Platenhoezen top 10: de meest fascinerende albumhoezen

Bezoekers van Platendraaier hebben gedurende twee weken gestemd op hun favoriete platenhoezen, hieronder het resultaat in de Platenhoezen top 10.

The Strokes – Is This It

10: The Strokes – Is This It

Het debuutalbum van deze Amerikaanse indie rock band verscheen in 2001 en kan nu al als een klassieker worden beschouwd. De plaat met singles als “Hard to Explain” en “Last Nite” wist al snel een plek te veroveren in de hitlijsten. Op de hoes is een deel van een vrouw te zien, waarbij ze een leren handschoen draagt. Het model was Lane’s (zanger van de band) toenmalige vriendin en het idee ontstond bij toeval toen ze uit de douche kwam. De leren handschoen had een styliste laten liggen, waarna Lane een sexy foto probeerde te schieten. Voor de Amerikaanse muziekmarkt werd de hoes echter gewijzigd. Met een 10e plek maakt het de status als één van de beroemdste platenhoezen meer dan waar.


The Clash - London Calling

9: The Clash – London Calling

Het derde studioalbum van de Engelse punkrock band The Clash verscheen in 1979. Het post-punk album is van grote waarde geweest in de muziekgeschiedenis door zijn vele invloeden uit verschillende muziekstijlen en de pakkende songteksten. Op de hoes zien we gitarist Paul Simonon die zijn gitaar aan diggelen slaat. Dit gebeurde tijdens een optreden in The Palladium in New York. Het slopen van gitaren is al ontstaan in de jaren zestig met Pete Townshend van The Who als één van de bekendste personen. Fotografe Pennie Smith wilde in eerste instantie niet dat de foto gebruikt werd, maar op aandringen van frontman Joe Strummer en designer Ray Lowry stelde ze de foto beschikbaar. Lowry ontwierp de hoes in de stijl van Elvis Presley’s debuutalbum als een hommage aan deze rock ‘n’ roll artiest.


Joy Division - Unknown Pleasures

8: Joy Division – Unknown Pleasures

Het debuut van Joy Division staat steevast in het geheugen gegrift van liefhebbers van de post-punk band. Ian Curtis werd beroemd door zijn opvallende verschijningen op het podium en onverwachtse dood. De Engelse ontwerper Peter Saville nam het artwork voor zijn rekening. Dit leverde één van de beroemdste platenhoezen uit de geschiedenis op. Drummer Morris koos de afbeelding van radiogolven uit de The Cambridge Encyclopedia of Astronomy. De kleurencombinatie werd omgedraaid zodat deze iconische albumhoes ontstond. Op de cd uitgave zijn de golven grootser in beeld gebracht.


Pink Floyd - Wish You Were Here

7: Pink Floyd – Wish You Were Here

Het negende album van de Engelse progressieve rock band Pink Floyd was een groot commercieel succes met klassiekers als Shine On You Crazy Diamond en Wish You Were Here. Grafisch designer Storm Thorgerson had de band begeleid tijdens hun tour in 1974 en ondertussen nagedacht over de betekenis van de teksten. De ziekte van Syd Barrett en zijn afwezigheid bleek een inslag te hebben op de rest van de band. De concepten achter een aantal nummers brachten het idee van de handdruk. Dit idee werd verder uitgewerkt door George Hardie op de sticker van het logo. De albumhoes is gebaseerd op het idee dat mensen hun ware gevoelens vaak verbergen uit angst om aangetast te worden. Dit zien we bij de zakenman die in brand staan en de hand schudt van de andere man. Voor de foto werden twee stuntmannen gebruikt, waarvan de ene man een vuurbestendig pak droeg. Door de wind sloeg echter zijn baard in de brand en werden de posities van de mannen omgedraaid. De foto werd gemaakt bij de Warner Bros studios in Los Angeles.


Nirvana - Nevermind

6: Nirvana – Nevermind

Het tweede studioalbum van Nirvana betekende hun grote doorbraak met de hit ‘Smells like teen spirit”. De hoes laat een besneden baby zien die willekeurig werd uitgekozen. Het dollarbiljet aan de vishaak is later digitaal toegevoegd en symboliseert de jeugdige onschuld. Het idee ontstond toen Kurt Cobain en David Grohl een televisieprogramma keken over baby’s die onder water werden geboren. Foto’s hiervan werden door de platenmaatschappij echter niet aanvaard. Uit verschillende foto’s in een bad voor baby’s werd de drie-maanden oude Spencer Elden gekozen. De besneden penis zorgde echter voor enige ophef, maar op aandringen van Cobain werd deze toch in beeld gebracht.


King Crimson - In the Court of the Crimson King

5: King Crimson – In the Court of the Crimson King

Dit debuutalbum van de progressieve rockband King Crimson wordt beschouwd als één van de eerste en belangrijkste werken uit deze muziekstijl. De albumhoes is door de computerprogrammeur Barry Godber getekend. Bandlid Peter Giles bracht de tekening onder de aandacht van de band, die het perfect vonden passen bij het album. Op de afbeelding zien we namelijk de schizoïde man uit 21st Century Schizoid Man. In de ogen zien we het verdriet van de man, waardoor het precies aansluit bij het nummer. In de binnenhoes zien we dan weer de Crimson King.


Velvet Underground & Nico - Velvet Underground & Nico

4: Velvet Underground & Nico – Velvet Underground & Nico

Het debuutalbum van The Velvet Underground wordt gekenmerkt door de hoes met een ontwerp van een banaan, afkomstig van Andy Warhol. Met zang van de Duitse zangeres Nico groeide dit experimentele album door de jaren heen uit tot een belangrijk album uit de muziek. Het album zorgde onder andere voor de doorbraak van Lou Reed, die daarna aan een succesvolle solocarrière begon. De eerste drukken van de hoes bevatten de tekst “Peel slowly and see”, waarna je terecht kwam bij een onderlaag met een geschilde banaan. De speciale machine die hiervoor gebruikt werd zorgde voor vertraging van de release van het album. Latere herdrukken bevatten deze onderlaag niet, waardoor deze door de jaren heen zeldzaam zijn geworden.


The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

3: The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Dit album van The Beatles uit 1967 behoort tot één van de invloedrijkste albums ooit gemaakt. De opvallende albumhoes en de experimentele technieken op het album maken het tot een meesterwerk. De hoes werd ontworpen door de twee kunstenaars Peter Blake en Jann Haworth uit de pop kunststroming. Paul McCartney kwam met het idee om de band te laten omringen door bekende personen. In totaal staan er 57 personen en 9 beelden op de albumhoes. Bekende personen die terug te vinden zijn op de hoes zijn onder andere: Marilyn Monroe, Marlon Brando, Laurel & Hardy, Bob Dylan en Oscar Wilde. De suggesties van John Lennon om Adolf Hitler en Jezus Christus op de hoes te zetten werden afgewezen. Fotograaf Michael Cooper maakte de foto’s en zorgde op de foto in de binnenhoes voor het liefdesgevoel, dat door de ogen van de bandleden wordt benadrukt. Op de foto van de hoes zien we de leden van The Beatles in hun traditionele Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kostuums. Op de drum zien we de bandnaam staan die door ontwerper Joe Ephgrave werd getekend. Het complete plaatje is er één waar telkens weer iets nieuws aan te ontdekken valt.


Pink Floyd - The Dark Side of the Moon

2: Pink Floyd – The Dark Side of the Moon

Het album The Dark Side of the Moon wordt door de critici gezien als één van de beste albums ooit gemaakt. Met zijn bijna 50 miljoen verkochte exemplaren is het ook op commercieel gebied zeer succesvol. De hoes is gemaakt door de Engelse ontwerpersgroep Hipgnosis, met de hulp van George Hardie. Bandlid Richard Wright wilde graag een stijlvollere hoes dan die van zijn voorgangers. De bandleden kozen de prisma uit zeven verschillende soorten ontwerpen. De prisma staat voor drie elementen: de belichting op het podium van de band, de songteksten van het album en het simpele design. Het lichtspectrum loopt verder door aan de binnenkant van de hoes, waarna een andere prisma op de achterkant de hoes compleet maakt.


The Beatles - Abbey Road

1: The Beatles – Abbey Road

Niet alleen een klassieker in de bekendheid van het album, maar zeker ook door deze wereldberoemde hoes. Het zebrapad is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die menig automobilist de nodige vertraging oplevert. Het is gelegen tegenover de Abbey Road studios en de foto werd destijds genomen door Iain Macmillan. Op George Harrison na droegen The Beatles pakken ontworpen door de Britse kledingontwerper Tommy Nutter. Paul McCartney liep op blote voeten, wat onder andere een onderdeel vormde voor de theorie dat Paul dood was. De nummerplaat van de Volkswagen (links op de foto) werd kort na het verschijnen van het album meermaals gestolen. Doordat de bekendheid van The Beatles tot in de verste landen reikte liet de creatieve regisseur de naam van de band en de titel op het album achterwege.


Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist