Platenhoezen Jaren 70

Deep Purple - Child In Time

Deep Purple – In Rock

Het vijfde studioalbum van de Britse hardrockband Deep Purple bevat een opvallende hoes. Op de hoes van In Rock staat Mount Rushmore, waarbij de gezichten van de bekende Amerikaanse presidenten zijn vervangen door de bandleden van Deep Purple.


Roxy Music - Country Life

Roxy Music – Country Life

De albumhoes van Country Life laat twee modellen zien die de zanger Bryan Ferry van Roxy Music in Portugal had ontmoet. De hoes was in een aantal landen waaronder Nederland controversieel, waardoor het album niet mocht worden uitgebracht.


Led Zeppelin - Physical Graffiti

Led Zeppelin – Physical Graffiti

Als één van de laatste studioalbums van de Engelse rockband Led Zeppelin verscheen Physical Graffiti. De albumhoes bevat een foto van een huizenblok in New York. Verschillende binnenhoezen kunnen onder de foto worden geplaatst, waardoor er tekst of foto’s achter de ramen verschijnen. De plaat is vernoemd naar een kledingshop in de straat.


Black Sabbath - War Pigs

Black Sabbath – Paranoid

De Engelse heavy metal band Black Sabbath bracht in 1970 hun tweede album uit. Dit album bevat naast de gelijknamige titeltrack nog de hits “Iron Man” en “War Pigs”. Het album is vaak geprezen en de hoes laat niets anders zien dan waar de naam van het album naar verwijst. Een paranoïde man met een zwaard.


David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

David Bowie – Ziggy Stardust

De letterlijke titel is “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” en is het vijfde album van de Engelse David Bowie. De albumcover is gemaakt in Londen en te zien is een straat en Ziggy Stardust, de fictionele persoon waar het album op gebaseerd is.


Meat Loaf - Bat Out of Hell

Meat Loaf – Bat out of Hell

Het tweede studioalbum van Meat Loaf dat meer dan 43 miljoen keer verkocht is en daarmee één van de meest verkochte platen ter wereld is. De plaat bevat meerdere grote hits waaronder “Paradise by the Dashboard Light”. De hoes is geïllustreerd bij Richard Corben, die ook andere albums van Meat Loaf heeft getekend.


Pink Floyd - The Dark Side of the Moon

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon

Dit album is al meer dan 50 miljoen keer verkocht en is daarmee één van de meest verkochte albums wereldwijd. Het album wordt daarnaast gezien als één van de beste platen ooit gemaakt. De hoes is gemaakt door Hipgnosis en George Hardie en werd uit zeven verschillende soorten gekozen door de bandleden van Pink Floyd. De prisma staat voor drie elementen: de belichting op het podium van de band, de songteksten van het album en het simpele design.


The Rolling Stones - Exile on Main St

The Rolling Stones – Exile on Main St.

Het tiende album van The Rolling Stones kenmerkt zich door de zeer hoge kwaliteit van het geheel. De hoes bevat verschillende foto’s van de fotograaf Norman Seeff.


David Bowie - Diamond Dogs

David Bowie – Diamond Dogs

Dit achtste album van David Bowie werd met wisselend succes ontvangen maar bevat wel de hit “Rebel Rebel”. De albumhoes is geschilderd door de Belg Guy Peellaert. De hoes was controversieel omdat op de originele hoes de geslachtsdelen zichtbaar waren. Bij de uitgebrachte versie is dit weggehaald, maar er zijn nog steeds originele exemplaren in de omloop die enkele duizenden dollars kosten.


"Supertramp - Breakfast in America

Supertramp – Breakfast in America

Het succesvolle album “Breakfast in America” werd in 1979 uitgebracht door Supertramp en bevat onder andere de hit “The Logical Song”. Met een verkoop van meer dan 20 miljoen is het Supertramp’s beste verkochte album. Op de hoes is New York City te zien vanuit een vliegtuig, gemaakt door Mike Doud. Kate Murtagh is te zien als een serveerster en in plaats van het Statue of Liberty is ze te zien met een glas sinaasappelsap en een menukaart. De stad is gemaakt van keukenartikelen.


The Clash - London Calling

The Clash – London Calling

Het derde studioalbum van de Engelse punkrock band The Clash. Het album wordt wereldwijd hoog gewaardeerd en bevat een hoes waarop te zien is hoe een gitaar kapot wordt geslagen. Het slopen van gitaren is al ontstaan in de jaren zestig met Pete Townshend van The Who als één van de bekendste personen.


Funkadelic - Maggot Brain

Funkadelic – Maggot Brain

De Amerikaanse funkband Funkadelic kwam met het derde album tot het hoogtepunt in het bestaan van de band. Het alom geprezen Maggot Brain is een mix van psychedelische rock, soul en funk. De foto op de hoes zorgde voor enige opschudding aangezien een vrouw (Barbara Cheeseborough) tot haar hoofd begraven is in de aarde. De achterkant van de platenhoes laat alleen nog maar het skelet zien. De titel met maden in de hersenen zorgt ervoor dat het personage een nare trip beleeft.


Joy Division - Unknown Pleasures

Joy Division – Unknown Pleasures

Het debuut van Joy Division staat steevast in het geheugen gegrift van liefhebbers van de post-punk band. Ian Curtis werd beroemd door zijn opvallende podiumverschijningen en onverwachtse dood. De Engelse ontwerper Peter Saville nam het artwork voor zijn rekening. Dit leverde één van de beroemdste platenhoezen uit de geschiedenis op. Drummer Morris koos de afbeelding van radiogolven uit de The Cambridge Encyclopaedia of Astronomy. De kleurencombinatie werd omgedraaid zodat deze iconische albumhoes ontstond. Op de cd uitgave zijn de golven grootser in beeld gebracht.


Black Sabbath - Black Sabbath

Black Sabbath – Black Sabbath

Het debuutalbum van deze Engelse heavy metal band wordt als één van de eerste grote albums gezien uit dit genre. Op de hoes is de Mapledurham Watermill uit Oxfordshire te zien met een persoon in het zwart gekleed. Het album werd positief ontvangen wereldwijd en bevat onder andere de nummers “Evil Woman” en “The Wizard”.


Cheech & Chong - Up in Smoke

Cheech & Chong – Up in Smoke

De soundtrack van de in 1978 verschenen film Up in Smoke bevat een bijzonder hoes. Het komische duo Cheech & Chong is hier namelijk opgerold in een sigaret te zien. De films en voorstellingen van het duo waren altijd drugs gerelateerd. De film werd een onverwacht kassasucces en ze brachten daarna nog enige vervolgfilms uit.


Camel - Lady Fantasy

Camel – Mirage

In 1974 verscheen het tweede album van de Engelse progressieve rockband Camel. Het album bevat een aantal van hun bekendste hits waaronder “White Rider” en “Lady Fantasy”. De plaat wordt gezien als één van de sterkere platen uit de progressieve rock. Op de hoes is een kameel te zien, een dier dat vaker te zien is op albums van de band.


Elton John - Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy

Elton John – Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy

Succesvol album van de Britse muzikant Elton John dat zeven weken lang op nummer één stond in de Verenigde Staten. Het album bracht maar één single voort, namelijk “Someone Saved My Life Tonight”. Ondanks dat het een minder commercieel album was is het volgens Sir Elton één van de beste platen die hij heeft gemaakt. Op de hoes is hij te zien als Captain Fantastic met de voor hem kenmerkende bril.


10cc – Bloody Tourists

10cc – Bloody Tourists

De single “Dreadlock Holiday” is afkomstig van dit album dat in 1978 verscheen. Het was alweer het zesde studioalbum van de succesvolle Engelse rockband. Op de hoes is een toerist te zien waarbij zijn hoofd is afgedekt met een kaart.


Sweet – Off the Record

Sweet – Off the Record

Het vijfde studioalbum van Sweet verscheen na hun succesvolle periode van begin jaren zeventig waarbij ze hits scoorden met nummers zoals “The Ballroom Blitz”, “Fox on the Run” en “Block Buster!”. De Glam rockband was inmiddels overgestapt op Hard rock en heavy metal, wat hun geen succes opleverde. De hoes laat een plaat zien waarin door een diamant groeven ontstaan.


Chicago – Chicago 13

Chicago – Chicago 13

Eén van de minst succesvolle albums van de Amerikaanse band Chicago en zowel bij de critici als bij de fans niet populair. Het album is beïnvloed door de discomuziek uit eind jaren 70. Op de hoes is het kenmerkende logo van de band te zien, deze keer als wolkenkrabber in een stad.


Golden Earring - Moontan

Golden Earring – Moontan

In 1973 verscheen het album Moontan van de Nederlandse rockgroep Golden Earring. Deze succesvolle band behaalde met dit album hun grootste internationale succes. Moontan ging in de Verenigde Staten in korte tijd meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. Op het album is de wereldwijde hit “Radar Love” terug te vinden.


Jethro Tull - Aqualung

Jethro Tull – Aqualung

Van de Britse progressieve rockband Jethro Tull verscheen in 1971 dit succesvolle album. Het betekende een omslag in het bestaan van de band omdat ze opeens overal te horen waren. Het album is al meer dan 7 miljoen keer verkocht wereldwijd en is te vinden in verschillende grote hitlijsten. Op de plaat zijn invloeden te vinden uit de folk, blues en hardrock muziek. Het idee voor de hoes kwam van een foto die de vrouw van de zanger van de band Ian Anderson had genomen. De foto werd gemaakt van zwervers op straat en de Amerikaanse schilder Burton Silverman maakte hier een waterkleuren portret van.


Jeff Wayne - The War of the Worlds

Jeff Wayne – The War of the Worlds

De Amerikaanse muzikant Jeff Wayne bracht in 1978 The War of the Worlds uit, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van H.G. Wells. Door een combinatie van rock en orkestmuziek wordt het verhaal verteld in ruim anderhalf uur. Aan het album namen veel bekende personen deel zoals de acteur Richard Burton en de muzikanten Justin Hayward en Phil Lynott. Het album bleef 290 weken in de Engelse albumlijst staan en stond in meer dan 20 landen in de top 10. Later verschenen er nog games gebaseerd op het verhaal. Op de hoes zien we een Martian (vechtmachine) uit het verhaal, die later ook in de succesvolle film met Tom Cruise te zien zijn.


Steely Dan - Aja

Steely Dan – Aja

De band Steely Dan bestaat voornamelijk uit sessiemuzikanten en daarnaast uit de hoofdleden Walter Becker en Donald Fagen. Het succesvolle album Aja verscheen in 1977 en ging ruim 5 miljoen keer over de toonbank. De combinatie van jazz en rock betekende lovende recensies van vele mediabladen en critici. De naam van het album komt van een Koreaanse vrouw die Donald Fagen kende. De hoes is gemaakt door de Japanse fotograaf Hideki Fujii en te zien is het model Sayoko Yamaguchi.


Emerson, Lake & Palmer - Brain Salad Surgery

Emerson, Lake & Palmer – Brain Salad Surgery

Eén van de bekendste progressieve rockgroepen genaamd Emerson, Lake & Palmer kwam in 1973 met hun vierde album. Klassieke thema’s vormen een combinatie met rock, die op het halfuur durende werk Karn Evil 9 duidelijk hoorbaar zijn. De Zwitserse schilder en beeldkunstenaar Giger was verantwoordelijk voor het ontwerp van de hoes van het album. De menselijke schedel is halverwege met een schermpje en een gezicht afgebeeld. Deze kan zo worden uitgeklapt zodat de binnenste foto zichtbaar wordt. De foto van een vrouwelijk persoon is gebaseerd op Giger’s toenmalige vrouw Li Tobler, met littekens en ander haar afgebeeld.


Kraftwerk - The Man-Machine

Kraftwerk – The Man-Machine

De pioniers van de synthpop kwamen in 1978 met hun zevende album The Man-Machine (origineel Die Mensch-Maschine). The Model was de succesvolste single van het album en wist in het Verenigd Koninkrijk de eerste plek te behalen. Fotograaf Günther Fröhling is verantwoordelijk voor de kenmerkende foto op de albumhoes. De gezichten zijn later vele malen op komische wijze veranderd in de gezichten van bekende personen.


Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist