Visual Vinyl

Visual Vinyl – Celebrating 50 years of Album Art

Met de komst van de grammofoonplaat kwam er ook vraag naar een manier voor het bewaren van het vinyl. Er werden speciale hoezen ontwikkeld die vaak konden worden uitgeklapt zodat er extra informatie over de plaat beschikbaar kwam. Het ontwerpen hiervan vormde een belangrijk onderdeel om de verkoop van de platen te stimuleren. De opdrukken op de platenhoezen werden populairder gedurende de jaren 60 en er werd steeds meer tijd ingestoken door ontwerpers. Eén van de platenhoezen die aan de basis stond van de populariteit kwam van de hand van popart kunstenaar Andy Warhol. Op 12 maart 1967 verscheen de welbekende banaan op de hoes van The Velvet Underground & Nico, goed voor een 4e plek in de Platenhoezen Top 10. Om de 50ste verjaardag van deze iconische hoes te vieren brengt Cultuurcentrum Sint-Niklaas een groots opgezette tentoonstelling, Visual Vinyl een ode aan het fenomeen kunstenaarsplaten.

The Velvet Underground & Nico Peeled

De expositie Visual Vinyl was eerder in Nederland te zien in het kunstencentrum SCHUNCK* te Heerlen en is samengesteld door Harry Prenger. De tentoonstelling bestaat uit zowel bekende als zeldzame hoezen uit de collectie van vinylverzamelaar Jan van Toorn. Hij verzamelde vanaf de jaren 70 de zogenaamde kunstenaarsplaten, een vorm van artistieke uiting die nog jarenlang voor de ramen van platenwinkels zou pronken. De verzameling van Jan leent zich echter ook voor de meer bijzondere stukken van ontwerpers en schilderaars als Mark Ryden, Salvador Dali, Karel Appel, Hermann Nitsch en Raymond Pettibon. Van meer dan honderd kunstenaars zijn uit vijf decennia 400 platen en hoezen te zien, al dan niet ontworpen in samenwerking met muzikanten. De platenhoes wordt onder de aandacht gebracht, maar daarnaast zijn ook de opdrukken op het vinyl, kunstmagazines, geluidsfragmenten en andere objecten te zien en horen.

De tentoonstelling Visual Vinyl – Celebrating 50 years of Album Art is van 3 maart tot 23 april 2017 te bezoeken in het Cultuurcentrum Sint-Niklaas (Stationsstraat 39, Sint-Niklaas, België).

Woensdag t/m vrijdag open van 14:00 tot 17:00
Zaterdag en zondag open van 10:00 tot 17:00

Standaardtarief: €8
Kortingstarief: €6 (-25/+60/groepen/lerarenkaart)

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Top 10 Platenhoezen van 2017

Top 10 platenhoezen van 2017

Door de jaren heen zijn er tal van noemenswaardige platenhoezen verschenen, het jaar 2017 vormt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *