Radio Veronica schip

Radio Veronica: Hoe de wal het schip keerde

Hans Becker
Hans Becker

De turbulente jaren van de hoogtijdagen van de zeezender Radio Veronica staan centraal in het door journalist en fotograaf Hans Becker geschreven boek “Radio Veronica: Hoe de wal het schip keerde”. Als fotograaf vormde hij een belangrijke schakel in het vastleggen van hoe de nog immers populaire radiozender op een zeeschip begon en al snel de interesse wekte van de jonge generatie. Het boek draait hoofdzakelijk om de beelden die Hans Becker gedurende de jaren 1970-1974 schoot, waarbij begeleidende teksten een idee geven van hoe het er in die jaren aan toeging. Het materiaal is samengesteld uit Hans zijn persoonlijke fotocollectie en dat van zijn eerdere expositie in het Museum RockArt te Hoek van Holland.

Hoewel Hans Becker zich niet alleen ontpopte tot huisfotograaf van Radio Veronica, hij verzorgde namelijk ook het popjournaal, worden we in het boek wel meegesleept in de beelden die hij heeft vastgelegd. Al vanaf de oprichting van de zeezender speelden de diskjockeys een essentiële rol in de stijgende populariteit van Veronica. In het boek gaat Hans dieper in op de manier waarop deze persoonlijkheden hun radioshows opnamen en er vanaf de Norderney boot werd uitgezonden. Op de zwart-wit foto’s maken we kennis met grootheden als Lex Harding, Tineke de Nooy, Rob Out, Frans Nienhuys en Chiel Montagne. Ook de geluidstechnici, nieuwslezers en andere medewerkers worden niet vergeten. Elk geportretteerd in karakteristieke houding en met hun apparatuur bij de hand. De verhalen die afgewisseld worden met een reeks aan foto’s maken het prettig leesbaar en naast informatief ook attractief.

Techniek Jurg van Beem
Jurg van Beem

We klimmen aan boord van het zendschip de Norderney, zo’n 9 kilometer voor de kust van Scheveningen. Niet alleen de dj’s, bemanning en technici komen aan boord, maar ook familie en fans wagen de stap om per bootje het het schip te bereiken. Deze gebeurtenissen leverden een aantal fraaie beelden op, waarvan een selectie het boek heeft gehaald. Zo zien we de bemanning al zwaaiend van de komst van de fans genieten, maar ook het Veronica schip in volle glorie in zee liggen. Het is de sfeer die tot uiting komt in de door Hans geschoten foto’s van zowel de matrozen, technici als dj’s. De politiek is er bij gebaat om alle zeezenders te verbieden, maar niet als het aan de Veronica familie ligt. Er wordt actie gevoerd en dat is te zien aan de foto’s die Hans heeft verzameld. Niet alleen de oprichting van het blad Veronica, maar ook talloze tochtjes door het land komen in beelden langs in het boek. Van Veronica’s Disco Bar tot aan de Drive in Show.

Ford Transit Disco Bar
Ford Transit Disco Bar

In het boek staat Hans niet alleen stil bij de mensen achter het radiostation, maar ook de muziek waaraan Veronica haar populariteit te danken heeft. Het indrukwekkende verhaal van de zeezender spreekt ook de artiesten aan. De foto’s voeren ons van Mariska Veres (Shocking Blue) naar The Pointer Sisters en van Boudewijn de Groot naar Jim Croce. Scheveningen is de plek waar radio Veronica een eigen club opent. De jaren 70 brengen artiesten als Colin Blunstone, Redbone en The Buffoons naar de kustplaats. Naast de artiesten ontstaan er binnen de Veronica gemeenschap ook een aantal relaties. De vrouwen van de zender worden behandeld in een apart hoofdstuk. Van telefoniste, secretaresse tot aan het keukenpersoneel. Hans heeft niemand vergeten, zo blijkt wel uit zijn brede fotocollectie. De gekste feestjes, stunts en uitstapjes passeren de revue. Uiteraard wordt de zware storm, welke op 2 april 1973 de Veronica boot het land opstuwde, ook behandeld in het boek. Honderden mensen aanschouwen het tafereel vanaf het strand. De afbeeldingen spreken voor zich en geven ons een beeld van de penibele situatie waarin de radiozender zich bevond.

Veronica schip stranding
Veronica schip stranding

De politieke gebeurtenissen en het uiteindelijke besluit om de zeezender te verbieden worden niet vermeden in het boek. De oprichting van de nieuwe omroep Veronica is een feit. Campagnes worden voorbereid om leden te werven en de ondersteuning van vele artiesten brengt de zender meer onder de aandacht bij het publiek. De geschiedenis van deze jaren wordt door Hans Becker niet alleen bijzonder fraai in beeld gebracht, maar ook vormgegeven in een aansprekend en leesbaar geheel. Het boek is te bestellen via de Aldus Boek Compagnie.

Ledenwerving door Bryan Ferry
Bryan Ferry

© foto’s Hans Becker

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Dutch Mountains Prijsvraag

Dutch Mountains Prijsvraag

Bezig met laden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *