Top 2000: 9. Neil Young & Crazy Horse – Cortez the Killer

Als klein jochie was het eens in de zoveel tijd smullen geblazen als mijn vader pannenkoeken ging bakken. Het was niet alleen smullen van het eten, maar toch zeker ook van de muziek die tijdens het bakken van de deegschijven opstond. Begin jaren negentig waren het vooral Harvest Moon en Sleeps With Angels die de kamer vulde met hun klanken. Het ene album bedroevend mooi en rustig (Harvest Moon) en het andere album grauw en stevig (Sleeps With Angels). Ik ontdekte de veelzijdigheid van de Canadese muzikant Neil Young. Door de jaren heen leerde ik al zijn albums kennen en werd mij steeds meer duidelijk wat een hoeveelheid muziek de man heeft gemaakt. Zijn hedendaagse afkeer tegen streamingsdiensten en de verminderde geluidskwaliteit laten hem wat wegdrijven van de man die hij ooit was. Gelukkig is er nog altijd een lijst met meesterwerken die de huidige tijd gelijk doet vergeten.

Cortez the Killer opent met een onvergetelijke gitaarsolo van Neil. Samen met de mannen van Crazy Horse creëerde hij een grauw geluid dat op Cortez tot zijn hoogtepunt komt. Hernán Cortés zorgde persoonlijk voor het einde van het rijk van de Azteken. Ruim drie minuten duurt het voordat het verhaal van de Spaanse veroveraar losbarst. Drie minuten waarin Neil maar weer eens aantoont waarvoor hij tot de groten uit de muziekindustrie behoort. De liefde vindt zijn weg in een terugblik naar het verleden. Door het wegvallen van het elektrisch circuit komt de gitaarsolo van Neil vroegtijdig ten einde. Het maakt het nummer er niet minder op en met recht behoort het nummer tot de absolute top.

His subjects gathered ’round him
Like the leaves around a tree
In their clothes of many colors
For the angry Gods to see

Artiest: Neil Young & Crazy Horse
Nummer: Cortez the Killer
Jaar: 1975
Album: Zuma
Positie: 9

Neil Young & Crazy Horse - Cortez the Killer

Bekijk de complete Top 2000

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Top 20 Albums van 2017

Top 20 albums van 2017

In 2017 verschenen er tal van noemenswaardige albums in de meest uiteenlopende gebieden van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *