Top 2000: 8. Steven Wilson – Ancestral

In mijn zoektocht door het heden en het verleden van de progressieve rock ontdekte ik vele artiesten die de meest ingenieuze nummers hebben geschreven. Geen persoon overdonderde mij echter als Steven Wilson dat deed. Steven is een pure perfectionist in zowel zijn studio muziek als zijn live optredens. Bekendheid verwierf hij met zijn band Porcupine Tree, waar hij de muziek volledig voor componeerde. In zijn solocarrière is hij blijven groeien tot een muzikant van groots formaat.

Ancestral is één van de vele juweeltjes die op het album Hand. Cannot. Erase. zijn terug te vinden. Voor het album liet hij zich inspireren door het verhaal van Joyce Carol Vincent, een 38-jaar oude vrouw die twee jaar dood in haar appartement lag zonder dat ook maar iemand haar had gemist. Na het zien van de film Dreams of a Life over de spraakmakende dood van Joyce besloot Wilson een conceptalbum over haar leven te maken. Ancestral heeft een elektronische achtergrondbeat waarop het nummer zich langzaam mee ontwikkeld. De tonen van een fluit en rustige pianoklanken vormen de opbouw naar het punt der ontlading, waarbij gitaarklanken en knallende drums de overhand nemen. De emotionele teksten komen tot een hoogtepunt met het lichaam van Joyce dat jarenlang onopgemerkt blijft. De duistere klanken vormen een krachtsexplosie die met behulp van strijkers een tragisch randje krijgen. De stevige track vormt met zijn tempowisselingen en prachtig opgebouwde sferen een waar muzikaal hoogtepunt.

Reason never seems to come to guilty men
Things that meant so much mean nothing in the end
That function is dysfunction and to hide the truth
Distracted by their faith, ignoring every proof

Artiest: Steven Wilson
Nummer: Ancestral
Jaar: 2015
Album: Hand. Cannot. Erase.
Positie: 8

Steven Wilson - Ancestral

Bekijk de complete Top 2000

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Zamla Mammaz Manna - The Forge

Zamla Mammaz Manna – The Forge

Terug naar de jaren 80, waar de post-punkbeweging de muzikale macht bepaald en de synthesizers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *