Top 10 Platenhoezen van 2016

Top 10 platenhoezen van 2016

In het jaar 2016 verscheen een grote hoeveelheid aan indrukwekkende platenhoezen. Onder al deze hoezen zijn alle kunststromingen goed vertegenwoordigd: van fraaie foto’s naar kleurrijke mozaïeken en van stripachtige schilderingen tot aan bizarre taferelen. Uit deze uitgebreide collectie heeft Platendraaier een top 10 van platenhoezen samengesteld.

10. Bent Knee - Say So

Bent Knee - Say So

Bent Knee is een Amerikaanse band, actief binnen het progrock circuit. De invloeden van de band zijn echter zo breed als de jazz, avant-garde, baroque en psychedelische muziek. Het derde album Say So is daar een bijzonder fraaie uiting van, net als het ontwerp van de hoes. De hoes werd ontworpen door Greg Bowen van Human Being Productions, die als persoon ook verantwoordelijk is voor de verschillende muziekvideo’s van de band. De enkele kleuren die in de schildering te zien zijn zetten de klanktoon van de muziek over naar het beeld dat zich op de afbeelding vormt.

9. The Pineapple Thief - Your Wilderness

The Pineapple Thief - Your Wilderness

Your Wilderness is het elfde album van de Britse alternatieve rockband The Pineapple Thief. De formatie rondom frontman Bruce Soord maakt al jarenlang melodieuze rock, waarin zowel de instrumentale secties als de teksten uitblinken. Fotograaf Carl Glover is verantwoordelijk voor het hoesontwerp, waar de betekenis van de foto voor de luisteraar zelf kan worden ingevuld. De Britse designer kwam al snel na het afronden van zijn studie aan de kunstacademie terecht in de muziekindustrie. Met zijn eigen bedrijf Aleph Studios ontwierp hij hoezen voor onder andere Marillion en Steven Wilson.

8. Katatonia - The Fall of Hearts

Katatonia - The Fall of Hearts

De Zweedse band Katatonia heeft de afgelopen 25 jaar heel wat wisselingen in zowel hun muziek als bandsamenstelling doorgemaakt. Van death metal en heavy metal naar progressieve en symfonische rock. Hun laatste album The Fall of Hearts is een kunststukje op zich en dan hebben we de krachtige vertaling van de muziek naar de hoes nog niet eens benoemd. De Amerikaanse grafische kunstenaar Travis Smith werk als sinds 1999 met de band samen en ontwerpt vooral hoezen voor muziekgroepen binnen de heavy metal wereld. Hij werkte al met honderden artiesten samen, waaronder grote namen als Opeth, Anathema, Riverside en Amorphis. Grijs en zwart overwoekeren het geheel, maar het kleine beetje licht dat te zien is doet de rustige stukken van de muziek naar voren brengen.

7. SBTRKT - Save Yourself

SBTRKT - Save Yourself

SBTRKT is het muziekproject van de Britse Aaron Jerome. Zijn elektronische klanklandschappen worden op het compilatiealbum Save Yourself naar voren gebracht. De Poolse designer Michal Lisowski ontwierp de hoes voor het album. Hij werkte eerder al mee aan projecten voor bedrijven als Disney, Ubisoft en HBO. De titel en ontwerp van het album verwijzen naar nostalgie en wat de toekomst brengen gaat. Waar zijn we op dit moment komt terug in de mensen die naar de film aan het kijken zijn, de toekomst is te zien in de heuvels die steeds verder weg van het beeld aflopen.

6. Explosions in the Sky - The Wilderness

Explosions in the Sky - the Wilderness

Explosions in the Sky is sinds begin deze eeuw uitgegroeid tot één van de meest verfijnde muzikale bands binnen de post-rock. Met hun voornamelijk instrumentale muziek creëerden ze meeslepende muziekstukken die ook nu nog relevant klinken. De uit Illinois afkomstige designer Jacob van Loon tekende voor het ontwerp van het zevende album van de band: The Wilderness. Op zijn kunstzinnige schildering staan lijnen centraal, zowel de geometrische lijn als de artistieke lijn. De naam van het werk is 8th & Main en verbindt de muziek van Explosions in the Sky aan het visuele verhaal.

5. Fatima Al Qadiri - Brute

Fatima Al Qadiri - Brute

Fatima Al Qadiri is een muzikant uit Koeweit die in het elektronische muziekcircuit actief is. Na haar studie in New York begon ze in Koeweit naam te maken als artiest en designer. Voor haar album Brute zocht ze de samenwerking met Amerikaanse kunstenaar Josh Kline op. Zijn galerij in New York bevat opvallende werken van personen, waar ook bovenstaande hoes op gebaseerd is. Het gezicht van een teletubbie zit verborgen achter het masker van een SWAT officier. De relatie tussen de politie, inwoners en protestbewegingen staan zowel centraal in de muziek als op de foto.

4. Jambinai - Hermitage

Jambinai - Hermitage

De uit Zuid-Korea afkomstige post-rock band Jambinai werd geprezen voor het debuut Différance uit 2013, waarop ze traditionele Koreaanse folk muziek vermengden met post-rock. Deze stijl hebben ze ook doorgepakt op het tweede album Hermitage. De klanken van traditionele instrumenten als de geomungo en haegum vermengen ze met gitaren en drums. Het hoesontwerp benadrukt deze verbinding, met kleurrijke bladeren waarachter een gezicht verscholen zit.

3. Melanie De Biasio - Blackened Cities

Melanie De Biasio - Blackened Cities

Melanie De Biasio is een Belgisch-Italiaanse zangeres die opgroeide in Charleroi. Na deel te hebben uitgemaakt van verschillende rock en jazz bands volbracht ze haar studie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. In 2007 bracht ze haar eerste album uit, waarna in 2013 de opvolger verscheen. Blackened Cities is een EP die bestaat uit één nummer en haar gevoel laat doorschemeren in de foto van Stephan Vanfleteren. De veelgeprezen fotograaf staat bekend om zijn sobere zwart-wit foto’s. Blackened Cities staat voor het verval van de industriesteden, zoals Charleroi op de foto. Een foto waarin de treurigheid in het verval van de stad terug te zien is, door het zwart en wit en de vlagen licht die bepaalde gebouwen uitlichten.

2. I Talk to Strangers - I Talk to Strangers

I Talk to Strangers - I Talk to Strangers

I Talk to Strangers is een in de zomer van 2014 opgericht pop-rock duo, waarbij harmonieën en melodieën hand in hand gaan. Hun eerste EP verscheen dit jaar en bevat zowel alternatieve rock, pop als indie tracks. De hoes werd ontworpen door de Russische grafisch designer Denis Rekun. Zijn getekende werken kenmerken zich door de elementen uit een stripboek en het gebruik van veel ronde lijnen. De kleuren spelen een bepalende rol, zo ook in deze compositie. Hoe de boot de ondergang tegemoet ziet en de nacht neerdaalt op het geheel.

1. Edamame - Ochre

Edamame - Ochre

De band Edamame is vernoemd naar de welbekende groene sojabonen, vooral populair in de Aziatische cultuur. De naam is verbonden aan de Amerikaanse muzikant Ed Harris. Hij begon in verschillende metal bands, waar hij na jarenlang toeren afscheid van nam. Daarna begon hij te werken aan een grote collectie ambient en elektronische muziek. Voor zijn tiende album Ochre deed hij inspiratie op tijdens een trip naar Guatemala. Hij verzamelde geluiden uit de natuur van onder andere vogels, bomen, wind en mensen. Het resultaat is een door culturen en natuur beïnvloed album. Naast de muziek ontwierp hij ook zelf de hoes, waarin de verschillende elementen uit zijn muziek naar voren komen. Het okerkleurige landschap, de bomen en de nachtelijke lucht, een schitterende hoes.

Meer Platenhoezen

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Visual Vinyl

Visual Vinyl – Celebrating 50 years of Album Art

Met de komst van de grammofoonplaat kwam er ook vraag naar een manier voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!