Top 2000: 4. Black Sabbath – War Pigs

Black Sabbath is de band die onlosmakelijk verbonden is aan de stem van Ozzy Osbourne. De band is langzaam uitgegroeid tot één van mijn favorieten. Niet alleen door het kenmerkende stemgeluid van Ozzy, maar zeker ook door de kracht als band. Tommy Iommi die als gitarist de ene na de andere riff uit zijn gitaar toverde. Geezer Butler als krachtige bassist en ingenieuze tekstschrijver en Bill Ward als drummer die de band laat meeliften op het ritme. Het viertal kwam door een papier met de tekst “Ozzy Zig Needs Gig” bijeen en zag al snel het succes. In 2013 stonden de overgebleven mannen nog in een volle Ziggo Dome in Amsterdam en bleek het een wonderbaarlijk sterk live optreden te worden.

War Pigs opent met de hevige gitaarklanken afkomstig van Tommy Iommi. De sirenes doemen op en versterken de schitterende intro van een zwaar beladen nummer. Na de intro volgt een geweldige afwisseling tussen korte gitaarklanken en de zang van Ozzy Osbourne. Het anti-oorlogsnummer bestaat uit een roep tegen de rijke mensen die uit eigen belang oorlog voeren en daarvoor de arme bevolking laten opdraaien. Het kwaad komt veelvuldig terug in de teksten van het nummer. Het zware thema wordt door de ruige gitaarsolo’s van Iommi van kracht voorzien. Halverwege knalt het melodieuze middenstuk door de lucht. Het verfijnde bassritme wordt versnelt door de opkomende drums, terwijl Ozzy zijn brul laat horen. Het is geen roep tegen de politici, maar het kwaad van de oorlog dat het nummer uitspuugt. De band brak met het nummer de weg naar de zwaardere rock, die later als heavy metal bekend werd.

Time will tell on their power minds
Making war just for fun
Treating people just like pawns in chess
Wait ’till their Judgment day comes, yeah!

Artiest: Black Sabbath
Nummer: War Pigs
Jaar: 1970
Album: Paranoid
Positie: 4

Black Sabbath - War Pigs

Bekijk de complete Top 2000

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Mastodon - Blood & Thunder

Mastodon – Blood & Thunder

Mastodon is in korte tijd uitgegroeid tot een populaire naam binnen het metal genootschap. Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *