Muziekdocumentaires

10 muziekdocumentaires die je gezien moet hebben deel 3

Door de jaren heen zijn er vele muziekdocumentaires verschenen die een kijkje waard zijn. De verhalen over langdurige successen, emotionele gebeurtenissen en onderlinge conflicten vormen indrukwekkende verhalen. In dit derde deel komen onder andere Joy Division, Sigur Rós, The National, Lemmy en The Red Hot Chili Peppers voorbij.

Red Hot Chili Peppers: Funky Monks

Funky MonksWie kent The Red Hot Chili Peppers tegenwoordig niet? Ooit was dat wel anders en hadden de RHCP net getekend bij Warner Bros. In Funky Monks volgen we de band tijdens hun opnames voor het succesvolle album Blood Sugar Sex Magik. Het album, geproduceerd door Rick Rubin, werd opgenomen in The Mansion. In dit spookachtige huis werden vele nummers van het album opgenomen. De kwaliteiten van verschillende bandleden komen naar voren in de muzikale gedeeltes. De interviews geven de vernieuwing aan die de band doorvoerde in hun muziek, waarbij naar voren komt dat ze graag succesvol zouden worden. Het einde weten we wel, want ze hebben inmiddels heel wat kwaliteitsalbums afgeleverd.

Buena Vista Social Club

Buena Vista Social ClubIn 1999 verscheen de gelijknamig documentaire aan de bandnaam. We volgen Ry Cooder die verschillende muzikante bijeenbracht om te gaan spelen in de Buena Vista Social Club. Vernoemd naar de bekende muziekclub in Havana in Cuba. Tijdens de film zien we verschillende optredens van de band voorbij komen in Amsterdam en de Verenigde Staten. De muzikanten kregen door de de documentaire eindelijk meer aandacht voor hun muziekcarrière.

Dig!

Dig!De haat-liefdeverhouding tussen de Amerikaanse bands The Dandy Warhols en The Brian Jonestown Massacre staat centraal in deze muziekdocumentaire. Beide groepen waren wisselend succesvol gedurende de jaren 90 en de zero’s. Frontmannen Courtney Taylor-Taylor en Anton Newcombe ontmoeten elkaar diverse malen tijdens het verhaal. Hierbij laten ze zowel waardering voor elkaars werk zien als de vurige onderliggende relaties. Het schrijven van nieuwe songs en conflicten in de band vormen een fascinerend verhaal.

God Blezz Ozzy Osbourne

God Bless Ozzy OsbourneIn 2011 verscheen deze documentaire over het leven van Ozzy Osbourne. Vanaf het succesvolle begin met Black Sabbath en zijn opvallende vertoningen tot aan zijn vele verslavingen waarvan hij moest afkicken. Vanuit een eenvoudig gezin zien we hem in de muziekwereld terechtkomen. Zowel zijn solocarrière als de jaren met Black Sabbath komen voorbij. We zien hem inmiddels weer rondtoeren en blikken tussendoor terug op zijn loopbaan. Familieleden komen aan het woord om hun zegje te doen over het fascinerende leven van deze muzikant.

Sigur Rós: Heima

HeimaHet wereldwijde succes van de IJslandse band Sigur Rós vormde de aanleiding voor een toer door eigen land in de zomer van 2006. Niet alleen grote concerten maar juist de kleinschalige optredens staan centraal in de documentaire. De bandleden komen aan het woord en vertellen over het land en het succes van de band. De bijzondere plaatsen van de optredens zoals een fabriekshal, midden in de natuur en in kleine vissersdorpjes zorgen voor een prachtig geheel.

Joy Division

Joy DivisionIn 2007 verscheen de documentaire over de Engelse rockband Joy Division. We volgen de band vanaf het ontstaan tot aan het het tragische einde van Ian Curtis zijn leven. De muzikale ontwikkelingen die ze doormaken als band staan centraal. Als pioniers van de post-punk muziekstijl bracht de band de twee succesvolle albums Unknown Pleasures en Closer uit. De energieke concerten gaven de band naam en faam met Ian als tekstueel kunstenaar die al zijn emoties in de nummers stopte. 

Lemmy

LemmyLemmy is de frontman van de succesvolle heavy metal band Motörhead. In de documentaire wordt de excentrieke persoonlijkheid gevolgd in zijn hedendaagse bestaan. Er wordt daarnaast ook teruggekeken op successen uit het verleden. Wat de documentaire sterk maakt is de inkijk in het leven van Lemmy. Er komen vele bekende muzikanten langs die hun verhaal doen over hem. Zijn persoonlijke muzieksmaak, vrienden en eenvoudige levenswijze staan centraal in de film. 

Mistaken for Strangers

Mistaken for StrangersDe documentaire gaat over de twee broers Matt en Tom Beringer. Matt is bekend als de frontman van de succesvolle rockband The National. Zijn broer Tom gaat mee op toer als roadie waarbij hij eenvoudige klusjes krijgt toegewezen. Ondertussen maakt hij opnames van de band en wilt hij bewijzen dat hij daadwerkelijk in staat is iets af te krijgen. Dit gaat gepaard met de nodige conflicten tussen de broers, waarbij ambities en faam van de band naar voren komen. Of de simpelheid waarmee Tom te werk gaat daadwerkelijk zo is blijft de vraag want het eindproduct ziet er goed uit.

Muscle Shoals

Muscle ShoalsDe kleine plaats Muscle Shoals in de Verenigde Staten vormt het decor voor de gelijknamige documentaire. De sessiemuzikanten The Swampers worden gevolgd in hun werk voor vele bekende musici zoals Aretha Franklin, Jimmy Cliff en The Rolling Stones. De FAME Studios en Muscle Shoals Sound Studio werden beroemd onder musici door de uitstekende kwaliteiten van de sessiemuzikanten en studio’s. Hoe een klein plaatsje groot kan worden wordt weergegeven in aansprekende gesprekken en fascinerende omgevingsbeelden.

Under African Skies

Under African SkiesVoor de opnames van het succesvolle album Graceland reisde Paul Simon af naar Zuid-Amerika. Het land dat toen onder grote spanningen stond zorgde voor de nodige verbaasde gezichten. Paul en de verschillende Zuid-Afrikaanse artiesten brachten echter een vernieuwend geluid naar voren door de unieke combinatie van verschillende muziekstijlen. Dit resulteerde in meerdere succesvolle optredens met de band. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het album reist Paul nogmaals af naar het land. Hij spreekt met de muzikanten van het album over de spanningen in het land van toen. Daarnaast bereiden ze een reünieconcert voor waarbij iedere muzikant aan het woord komt.

Deel 1

Deel 2

Meer muziekdocumentaires >>

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Sigur Rós - Viðrar Vel Til Loftárása

Top 2000: 1606. Sigur Rós – Viðrar Vel Til Loftárása

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!