Top 2000: 1. The Doors – The End

The Doors is onlosmakelijk verbonden aan James Douglas Morrison. Beter bekend als Jim verwierf hij wereldwijde faam met zijn band. Zijn wilde persoonlijkheid en ongekende live performances maken hem tot één van de grootste en invloedrijkste muzikanten uit de muziekgeschiedenis. De kracht van de teksten raakte mij persoonlijk en lieten mij meevoeren in de verhalen van Jim.

The End is het einde van alles, niet alleen van het einde van Jim’s relatie met zijn vriendin Mary Werbelow. In het epische geheel drijft Jim je naar het einde van het bestaan en van de wereld. Het leven dat volgens hem meer pijn kent dan de dood. Het nummer opent met de klanken van de Gibson gitaar. Robby Krieger ontfermt zich over zijn gitaar alsof het zijn kind is. De tamboerijn stuwt het nummer op totdat Jim zijn verhaal begint. Zijn persoonlijke verhaal dat de pijn laat voelen in het wilde drumritme van Densmore. Manzarek voert je op zijn orgel verder de diepte in. Het gevaar dat op de loer ligt en oorlogen die de wereld uitputten. Het westen dat in zijn rijkdom de rest van de wereld vergeet en voor dood achterlaat. De muziek ontspoort volledig als Morrison het uitschreeuwt. De terugkomst ven de realiteit breekt aan als de wereld ontwaakt uit een diepe slaap van angst en pijn. Jim opent zijn ogen en voelt geen pijn meer, This is the end.

Jim Morrison stierf op 3 juli 1971 op 27-jarige leeftijd en voegde zich aan de befaamde 27 club.

It hurts to set you free
But you’ll never follow me
The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die

This is the end

Artiest: The Doors
Nummer: The End
Jaar: 1967
Album: The Doors
Positie: 1

The Doors - The End

Bekijk de complete Top 2000

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Top 20 Albums van 2017

Top 20 albums van 2017

In 2017 verschenen er tal van noemenswaardige albums in de meest uiteenlopende gebieden van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *