Top 2000: 2. Deep Purple – Child In Time

Deep Purple is een band die je vastgrijpt en nooit meer loslaat. Als pioniers van de hardrock hadden ze begin jaren zeventig veel succes. In Rock en Machine Head stuwden de band naar grote hoogtes toe. Het verhaal van “Smoke on the Water” mag dan welbekend zijn, die van Child in Time is dat minder. Ritchie Blackmore gaf zijn visitekaartje af in zijn ongekende gitaarsolo’s en Ian Gillan produceerde een hoge zang die je oorvliezen deed trillen.

Child in Time is een nummer dat na honderden luisterbeurten niet aan kracht inboet. Jon Lord is de man achter de fameuze orgelintro van het nummer, gebaseerd op het nummer Bombay Calling van de band It’s A Beautiful Day. Na de intro neemt Ian het stokje over wanneer de bommen gelost worden. De Vietnamoorlog vordert en de bevolking zoekt dekking in de tunnels. Het geschreeuw wordt heviger als Ian Paice het drumritme opvoert. Ritchie vindt zijn weg op de gitaar als de klanken de buitenlucht vullen. De bossen hebben inmiddels vlam gevat en de knallen worden heviger. Terwijl een ontspoorde wereld vrolijk doorgaat met oorlog voeren ramt een ontketende Blackmore zijn frustraties in een ongekende gitaarsolo. De Lord van het orgel drijft het ritme als een bezetene op. Wanneer de rust in het oorlogsveld is wedergekeerd voert Gillan het tempo weer op. De kogels die worden afgeweerd en projectielen die neerdalen zijn de weg naar het einde. De soldaten worden tot waanzin gedreven als hun leven voorbij lijkt. Je wordt achtergelaten in totale gekte.

See the blind man
Shooting at the world
Bullets flying
Ohh taking toll

Artiest: Deep Purple
Nummer: Child In Time
Jaar: 1970
Album: Deep Purple in Rock
Positie: 2

Deep Purple - Child In Time

Bekijk de complete Top 2000

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Top 20 Albums van 2017

Top 20 albums van 2017

In 2017 verschenen er tal van noemenswaardige albums in de meest uiteenlopende gebieden van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *