Platenhoezen Jaren 80


Van Halen - 1984

Van Halen – 1984

Het zesde studioalbum van de Amerikaanse rockband Van Halen en het laatste album voordat zanger David Lee Roth de band verliet. Het is één van de succesvolste albums van de band met de grote hit ‘Jump’. Grafisch artiest Margo Nahas ontwierp de hoes, waarop een kind van een goede vriend met een sigaret in de hand werd geportretteerd. In het Verenigd Koninkrijk zat er een sticker over de hand van de engel omdat er op dat moment een campagne tegen sigaretten gaande was.


Fleetwood Mac - Tango in the Night

Fleetwood Mac – Tango in the Night

Het veertiende studioalbum van de succesvolle Amerikaanse band Fleetwood Mac. Van het album zijn de succesvolle singles Big Love, Everywhere en Little Lies afkomstig. De hoes van het album bevat een illustratie van de Australische schilder Brett-Livingstone Strong.  Zanger Lindsey Buckingham had het schilderij in huis hangen en het was een hommage aan de Franse schilder Henri Rousseau. Henri schilderde vaak kleurrijke jungles vol met planten en dieren.


Pixies - Surfer Rosa

Pixies – Surfer Rosa

Het eerste succes van de Amerikaanse band Pixies werd behaald in 1988. De kenmerkende sound met zijn Spaanse invloeden kwam ook op de hoes naar voren. Een kennis werd ingeschakeld om topless als flamenco danseres te poseren voor een achtergrond met onder meer een kruis. De fotograaf Simon Larbalestier werkte samen met de band en zou op latere albums ook voor de coverfoto’s zorgen. Geïnspireerd op de plek waar Black Francis de nummers voor het album schreef, een Spaanse topless bar.


Tom Waits - Swordfishtrombones

Tom Waits – Swordfishtrombones

Tom Waits is de singer-songwriter die vooral bekend staat om zijn grauwe en hese stem. Swordfishtrombones is het eerste album dat hij zelf produceerde, waarbij hij gebruik maakte van vele instrumentatie zoals de trombones, orgels, snares en de marimba. Op de cover zien we een foto van Tom met de acteurs Angelo Rossitto and Lee Kolima, gemaakt door fotograaf Michael A. Russ. Tom zag in Michael een innovatieve fotograaf die een unieke eigen stijl van fotograferen had.


Marillion - Script for a Jester's Tear

Marillion – Script for a Jester’s Tear

Het debuut van de succesvolle progressieve rockband Marillion komt uit 1983. De twee singles afkomstig van het album, He Knows You Know en Garden Party, werden beide een hit. Het was het begin van de samenwerking met illustrator Mark Wilkinson, die later nog een aantal hoezen voor de band zou ontwerpen. Op de kleurrijke hoes ontbrak alleen één ding, een rubberplant. Zanger Fish scheurde deze namelijk tijdens optredens kapot in de climax van het nummer The Web.


Gerry Rafferty - Snakes & Ladders

Gerry Rafferty – Snakes & Ladders

Het tweede album van de Schotse zanger Gerry Rafferty wat geen groot succes was. Eerder was Gerry wel succesvol met de band Stealer’s Wheel. De hoes bevat net als zijn andere platen een uitgebreide getekende plaat. Deze werd ontworpen door de Schotse toneelspeler en designer John Patrick Byrne. Naast zijn werk voor Rafferty ontwierp hij ook hoezen voor onder meer The Beatles en Donovan.


Beastie Boys - Licensed to Ill

Beastie Boys – Licensed to Ill

Het debuutalbum van de Beastie Boys was in 1986 de eerste hip-hopplaat die het tot de eerste plek wist te schoppen in de Engelse hitlijsten. Het album is het grootste succes van het trio en is rond de 10 miljoen keer verkocht. De naam van het album verwijst naar de James Bond film “Licensed to Kill” en bevat de grote hit “Fight for Your Right”. World B. Omes ontwierp de hoes, met daarop afgebeeld een Boeing 727. Wanneer de hoes wordt uitgeklapt is in de volledigheid te zien het vliegtuig dat in een joint crasht.


Foreigner – Records

Foreigner – Records

Compilatiealbum uit 1982 waar nummers van de eerste vier albums van de band op te vinden zijn. In de Verenigde Staten kreeg het album zeven keer de platina status toegekend. De hoes ziet eruit als een Jukebox en bevat een aantal grote hits zoals “Cold as Ice”, “Waiting for a Girl Like You” en “Urgent”. De stijl van de hoes is als een jukebox, met daarop de grote hits van de band afgebeeld.


Iron Maiden – Killers

Iron Maiden – Killers

Eén van de succesvolste heavy metal bands bracht in 1981 hun tweede album uit. Op dit album is de mascotte Eddie te zien die op de meeste hoezen van de band wordt afgebeeld. Derek Riggs creëerde de mascotte en is tevens verantwoordelijk voor al het materiaal dat hieraan verbonden zit.  Na dit album groeide de band uit tot een zeer succesvolle band binnen de heavy metal.


Monty Python – Sings

Monty Python – Sings

Dit album van de Britse komediegroep Monty Python werd uitgebracht ter nagedachtenis aan de overleden Graham Chapman. Het album is een verzameling van nummers uit verschillende films en series die de groep heeft gemaakt. Monty Python heeft een grote invloed gehad op de Britse komedie door leden zoals John Cleese en Eric Idle. Met de serie “Monty Python’s Flying Circus” en films zoals “The Holy Grail” en “The Meaning of Life” wisten ze en nieuwe soort humor te ontwikkelen die kenmerkend werd voor Groot-Brittannië. Terry Gilliam ontwierp de bijpassende hoes.


The Smiths - Meat Is Murder

The Smiths – Meat is Murder

Het succesvolste album van de Engelse band The Smiths verscheen in 1985. Het album bevat verscheidene politieke boodschappen en zorgde ook met de titel voor opschudding. Op de foto van de hoes zien we Korporaal Michael Wynn gedurende de Vietnamese oorlog. De zin op zijn helm was van “Make War Not Love” veranderd naar “Meat Is Murder”.


Rush - Power Windows

Rush – Power Windows

Met de intrede van de synthesizers sloeg de Canadese rockband Rush in 1985 een andere weg in. De cover werd ontworpen door de succesvolle grafische designer Hugh Syme. Hij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de logo van de band en creëerde sinds 1975 alle hoezen voor de band.


Peter Gabriel - Peter Gabriel

Peter Gabriel – Peter Gabriel

Het derde album van de uit de succesvolle band Genesis afkomstige zanger Peter Gabriel. Oud-collega Phil Collins nam de drums en achtergrondzang voor zijn rekening. Een andere naam voor het album is Melt, verwijzend naar de hoes met een foto van de ontwerpersgroep Hipgnosis. De groep was gespecialiseerd in het ontwerpen van album covers. Zo creëerden ze hoezen voor bands als Pink Floyd, The Pretty Things, Led Zeppelin en 10cc.


Golden Earring - Cut

Golden Earring – Cut

Eén van de succesvolste Nederlandse bands in binnen- en buitenland, dat zijn de mannen van de Golden Earring(s). Op het album vinden we de wereldwijde hit Twilight Zone terug. De albumhoes bevat de foto Cutting the Card Quickly, gemaakt in 1964 door professor Edgerton. De ruitenkaart wordt in tweeën gesplitst door een kogel.


Fischer-Z - Going Deaf for a Living

Fischer-Z – Going Deaf for a Living

Het tweede album, nog in de klassieke line-up, van de Britse rockband Fisher-Z. Door fans wordt het album nog steeds als één van de hoogtepunten van de band beschouwd. Op de albumhoes wordt een oor van steen doorboort door een vulpen, refererend naar de albumtitel.


Dinosaur Jr. - Bug

Dinosaur Jr. – Bug

De alternatieve rockband Dinosaur Jr. produceerde in 1988 hun derde album. Het album kreeg later meer bekendheid door een vermelding in het boek 1001 Albums You Must Hear Before You Die. De toen nog jonge (22) Maura Jasper ontwierp de hoes voor het album.


Red Hot Chili Peppers - Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers – The Red Hot Chili Peppers

Het debuutalbum van de Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers staat vol met funky tunes. Het album was vooral populair onder studenten en mede dankzij MTV gaf het de band zijn bekendheid. De Amerikaanse tekenaar en ontwerper Gary Panter nam het ontwerp van de albumhoes voor zijn rekening. De ondergrondse beweging waar het werk van Gary aan relateert is terug te zien op de albumhoes van het debuutalbum van The Peppers. Zijn werk is terug te zien in magazines en dagbladen zoals Rolling Stone en Time.


Neil Young - Trans

Neil Young – Trans

De jaren tachtig waren misschien niet de succesvolste jaren uit de carrière van Neil Young, maar wel zijn meest experimentele. Op het album Trans uit 1982 maakt Neil gebruik van een Vocoder, waardoor de invloeden van de new wave en elektronische rock hoorbaar zijn. De Amerikaanse illustrator Barry Jackson ontwierp de hoes. Hij was ook verantwoordelijk voor de illustratie op Afterburner van de band ZZ Top.


Depeche Mode - Speak & Spell

Depeche Mode – Speak & Spell

Het debuutalbum van de beroemde synthpop band Depeche Mode verscheen in 1981. Op het album is onder andere de hit Just Can’t Get Enough terug te vinden. De fotograaf Brian Griffin maakte de foto van de zwaan omhult met plastic. Hij maakte ook foto’s van de band voor verschillende doeleinden. Brian heeft veel werk gedaan als fotograaf voor diverse artiesten zoals Cliff Richard, Elvis Costello, Iggy Pop, Kate Bush en Simple Minds. Daarnaast maakt hij ook portretfoto’s en fotografeerde hij op evenementen zoals de Olympische Spelen in Londen (2012).


Supertramp - Brother Where You Bound

Supertramp – Brother Where You Bound

Het achtste album van de Londense band Supertramp bleek geen succes. Het originele bandlid Roger Hodgson had de band verlaten, waardoor de muziek een progressievere inslag kreeg. Grafisch designer Norman Moore ontwierp de hoes die de menselijke evolutie weergeeft. Norman creëerde ook album covers voor The Police, Tina Turner en Sade.


Level 42 - Level 42

Level 42 – Level 42

De Engelse pop rockband Level 42 brak nog niet direct door met hun debuutalbum. Al was de single Love Games wel succesvol op de dansvloer en wist het nummer in de hitlijst te geraken. Het portret van de prinses op de hoes groeide uit tot het onofficiële embleem van de groep.


Steve Winwood - Arc of a Diver

Steve Winwood – Arc of a Diver

Steve Winwood was al succesvol geweest met bands als Traffic en Blind Faith voordat hij zijn solocarriere begon. Het tweede album Arc of a Diver bevat onder andere zijn eerste solohit While You See a Chance. Tony Wright illustreerde de duiker voor de albumhoes. Steve kende Tony al van zijn werk voor de albumhoezen van Traffic.


The Rolling Stones - Tattoo You

The Rolling Stones – Tattoo You

Tattoo You was in 1981 het zoveelste succes van The Stones, met singles als Start Me Up en Hang Fire. De met een Grammy Award beloonde albumhoes is ontworpen door de grafische designer Peter Corriston. De illustratie is afkomstig van de hand van Christian Piper, gecombineerd met de foto van Mick Jagger gemaakt door Hubert Kretzschmar.


Big Country - Steeltown

Big Country – Steeltown

De schotse band Big Country zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen. Toch waren ze begin jaren tachtig succesvol in de Noordelijke delen van Europa. Op het tweede album horen we invloeden uit de Keltische muziek vermengt met de nodige gitaren. Brian Aris ontwierp de hoes, die qua stijl goed aansluit bij de muziek van de band.


Pixies - Doolittle

Pixies – Doolittle

Het tweede album van de Amerikaanse rockband Pixies bleek opnieuw (na Surfer Rosa) een schot in de roos. De muziek met zijn gewelddadige teksten kende met nummers als Debaser en Here Comes Your Man een nog groter succes dan zijn voorganger. De Engelse fotograaf Simon Larbalestier en illustrator Vaughan Oliver hadden toegang tot de songteksten, waardoor de hoes meer aansloot bij de muziek van het album. Referenties naar het nummer Monkey Gone to Heaven zijn op de voorkant met de aap en de getallen zichtbaar. De andere delen van de hoes verwijzen weer naar andere nummers van het album. 


Guns N' Roses - Appetite For Destruction

Guns N’ Roses – Appetite For Destruction

Het debuut van de Amerikaanse band Guns N’ Roses werd wereldwijd goed ontvangen. Met nummers als Sweet Child o’ Mine en Paradise City ging het album al tientallen miljoenen keren over de toonbank. De originele hoes die we hier zien werd door meerdere maatschappijen geweigerd en werd daarom vervangen. Op de originele hoes zien we een robot als verkrachter, die wordt vernietigd door een buitenaards wezen. De hoes werd later vervangen door een afbeelding met een kruis en de skeletten van de vijf bandleden.


New Order - Power, Corruption and Lies

New Order – Power, Corruption and Lies

Na de zelfmoord van Joy Division zanger Ian Curtis vervolgden de resterende bandleden hun weg met New Order. Het tweede album Power, Corruption and Lies bevat onder andere de grote hit Blue Monday. Het design voor de albumhoes is afkomstig van Peter Saville. Deze Engelse ontwerper reproduceerde het schilderij A Basket of Roses van de Fransman Henri Fantin-Latour.  In de Londense National Gallery pakte hij een postkaart met een afbeelding van het werk van Henri. Op aandringen van zijn vriendin zag hij in dat het een goed idee was het werk voor de hoes te gebruiken. De hoes draagt met de combinatie van de titel en rozen uit hoe macht, corruptie en leugens ons leven overnemen.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist