Subwoofer: De beste subwoofers van 2022 op een rij

Subwoofers hebben bij veel mensen een minder positief imago. Daar zijn een aantal redenen voor. Wie zijn woonkamer opgeruimd en vrij van techniek wil houden, struikelt – soms letterlijk – over de omvang van dit apparaat. In dit artikel gaan we je helpen om dit apparaat beter te begrijpen en wat de functies ervan zijn.

Met een subwoofer geniet je van extra diepe bassen bij jouw favoriete film of serie. Dit is een krachtige speaker die alleen de diepe en lage tonen, ofwel de bassen, produceert. Voeg de subwoofer toe aan je televisie, of ga voor een volledige thuisbioscoop ervaring en voeg hem toe aan je home cinema set. Hecht je veel waarde aan hele lage tonen? Kies dan voor een subwoofer met een laag frequentiebereik, bijvoorbeeld 10 of 20 hertz. Ga voor een actieve subwoofer als je geen losse versterker wilt aanschaffen. Bij dit apparaat zit al een versterker ingebouwd.

De top 5 subwoofers

De vijf beste subwoofers in deze lijst zijn aan elkaar gewaagd. Elk van onze keuzes doet wat hij belooft. Het is aan de gebruiker waar hij net iets meer oor of oog heeft bij zijn keuze. En hoeveel hij wil spenderen aan een bas- en belevingsverrijking van zijn home-cinema of home-theater set. Smaken blijven verschillen, dus hopelijk is deze lijst divers genoeg en zit er voor iedereen wat bij!

Bowers & Wilkins ASW608 – Compacte Hifi Actieve Subwoofer

Het Britse merk Bowers & Wilkens is kind aan huis in de professionele geluidsstudio’s overal ter wereld. Met deze actieve en compacte subwoofer haal jij deze in je eigen woonkamer. Compact, genoeg output en een strak design zijn de troeven van deze onmisbare schakel in je eigen home theater.

Een krachtige subwoofer, die nauw luistert naar je persoonlijke wensen, want met de speciale Bass Extension knop stel je haarfijn de bas af. Je kunt hem fine tune van zwaar, gemiddeld tot subtiel. En voor de echte hifi freak laat deze actieve subwoofer op maat afregelen en/of op meerdere manieren aansluiten. De digitale versterker doet zijn werkt en stuurt de 200mm driver aan, die veel lucht weet te verplaatsen. Met als gevolg mooie diepe en heldere lage tonen voor een optimale hifi-beleving.

Interesse in deze subwoofer? Kijk dan hier.

Cambridge Audio Minx X201 Active subwoofer

Qua formaat mag deze actieve subwoofer zich tot de kleinste ter wereld rekenen. Maar schijnt bedriegt. Zijn bas en (erg) laag klinken warm, rijk en diep. Ideaal om in de kleine(re) huiskamer het grootse effect van home cinema te creëren, zeker in combinatie met de ‘melkpakjes’ uit de rest van de Minx-serie. Met stevige metalen draaiknoppen stel je volume, fase en cross-over frequentie in. Handig dat deze subwoofer automatisch in ‘stand-by’ schakelt. Met de Minx-serie zet Cambridge Audio een nieuwe maatstaf voor wat mogelijk is met speakers in dit formaat. Pure geluidsbeleving, die je normaal alleen van grotere, traditionele boxspeakers verwacht.

Interesse in deze subwoofer? Kijk dan hier.

Actieve subwoofer – Fenton SHFS08B 

Deze subwoofer van Fenton is actief, wat betekent dat er geen losse versterker nodig is. Ook schakelt de subwoofer zichzelf automatisch uit wanneer hij geen signaal ontvangt. Dit maakt hem super duurzaam en goed voor de energierekening. Door de instelbare crossover matcht de woofer perfect met elke stereo set, wat hem dus goed geschikt maakt voor veel mensen.

Deze actieve subwoofer sluit je eenvoudig aan op je bestaande systeem waarna je niet weet wat je hoort. Omdat de woofer aan de onderkant geplaatst is, heeft deze subwoofer een extra goede basweergave. De lage tonen die uit de subwoofer komen zullen er dan ook voor zorgen dat je optimaal geniet van jouw films, games of muziek. Ook is hij voorzien van een low pass filter en een volumeknop zodat je hem perfect kunt laten samenvoegen met je bestaande systeem.

Interesse in deze subwoofer? Kijk dan hier.

Harman Kardon Citation Sub S

Het is niet de goedkoopste subwoofer in deze lijst, maar er zijn wel veel unieke eigenschappen die deze subwoofer zeker de moeite waard maken. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat hij vuilafstotend is, waardoor je iets minder voorzichtig hoeft te zijn ermee. Ook zal hij altijd goed blijven werken , aangezien de softwareupdates en verbeteringen automatisch worden gedownload. Zo kun je het niet vergeten. Ook staat deze subwoofer bekend om het makkelijke gebruik en installeren. Helaas is hij niet te bedienen via een mobiele app.

Je hebt bij deze subwoofer geen extra draden nodig die in de weg liggen en een doorn in het oog zijn. Harman Kardon Citation Sub S maakt draadloos verbinding en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd met een enkel netsnoer, zodat je sneller van je thuisbioscoop kunt gaan genieten. Het design is ook strak en modern, waardoor hij mooi staat in je interieur. Ook is hij niet super groot, wat natuurlijk fijn is, maar het kleine formaat gaat gelukkig niet ten koste van de geluidskwaliteit. Volgens alle recensies is het geluid boven verwachting goed!

Interesse in deze subwoofer? Kijk dan hier.

Sonos Sub Gen3

Deze subwoofer van Sonos is de duurste in de lijst, maar wel een van de betere. Het voldoet aan alle verwachtingen als we de vele recensies moeten geloven. Door het strakke, tijdloze design past de subwoofer goed in ieder huishouden. De kwaliteit is zo goed dat het lijkt alsof je bij een bioscoop bent. Waar de Sonos speakers ook bekend om staan, is om de gemakkelijke bediening via je telefoon. De Sonos app maakt het afspelen van radio, televisie of spotify super makkelijk.

Ervaar beter geluid en profiteer van nieuwe integraties, verbeterde beveiliging en grotere betrouwbaarheid via regelmatige updates van het platform. Wanneer je er klaar voor bent, kun je draadloos meer Sonos-speakers toevoegen en in meer kamers luisteren. Stream via je wifinetwerk en sluit draadloos meer Sonos-speakers aan als je je sound system wilt uitbreiden.

Interesse in deze subwoofer? Kijk dan hier.  

Beste Koop Tips: Waar moet je op letten bij het kopen van een subwoofer?

Geluidskwaliteit

Omdat bassen produceren juist zo moeilijk is, vraagt dit om een specifieke speaker. Bij films is een strakke bas beter dan een wollige. Bij muziek daarentegen andersom omdat anders het gevoel voor snelheid en ritme ontbreekt. Waar staande (‘stand-alone’) speakers passen bij bassen onder 40-50 Hz, duikt een subwoofer tot 20 Hz (zie frequentiebereik). Hoe lager je staande speaker moet duiken, hoe groter de kans op klankverkleuring tot aan agressief en irritant gebulder toe.

Aansluitingen

Voordat je overgaat tot aankoop van een subwoofer, controleer je best even je (voor)versterker. De subwoofer is weliswaar actief, maar moet wel aangestuurd worden om in de maat te lopen met de rest van je speakerssysteem. De subwoofer kun je inpluggen op een cinch- of XLR- ingang. Alhoewel ook een bluetooth-optie wordt aangeprezen, blijft een vaste kabel het kwalitatief winnen.

Frequentiebereik

We betitelen frequenties van 60 tot 250 Hz als bas. Onder 60 Hz spreken we van sub-bas. Ons gehoor gaat van 20Hz tot 20kHz. Een bereik dat na onze kinderjaren op natuurlijke wijze afneemt. De meeste afname vindt plaats in het hoog, waarbij iemand van boven de 50 al kan zitten met een bovengrens van 15kHz. In de ‘bas-zone’ tekent zich ook een afname af, alhoewel die minder sterk is. Hele lage sub-bassen ervaar je niet alleen via je oren, ook via je lichaam.

Een subwoofer vult je speakers aan in de lage frequenties en is binnen een surround-opstelling onmisbaar. Met de ‘crossover-frequentieregeling’ stel je de bovengrens-frequentie in. Met andere woorden vanaf dan neemt de subwoofer de bassen over van de staande speakers.

Wat is een subwoofer precies?

In de basis is een subwoofer een luidspreker zoals een ander. Je zou zelfs kunnen stellen dat het een zeer simpele luidspreker is, daar het meestal maar één speaker of driver bevat.

Een goed ingeregeld subwoofer tilt je surroundopstelling naar een hoorbaar hoger niveau. In de basis is de subwoofer één enkele extra speaker. Meestal een speaker of driver, in sommige modellen twee drivers om de bas extra kracht bij te zetten. Een subwoofer geeft enkel en alleen bassen (lage frequenties) weer. Het frequentiebereik van elk model vind je in de specificaties.

De meeste subwoofers zijn actief. Dat wil zeggen dat ze een eigen, ingebouwde versterker hebben. Je verbindt ze dus niet met je versterker met luidsprekerkabel zoals de andere speakers in de ruimte, maar met een audiokabel. Passieve subwoofers bestaan ook, maar zijn eerder zeldzaam. Je komt ze bijvoorbeeld tegen bij low-end soundbars maar soms ook bij meer exotische high-end opstellingen. Er is een goede reden waarom de meeste subwoofers actief zijn: ze aansturen is moeilijk en vereist aardig wat vermogen. Subwoofers met vermogens van 500, 1.000 of 2.000 watt zijn niet zo uitzonderlijk. Als je AV-receiver voor dat vermogen moest zorgen, zou je een veel krachtiger model moeten aanschaffen.

Waarom subwoofers zoveel vermogen vereisen? Heel simpel: ze moeten veel lucht verplaatsen. Lage tonen of bassen zijn grote geluidsgolven en die kun je enkel produceren met een grotere driver. 8, 10, 12 of meer inch is niet ongewoon. Het is ook een wetmatigheid dat bassen meer volume vereisen om goed hoorbaar te zijn. Een grote driver bewegen vereist niet enkel meer vermogen, maar ook meer controle is nodig. Dat gaat het best met een versterker die specifiek voor die luidspreker ontworpen werd – nog een reden om subwoofers actief te maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een subwoofer?

Nu je weet waar een subwoofer voor gebruikt wordt, is het misschien tijd om uit te zoeken wat sommige subwoofers voor je kunnen doen en of het de moeite waard is om er één aan te schaffen. Als je een grote fan bent van goed gedefinieerd geluid met een breed basbereik, dan zal je vast in de verleiding komen om er één te kopen.

Voordelen:

  • Verbeteren van het geluid.
  • Versterking van de bassen.
  • Ze zijn niet moeilijk aan te sluiten.
  • Er zijn redelijk goedkope opties met goede resultaten.

Nadelen:

  • Sommige modellen hebben niet altijd een kwaliteit die de prijs ervan rechtvaardigt.
  • De keuze van het type subwoofer vereist enige analyse die niet iedereen wil uitvoeren.

Waar moet je een subwoofer plaatsen?

Subwoofers zijn er in verschillende soorten en maten, dus het is moeilijk om een ​​plaats te noemen die het beste bij alle subwoofers past. Dit is dus een kwestie van pogingen. Waar je een subwoofer precies neerzet, is ook van invloed op de geluidservaring. De beste plek voor een subwoofer is meestal in een hoek, omdat de vorm het geluid lichtelijk versterkt. In kleine tot middelgrote kamers kan een subwoofer ook goed tegen de muur staan. Het bereik is dan groot genoeg en versterking is minder nodig.

De ideale plaatsing hangt ook af van de combinatie van het model en de ruimte waar de subwoofer staat en. Door verschillende plekken uit te testen kom je er al snel achter wat jouw voorkeur heeft. Let er wel op dat het geluid zo min mogelijk wordt belemmerd; de subwoofer in kasten of achter meubels plaatsen is dus een minder goed idee.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel, zijn er veel verschillende soorten subwoofers te koop vandaag de dag. Bepaal dus goed wat jij belangrijk vindt in een subwoofer, hoeveel plek je hebt en hoeveel vermogen hij moet hebben. We kunnen ons goed voorstellen dat er wellicht veel termen en woorden in dit artikel zijn genoemd die voor een leek niet bekend zijn. We zijn er vanuit gegaan dat de meeste mensen die een subwoofer willen aanschaffen, wel een beetje weten waar ze over praten en waar ze naar moeten zoeken. Toch hopen we ook dat we door de top 5 voor iedereen hebben kunnen laten zien dat er subwoofers te koop zijn voor iedereen, met welk budget je ook werkt. Succes in ieder geval met de zoektocht naar een geschikte subwoofer, en geniet van het mooie geluid bij je films en muziek in het vervolg!


TOP