Platenhoezen Jaren 90

Oasis - (What's the Story) Morning Glory?

Oasis – (What’s the Story) Morning Glory?

De wereldwijde doorbraak van Oasis kwam met hun tweede album genaamd (What’s the Story) Morning Glory?. Hits als Wonderwall en Don’t Look Back in Anger zorgden voor een albumverkoop die inmiddels de 23 miljoen is overstegen. De coverfoto is geschoten in Berwick Street in de wijk Soho in Londen. De twee mannen die op de voor- en achterkant van de hoes te zien zijn zijn Sean Rowley (een Londense dj) en Brian Cannon (albumhoes ontwerper). In de tijd van deze foto was de straat populair om zijn vele platenzaken.


Nirvana - Nevermind

Nirvana – Nevermind

Het tweede studioalbum van Nirvana betekende hun grote doorbraak met de hit ‘Smells like teen spirit”. De hoes laat een baby zien die willekeurig is gekozen uit een reeks baby’s. Het dollarbiljet aan de vishaak is later digitaal toegevoegd en symboliseert de jeugdige onschuld.De hoes zou uitgroeien tot een klassieker en is later vele malen op komische gebruikt in nieuwe ontwerpen.


Sigur Rós - Ágætis Byrjun

Sigur Rós – Ágætis Byrjun

Sigur Rós is één van IJslands populairste bands. Hun krachtige post-rock muziek gecombineerd met Jónsi’s hoge vocalen maken de band uniek in zijn soort. Het tweede album bevat onder andere het in populariteit uitgegroeide nummer Svefn-g-englar. De tekening op de albumhoes werd gemaakt met de eenvoudige Bic pen en is afkomstig van Gotti Bernhöft.


Counting Crows - This Desert Life

Counting Crows – This Desert Life

Het derde album van de Counting Crows zorgde voor weinig aandacht in de media. Single Hanginaround verkocht nog enigszins, maar vergeleken met voorgaande albums bracht het niet veel op. Dit maakt de albumhoes niet minder opvallend. Deze werd ontworpen door Dave McKean en was een uitbreiding van het ontwerp voor het boek The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish. Dave ontwierp vele albumhoezen, boekomslagen en bracht verschillende fotoboeken uit. Andere artiesten waar hij hoezen voor heeft gemaakt zijn Alice Cooper, Machine Head, Tori Amos en John Cale.


A Tribe Called Quest - The Low End Theory

A Tribe Called Quest – The Low End Theory

A Tribe Called Quest kan worden ingedeeld bij de pioniers van de alternatieve hip-hop. Ontstaan in Queens in New York werkte de groep aan een reeks van veel geprezen albums gedurende de jaren 90, waaronder  The Low End Theory. Net zo iconisch als de groep is de albumhoes van dit in 1991 verschenen jazzy hip-hop werk. Voor de hoes werden de contouren van een vrouwelijk model met glow in the dark verf geschilderd en tegen een zwarte achtergrond gezet. Joe Grant was als fotograaf verantwoordelijk voor het stijlvolle eindproduct. De rood-groene kleuren zouden door de gehele carrière van de groep terugkeren.


blink-182 - Enema of the State

Blink-182 – Enema of the State

Het derde album van de Amerikaanse pop-punk band Blink-182 werd wereldwijd positief ontvangen en bevat hits als All the Small Things. De cover van het album zorgde voor de nodige ophef. Hierop is pornoster Janine Lindemulder gekleed in een verpleegstersuniform te zien. Zij werd gekozen door de band uit een stapel foto’s van verschillende vrouwen. Inspiratie voor de hoes kwam uit de oorspronkelijke albumtitel: Turn Your Head and Cough.


Tindersticks - Tindersticks

Tindersticks – Tindersticks

Het debuut van de popband Tindersticks werd zeer positief ontvangen door de critici. De diepgaande teksten en emotionele aspecten zorgden voor een snelle start van de band. De beschilderingen op de voorkant laten een vrouwelijke danseres zien. Het design werd ontworpen door frontman Stuart Staples.


dEUS - The Ideal Crash

dEUS – The Ideal Crash

De Belgische rockband dEUS wist met het derde album opnieuw een kwaliteitsalbum af te leveren. De single Instant Street is inmiddels uitgegroeid tot één van bekendste nummers van de band. Het was het eerste album van de band met een foto op de hoes in plaats van een schilderij.


Eels - Beautiful Freak

Eels – Beautiful Freak

Het debuut van de Alternatieve rockband Eels met als frontman Mark Oliver Everett. Ondanks het beperkte succes van het album groeide het alsnog uit tot een klassieker uit het oeuvre van Mark. Voor de albumhoes wilde hij een foto van een meisje met grote ogen. Deze werd gevonden in Elle Brosh en bracht de herinneringen aan Mark’s voormalige vriendin Susan naar boven.


Dream Theater - Metropolis Part 2

Dream Theater – Metropolis Part 2: Scenes from a Memory

De succesvolle progressive rockband Dream Theater kwam in 1999 met het vijfde album. Het vervolg op deel 1 wordt beschouwd als één van de meesterwerken uit deze muziekstijl. Dave McKean (zie ook Counting Crows – This Desert Life) ontwierp de hoes van het album, bestaande uit meerdere foto’s. Andere artiesten waar hij hoezen voor ontwierp zijn Alice Cooper, Machine Head, Tori Amos en John Cale.


Alice In Chains - Would?

Alice in Chains – Dirt

Met het tweede album Dirt steeg het succes van de band naar grote hoogtes. Met nummers als Would? en Them Bones wist het album miljoenen keren te verkopen. Doug Erb ontwierp de hoes, naar een foto van Rocky Schenck. Het model Mariah O’Brien is half begraven in de woestijn. De fotosessie nam ongeveer 8 uur in beslag, daarnaast werd de foto zonder Mariah gebruikt voor de Music Bank boxset van de band.


Suede - Suede

Suede – Suede

Suede was het snelst verkopende debuutalbum uit de Britse historie. Als één van de eerste albums uit de Britpop is het album uitermate succesvol geweest. De coverfoto zorgde voor enige ophef in de media. Bandlid Anderson zag de schoonheid van de foto afkomstig van het boek Stolen Glances: Lesbians Take Photographs en besloot deze voor de hoes te gebruiken.


Pink Floyd - The Division Bell

Pink Floyd – The Division Bell

Het laatste studioalbum van de Engelse rockband Pink Floyd. De cover is ontworpen door kunstenaar Storm Thorgerson en laat twee hoofden zien. De drie meter hoge sculpturen zijn ontworpen door John Robertson en in een veld geplaatst in Cambridgeshire te Engeland. De twee hoofden die naar elkaar kijken vormen een derde hoofd gericht op de kijker.


Rage against the machine - Rage against the machine

Rage against the machine – Rage against the machine

Het debuutalbum van de Amerikaanse rapmetal band. Het album werd positief ontvangen en bracht onder andere de hitsingle Killing in the Name. Op de cover is de Vietnamese monnik Thích Quảng Đức te zien, die bekend werd nadat hij zichzelf in 1963 in brand stak. Dit was een protestactie tegen het regime van de toenmalige president. In 1963 won de fotograaf Malcolm W. Browne de World Press Photo of the Year-prijs voor deze foto.


Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik

Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik

Het vijfde studioalbum van de Peppers dat onder andere de hitsingle Under the Bridge voortbracht. Het album betekende hun wereldwijde doorbraak en werd geprezen door vele critici. Filmmaker Gus van Sant ontwikkelde de hoes, waar de gezichten van de vier bandleden rond een roos zijn gepositioneerd.


Sparklehorse - Vivadixiesubmarinetransmissionplot

Sparklehorse – Vivadixiesubmarinetransmissionplot

In 1995 verscheen dit debuutalbum van de Amerikaanse Indierockband Sparklehorse. De titel is gebaseerd op een droom die bandlid Mark Linkous had. De droom is vertaald naar de wazige hoes, waarop het clownsmasker de hoofdrol vertolkt. Mark kwam later nog bijna om het leven na een overdosis aan verschillende middelen.


Opeth - Morningrise

Opeth – Morningrise

Van de Zweedse progressieve metalband Opeth verscheen in 1996 Morningrise Het album werd zeer positief ontvangen en bevat het langste nummer van de band genaamd Black Rose Immortal, dat ruim 20 minuten duurt. De afbeelding op de hoes komt uit het Prior Park in de Engelse plaats Bath en laat de The Palladian Bridge in het zwart-wit zien.


Faith No More - Midlife Crisis

Faith No More – Angel Dust

Faith No More borduurde met dit album voort op het succes van The Real Thing uit 1989. Het leverde opnieuw een groot wereldwijd succes op. Op de albumhoes is een opgespoten reiger te zien, gefotografeerd door Werner Krutein. Op de achterkant van de hoes is echter een koe aan een vleeshaak te zien. Het contrast vinden we terug in de muziek die van agressief naar rustgevend gaat.


Blur - Parklife

Blur – Parklife

Het succesvolle Parklife bracht Blur terug op de kaart in Engeland. Het groeide uit tot een mijlpaal in de Britse muziekgeschiedenis. Op de albumhoes zou in eerste instantie een fruit- en groentekaart te zien zijn maar uiteindelijk werd gekozen om het windhond racen in beeld te brengen. In 2010 was de afbeelding van de platenhoes te zien op Engelse postzegels.


Neutral Milk Hotel - In The Aeroplane Over The Sea

Neutral Milk Hotel – In The Aeroplane Over The Sea

Het tweede album van de Amerikaanse indie rockband groeide door de jaren heen uit tot één van de best verkochte vinyl platen. De teksten hebben betrekking op het leven van Anne Frank. De platenhoes werd ontworpen door Chris Bilheimer en komt voort uit de interesse van zanger Jeff Mangum voor ouderwetse afbeeldingen. De hoes is gebaseerd op een Europese postkaart waar mensen aan het baden zijn bij een resort.


Belle And Sebastian - Tigermilk

Belle And Sebastian – Tigermilk

Het debuutalbum van deze Schotse groep zorgde voor enige ophef door de albumhoes. Zanger Stuart Murdoch maakte deze foto van Joanne Kenney en een knuffeltijger. Door het succes van het album werd deze later opnieuw uitgegeven (origineel maar 1000 exemplaren).


Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the Infinite Sadness

The Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the Infinite Sadness

Het derde album van The Smashing Pumpkins werd een regelrechte hit door de afwisseling in muziekstijlen. Geprezen door de critici wat er mede voor zorgde dat de singles 1979 en Bullet with Butterfly Wings hits werden. John Craig illustreerde de hoes en liet zich hierbij inspireren door de Franse kunst.


Weezer - Pinkerton

Weezer – Pinkerton

Het tweede album van de Amerikaanse rockband Weezer werd door de band zelf geproduceerd. De reacties waren over het algemeen positief en in 2010 verscheen een deluxe edition van het album. De voorkant van de albumhoes is afkomstig van de Japanse ukiyo-e artiest Hiroshige. Het werk is genaamd Kambara yoru no yuk en betekend Nachtelijke sneeuw bij Kambara. Hiroshige maakte de houten tekeningen na zijn reis naar Tōkaidō en het werk verscheen in de serie The Fifty-Three Stations of the Tōkaidō.


Green Day - Dookie

Green Day – Dookie

Het derde album van Green Day groeide met singles als Basket Case en When I Come Around uit tot een succesvol geheel. Inmiddels zijn er meer dan 10 miljoen exemplaren van het album verkocht. De albumhoes zorgde voor enige ophef door de bommen die op gebouwen en mensen worden gedropt. Zanger en gitarist Billie Joe Armstrong had het idee om inspiratie te halen uit East Bay, de plek waar de band vandaan komt. Richie Bucher ontwierp de albumhoes met referenties naar werk van Black Sabbath, AC/DC en andere personen uit East Bay.


Sepultura - Roots

Sepultura – Roots

Sepultura is één van de bekendste heavy metal bands uit Brazilië. Het album bevat invloeden uit de Braziliaanse muziek door het gebruik van percussies en plaatselijke artiesten. Politieke en culturele thema’s staan centraal op het album, dat geïnspireerd is op de film At Play in the Fields of the Lord. De hoes werd gemaakt door Michael Whelan en bevat een indiaan afkomstig van de Braziliaanse dollar. Max Cavalera wilde de boomwortels op de achtergrond wat roder maken en de s veranderen in de tribal s. Whelan leverde daarmee een kunstwerk af.


Korn - Issues

Korn – Issues

De Amerikaanse nu metal groep Korn bracht in 1999 hun vierde album uit. Het album werd miljoenen keren verkocht en bevat singles als Falling Away from Me. Via een MTV wedstrijd konden fans van de band een cover ontwerpen. Hieruit werden vier albumhoezen verkozen en werd Alfredo Carlos zijn ontwerp voor de voorkant gebruikt. De andere drie ontwerpen zijn terug te vinden bij de uitgave van het album.


Sebadoh - Bakesale

Sebadoh – Bakesale

De Amerikaanse indie rockband Sebadoh kwam in 1994 met het positief ontvangen album Bakesale. Hiermee bereikte de band een breder publiek, waarna ze nog een aantal albums uitbrachten. Op de voorkant van de albumhoes is de één jaar oude Lou Barlow te zien, zanger en bassist van de band.


Michael Jackson - Dangerous

Michael Jackson – Dangerous

Van The King of Pop verscheen in 1991 alweer het achtste album genaamd Dangerous. Hij produceerde het album volledig zelf en met singles als Black or White en In the Closet vlogen er opnieuw miljoenen van zijn werk over de toonbank. Mark Ryden ontwierp de hoes, wat meer dan zes maanden tijd in beslag nam. Het leven van Michael Jackson wordt in zowel afbeeldingen als symbolen verteld. Michael kijkt neer op een bundeling aan mensen, dieren en sculpturen. Het idee was om de mensen die het album kochten hun gedachten de vrije loop te laten nemen.


Oasis - (What's the Story) Morning Glory?

Oasis – Definitely Maybe

Het begin van de britpop vormde dit debuut van Oasis samen met Blur’s Parklife. Het snelle succes met hits als Supersonic en Shakermaker legde de lat hoog voor een vervolg die er kwam met het album (What’s the Story) Morning Glory?. Fotograaf Michael Spencer Jones nam de foto voor de hoes in het huis van gitarist Paul Arthurs. Michael bepleisterde de muren zelf en zorgde voor vele verwijzingen. Zo is op de televisie een scene van de film The Good, the Bad and the Ugly te zien en staat er een foto van de voetballer Rodney Marsh. Het lijkt erop dat met de opstelling een hommage wordt gebracht aan Pink Floyd’s album Ummagumma.


Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist