van de brandende Hindenburg Zeppelin voor de albumhoes. Deze Zeppelin vloog in brand in 1937, waarbij 36 mensen om het leven kwamen. De afbeelding is een referentie naar de bandnaam van de band. Deze kwam tot stand in een gesprek met The Who’s drummer Keith Moon en bassist John Entwistle. De Engelse grafisch designer George Hardie nam het ontwerp van de verdere hoes voor zijn rekening en zou in de toekomst ook nog andere hoezen voor de band ontwerpen.


Thelonious Monk - Underground

Thelonious Monk – Underground

De improviserende speelstijl van muzikant Thelonious Monk maakte hem tot één van de grootste jazzartiesten aller tijden. Niet alleen zijn sublieme techniek op de piano maar zeker ook zijn immense oeuvre doen nog steeds veel bewondering over hem uitspreken. Zijn album Underground uit 1968 deed veel stof doen opwaaien door de controversiële albumhoes. Monk staat op de albumhoes afgebeeld als een Franse verzetsstrijder gedurende de Tweede Wereldoorlog, met op de achtergrond een vastgebonden Duitser en een vrouwelijke strijdster. Het idee voor de hoes kwam van de ontwerper voor Columbia, John Berg. De hele set werd opgebouwd en met fotografen Steve Horn en Norman Griner verder uitgewerkt. De duidelijke boodschap van de hoes ging niet aan de muziekwereld voorbij, Berg won namelijk een Grammy voor het ontwerp.


Love - Forever Changes

Love – Forever Changes

Het laatste album in de originele line-up van de Amerikaanse rockband Love. Het album kende in 1967 geen succes, maar werd later alsnog erkend als één van de hoogtepunten uit de Summer of Love. Een drietal personen waren verantwoordelijk voor de opvallende albumhoes. Het bekendste nummer van het album is Alone Again Or.


The Moody Blues - In Search of the Lost Chord

The Moody Blues – In Search of the Lost Chord

De Engelse band The Moody Blues is één van de pioniers van de progressive rock. Het conceptalbum verkreeg pas later zijn verdiende status in de verhalende muziekstijl. De albumhoes werd ontworpen door de tekenaar Phil Travers, die al eerder voor het label van de band covers ontwierp. Hij liet zich inspireren door de muziek van het album en maakte gebruik van waterverf. Het bleek het begin van een samenwerking met de band, waarvoor hij nog vijf albumhoezen ontwierp.


The Zombies - Odessey & Oracle

The Zombies – Odessey & Oracle

Het tweede album van de psychedelische rockband The Zombies heeft door de jaren heen een hoge status verworven. Met Time of the Season behaalde de band een onverwachtse hit, maar hiermee werd niet voorkomen dat de band in 1967 uit elkaar ging. Ontwerper Terry Quirk spelde het woord Odyssey verkeerd. Doordat de fout niet meer goedgemaakt kon worden deed de band bij het verschijnen van het album alsof dit bewust gedaan was.


Big Brother & The Holding Company - Cheap Thrills

Big Brother & The Holding Company – Cheap Thrills

De band met Janis Joplin als frontvrouw zorgde in 1968 voor één van de meesterwerken uit de psychedelische muziek. Het album Cheap Thrills bevat onder andere de succesvolle single Piece of my Heart. De albumhoes is ontworpen door de underground cartoonist Robert Crumb. Joplin was een fan van de underground strips en in het bijzonder van het werk van Robert. Later zou Robert nog vele andere albumhoezen ontwerpen voor Blues Goose en Yazoo Records. Het originele idee was om een foto van de band naakt in bed te laten nemen, dit idee werd echter verworpen door de platenmaatschappij.


The Who - The Who Sell Out

The Who – The Who Sell Out

De immens populaire Engelse rockband The Who bracht in 1967 hun derde album The Who Sell Out uit. De albumhoes is verdeelt in verschillende delen waar de bandleden met megaproducten op afgebeeld zijn, gefotografeerd door David Montgomery. Op de voorkant Pete Townshend met Odorono deodorant en Roger Daltrey in een band vol Heinz bonen. Op de achterkant Keith Moon met Medac huidcrème en John Entwistle met een luipaardhuid uit Tarzan. Het album verwierf grote bekendheid en bevat de hit “I Can See for Miles”.


Pink Floyd - A Saucerful of Secrets

Pink Floyd – A Saucerful of Secrets

Het tweede album van de Engelse rockband Pink Floyd kent zowel werk van Syd Barrett als David Gilmour. De psychedelische sound van het album zorgde voor verdeeldheid onder critici. De albumhoes is het eerste in een reeks van de ontwerpersgroep Hipgnosis. De groep staat bekend om hun innovatieve visuele technieken. De ontwerpen proberen het verhaal achter de muziek tot uitdrukking te laten komen.


Deep Purple - Deep Purple

Deep Purple – Deep Purple

Ondanks wat de titel doet vermoeden is dit het derde album van de rockband Deep Purple. Het album is het minst succesvolle van de drie platen van de originele Purple line-up. Op de albumhoes vinden we een illustratie terug van de Nederlander Hieronymus Bosch. The Garden of Earthly Delight is geschilderd in olie en bevat waarschuwingen voor de verleidingen des levens.


The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Dit album van The Beatles uit 1967 behoort tot één van de meest invloedrijke albums ooit. De opvallende albumhoes en de experimentele technieken op het album maken het tot een meesterwerk. De hoes werd ontworpen door twee kunstenaars uit de pop kunststroming. Paul McCartney kwam met het idee om de band te laten omringen door bekende personen. In totaal staan er 57 personen en 9 beelden op de albumhoes. Bekende personen die terug te vinden zijn op de hoes zijn onder andere: Marilyn Monroe, Marlon Brando, Laurel & Hardy, Bob Dylan en Oscar Wilde. Fotograaf Michael Cooper maakte de foto’s en zorgde voor het gevoel van de liefde die door de ogen van de bandleden wordt benadrukt.


Jethro Tull - Stand Up

Jethro Tull – Stand Up

Het tweede studioalbum van de Britse rockband Jethro Tull bevat invloeden uit de celtische en klassieke muziek. Op de hoes is een pop-up afbeelding te zien van de bandleden. Het album bereikte de eerste plek in Engelse hitlijsten.


Jimi Hendrix Experience - Axis: Bold as Love

Jimi Hendrix Experience – Axis: Bold as Love

De Jimi Hendrix Experience was een band rond één van de grootste gitaristen aller tijden. Dit tweede album staat hoog aangeschreven en bevat een speciale hoes. Alhoewel Jimi Hendrix niet helemaal tevreden was over de hoes en liever zijn echte herkomst er op afgebeeld zag is de hoes toch wereldwijd bekend geworden.


The Doors - Strange Days

The Doors – Strange Days

De Amerikaanse rockband The Doors bracht dit studioalbum in 1967 uit. Voor de albumhoes wilde de fotograaf Joel Brodsky een circusact vertonen. Door het gebrek aan artiesten werden er een aantal mensen uit andere beroepen verkozen om op de foto deel te nemen.


The Mothers of Invention - Cruising with Ruben & the Jets (1968)

The Mothers of Invention – Cruising with Ruben & the Jets

De Amerikaanse band The Mothers of Invention is vooral bekend vanwege bandlid Frank Zappa. Dit album uit 1968 is gemaakt vanuit de fictieve band Ruben & the Jets. Deze band die bestaat uit leden met hondenkoppen is op de voorkant van de albumhoes te zien. Cal Schenkel illustreerde het werk uit liefde voor de stripboeken. Hij zou later nog veel albumhoezen voor Frank Zappa ontwerpen.


The Incredible String Band - The 5000 Spirits or the Layers of the Onion

The Incredible String Band – The 5000 Spirits or the Layers of the Onion

Het tweede album van de Schotse psychedelische folkband The Incredible String Band verscheen in 1967. De kwaliteiten als multi-instrumentalisten en singer-songwriters werden door dit album duidelijk. Ondanks wat de hoes doet vermoeden ligt de muziek op het album meer bij de traditionele folkmuziek dan het psychedelische. De hoes werd ontworpen door het Nederlandse collectief en band The Fool. Deze groep ontwierp ook kostuums voor de leden van Procol Harum en The Hollies.


The Beach Boys - Wild Honey

The Beach Boys – Wild Honey

Wild Honey was alweer het dertiende album van de succesvolle Amerikaanse Beach Boys. Het album kent invloeden vanuit de soul en rhythm en blues (R&B). Het album bleek een dieptepunt met tegenvallende verkoopcijfers. Later kreeg Wild Honey alsnog veel positieve klanken vanuit de critici. Het ontwerp op de albumhoes is een klein gedeelte van een glas in lood raam. Dit raam was te vinden in het huis van Brian en Marilyn Wilson in Bel Air te Los Angeles.


Fleetwood Mac - English Rose

Fleetwood Mac – English Rose

Het compilatiealbum English Rose van de succesvolle band Fleetwood Mac verscheen in 1969. Op het album zijn enkele hits uit de begintijd van de band terug te vinden zoals Albatross, Black Magic Woman en Stop Messin’ Round. Op de voorkant van de hoes zien we bandlid Mick Fleetwood in vrouwenkleuren en met make-up op. 


Booker T. & The M.G.'s - Green Onions

Booker T. & The M.G.’s – Green Onions

Wie kent het aanstekelijke deuntje van de hit Green Onions niet. Het debuutalbum van de instrumentale Amerikaanse band bevat grotendeels covers van bekende nummers. Op de hoes zien we toepasselijk kleine groene lente-uitjes.


Velvet Underground & Nico - Velvet Underground & Nico

Velvet Underground – Velvet Underground & Nico

Het debuutalbum van The Velvet Underground werd gekenmerkt door de hoes met een ontwerp van een banaan door Andy Warhol. De eerste drukken van de hoes bevatten een onderlaag met een geschilde banaan eronder. De band vormde het begin van een succesvolle carrière voor Lou Reed.


Blind Faith - Blind Faith

Blind Faith – Blind Faith

De Engelse supergroep Blind Faith bracht maar één album uit. De hoes was omstreden door een halfnaakt meisje, wat volgens de band onschuldigheid moest uitbeelden. De band hield het niet lang vol en na de tour die volgde scheidde de wegen van grootheden als Eric Clapton en Steve Winwood zich.


The Rolling Stones - Let It Bleed

Rolling Stones – Let it Bleed

Het achtste studioalbum van de Engelse Rolling Stones wordt beschouwd als één van de beste van de band. Verschillende grote hits zoals “You Can’t Always Get What You Want” en “Gimme Shelter” zijn erop te vinden. Op de hoes is een sculptuur te zien die ontwikkeld is door Robert Brownjohn.


Herb Alpert & the Tijuana Brass - Whipped cream & other Delights

Herb Alpert & the Tijuana Brass – Whipped cream & other Delights

In 1965 verscheen dit vierde album van Herb Alpert, met voornamelijk covers van populaire nummers uit die tijd. Het album is meer dan 6 miljoen keer verkocht in de Verenigde Staten, wat mede te danken is aan de bijzondere hoes. Op de hoes is het model Dolores Erickson te zien met scheerschuim over haar lichaam. Verschillende artiesten hebben deze hoes later op komische wijze nagemaakt.


Captain Beefheart - Trout Mask Replica 1969

Captain Beefheart – Trout Mask Replica

Het derde album van Captain Beefheart wordt niet alleen gezien als zijn meesterwerk maar ook als één van de beste platen ooit gemaakt. Het album wordt hoog gewaardeerd in verschillende ranglijsten en bevat een mix van genres zoals blues, jazz, folk en klassieke muziek. De hoes van het album laat zien wat een Trout Mask Replica precies is volgens Captain Beefheart.


The Who - Magic Bus

The Who – Magic Bus

Dit compilatiealbum bevat verschillende tracks van voorgaande studioalbums van The Who, maar er zijn ook een aantal nieuwe nummers op te vinden zoals “Pictures of Lily”. De leden van de band waren zich er niet van bewust dat de foto’s met bus zouden verschijnen op de hoes.


Rolling Stones - Beggars Banquet

Rolling Stones – Beggars Banquet

Beggars Banquet was het zoveelste hoogtepunt uit de carrière van The Stones. Met singles als Sympathy for the Devil en Street Fighting Man bestormden ze de hitlijsten. De fotoschoot voor het album vond plaats in de Sarum Chase mansion in Londen. De originele hoes die we hier zien werd door de platenmaatschappij afgewezen. De badkamer met zichtbare wc was in die tijd “not done” voor op een hoes. Hierdoor liep de release van het album enkele maanden vertraging op. 


The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland

The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland

Het laatste album van The Jimi Hendrix Experience verscheen in 1968. Het megasucces werd afgesloten met singles als All Along the Watchtower en Voodoo Child. Nee dit is niet de voorkant van de platenhoes, die bevat namelijk het hoofd van Hendrix in een mix van gele en rode kleuren. Jimi zelf had liever gezien dat de foto van de band met een groep kinderen in Central Park voor de hoes werd gebruikt. De Amerikaanse fotograaf David Montgomery was verantwoordelijk voor deze controversiële binnenhoes. Over de foto met negentien naakte vrouwen was Jimi niet te spreken en hij uitte zijn ongenoegen er dan ook over uit. Verschillende platenzaken weigerde de hoes te verkopen terwijl andere de hoes opengezet tentoonstelde.


The Beatles - Yesterday and Today

The Beatles – Yesterday and Today

Zo zie je The Beatles niet vaak op een album verschijnen. Het album Yesterday and Today werd uitgebracht in de Verenigde Staten, Canada en Japan. Op het album is divers werk van de band te vinden zoals de nummers Yesterday en Drive My Car. Het album is vooral bekend geworden om zijn controversiële albumhoes, waarop The Beatles in witte pakken te zien zijn omringd door stukken van babypoppen en vlees. De Britse fotograaf Robert Whitaker maakte deze foto tijdens een fotoschoot met The Beatles in 1966. Het was het antwoord op de Vietnamoorlog die toen in volle gang was. Op de meeste uitgaven verscheen echter de foto van Paperback Writer. Originele hoezen zijn erg zeldzaam en worden tegenwoordig voor hoge prijzen verkocht.

 

 

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist