Top 2000: 5. Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)

Halverwege de jaren zeventig kwam Pink Floyd met het onvergetelijke Wish You Were Here. De band bevond zich eind jaren zestig nog op een heel ander pad binnen de muziek. Samen met Syd Barrett bestormde ze de wereld van de psychedelische muziek. Syd voelde zich echter steeds minder vertrouwd met de commerciële kant waar de band naartoe dreef. Zijn zwakke mentale gesteldheid en drang om nummers steeds maar weer te wijzigen tijdens de opnames zorgde voor zijn vertrek bij de band. Zijn solocarrière kende weinig succes, maar werd later door muziekliefhebbers omarmt. In 1975 verscheen hij eenmalig in de studio van Pink Floyd. Niemand van de band herkende hem in eerste instantie door zijn overgewicht en kaal geschoren hoofd. Toeval of niet, ze waren op dat moment met de opname bezig van Shine on You Crazy Diamond, een ode aan Syd Barrett.

Shine on You Crazy Diamond is de beste ode die je, je als mens kunt wensen. Het gevaarte begint met een langdurige opbouw. Een opbouw die bol staat van de geluidseffecten en blazers. Na de introductie van het gitaarspel van David Gilmour ontstaat de kenmerkende melodielijn die door de rest van het nummer heen loopt. De bluesy klanken van Syd’s theme worden ondersteunt door het drumspel van Nick Mason en de klanken van de basgitaar van Roger Waters. Richard Wright zorgt voor de onderlaag met orgel en piano. Gilmour bouwt laag bij laag aan zijn gitaarsolo, als na een kleine 9 minuten het zangstuk begint. Waters en Gilmour denken in hun roes terug aan de tijd van de crazy diamond (Syd). Een tijd waarin de humor van Syd de band tot waanzin dreef. De saxofoon neemt de boel over en voegt zijn jazzy invloed toe aan het geheel. Langzaam sterft het nummer uit zoals Syd zijn laatste adem uitblies in 2006.

You were caught in the crossfire
Of childhood and stardom,
Blown on the steel breeze
Come on you target
for faraway laughter;
Come on you stranger, you legend,
You martyr, and shine

Artiest: Pink Floyd
Nummer: Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)
Jaar: 1975
Album: Wish You Were Here
Positie: 5

Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)

Bekijk de complete Top 2000

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Zamla Mammaz Manna - The Forge

Zamla Mammaz Manna – The Forge

Terug naar de jaren 80, waar de post-punkbeweging de muzikale macht bepaald en de synthesizers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *