Top 10 Platenhoezen van 2017

Top 10 platenhoezen van 2017

Door de jaren heen zijn er tal van noemenswaardige platenhoezen verschenen, het jaar 2017 vormt hier geen uitzondering op. Ook dit jaar werden er talloze ontwerpen gedrukt op het formaat van de platenhoes. Niet alleen de artiesten, maar ook de designers en fotografen verdienen hiermee een prominente rol in de jaaroverzichten. Uit de grote hoeveelheid hoezen die in 2017 verschenen heeft Platendraaier een Top 10 samengesteld. Laat je meevoeren door de kracht en pracht van de verschillende ontwerpen.

10. Isildurs Bane & Steve Hogarth - Colours Not Found

Isildurs Bane & Steve Hogarth Colours Not Found

Steve Hogarth kennen we vooral als frontman van de succesvolle Engelse progressive rock band Marillion. In 1989 verving hij Fish als leadzanger en sindsdien verschenen er nog talloze muzikale pareltjes van de band. Ditmaal brengt een muzikaal uitstapje hem bij de Zweedse formatie Isildurs Bane. Qua muziek zit deze band tegen het symfonische aan en is Hogarth zeer geschikt om de zang van meer emotionele diepgang te voorzien. De schitterende geanimeerde platenhoes werd ontworpen door de Zweedse producer en designer Matti Engdahl. Zijn ontwerpen spreken tot de verbeelding en bestaan uit een combinatie van het natuurlijke en bovennatuurlijke. De wonderschone muzikale klanken van het album gaan perfect samen met de prachtige hoes.

9. ADULT. - Detroit House Guests

ADULT. - Detroit House Guests

De in Detroit opgerichte band ADULT. is inmiddels alweer bijna twintig jaar actief in muziekland. In het verleden verschenen er al enkele albums van de band met opzienbarende hoesontwerpen en ook het dit jaar verschenen Detroit House Guests is voorzien van een fraaie platenhoes. Het onheilspellende karakter van de slaapkamer met het kleed is voorzien van rondtrekkende rookwolken. In de combinatie van de titel en het ontwerp zit ook de manier verwerkt waarmee het album tot stand kwam. De muzikanten lieten zich namelijk drie weken opsluiten in hun studio in Detroit, om zo samen met gastartiesten het album te creëren. Het resultaat mag er zowel in het muzikale als het visuele zijn.

8. Weezer - Pacific Daydream

Weezer - Pacific Daydream

Weezer is niet alleen commercieel gezien een succesvolle band, qua hoesontwerpen leveren de designers voor de albums al jaren kwaliteitswerkjes af. De platenhoes van hun elfde album Pacific Daydream vormt hier op geen uitzondering. De aantrekkingskracht zit verborgen in het uitzicht dat door de schommel van extra diepgang wordt voorzien. De hoes werd ontworpen door de Spaanse grafisch designer Fran Rodríguez. In zijn werken legde hij al vaker de schoonheid van het buitenaardse vast. Een interactieve versie waarbij het meisje op de schommel beweegt is inmiddels ook al online gezet. Fran gaat ondertussen vrolijk door met het ontwerpen van beelden waarin hij het heelal verwerkt in het aardse.

7. Boucle Infinie - 直線移動

Boucle Infinie - 直線移動

De Franse muzikant Rémi Gallego maakte naam met zijn muziekproject The Algorithm. Verschillende dance stijlen verwerkt hij hierbij in de klanken van de progressive metal. Met zijn nieuwe project, onder de naam Boucle Infinie, verkent hij de post-rock en de Intelligent dance music (IDM). Daar hoort natuurlijk een passende albumhoes bij en de Fransman Adrien Bousson bleek de juiste kandidaat. Kijkende naar de hoes dan vallen niet alleen de kleuren op maar ook de complexiteit van alle details. Neonlicht, straatnaambordjes en gebouwen lopen dwars door elkaar heen, terwijl een persoon het geheel aanschouwd. Wanneer je het ontwerp op hoesformaat bekijkt dan zitten er verschillende namen in verwerkt. Voor Bousson was het een geslaagd uitstapje, naast zijn vrij intense kunstwerken van het menselijke lichaam.

6. Kingdom - Tears in the Club

Kingdom - Tears in the Club

Ezra Rubin timmert al enige tijd aan de weg als muzikant binnen de elektronische en R&B muziek. Met zijn debuutalbum, onder de naam Kingdom, laat hij horen wat zijn muzikale mogelijkheden zijn. Dit is allemaal niet hoogstaand te noemen, maar de foto op de hoes is daarentegen wonderschoon. Verantwoordelijk voor de opfleurende compositie is de ontwerper en artiest Sam Rolfes. De bloemen, planten en doeken zijn verstrikt geraakt in een hek en staan symbool voor de ontwikkelingen binnen de muziek van Ezra. De pracht zit verborgen in de kleine details, zoals de stekels van de cactussen, het lint en de bladeren.

5. The Great Old Ones - EOD : A Tale of Dark Legacy

The Great Old Ones - EOD A Tale of Dark Legacy

Het black metal geweld van The Great Old Ones is niet voor iedereen weggelegd. Met de geschilderde albumhoezen doen ze echter een grotere groep mensen in vervoering brengen. De hoes voor het album EOD : A Tale Of Dark Legacy liet de band ontwerpen door kunstenaar en muzikant Jeff Grimal. Met Jeff zijn inspiratie bij kunstenaars als Edgar Allan Poe en H.P. Lovecraft laat hij betoverende werelden ontstaan op het doek. De schilderkunst gaat verder dan alleen de kleuren, diep in het geheel komen visioenen voor. Een monster doemt op in  de felle oranje kleuren, passend bij de manier waarop de muziek op hevige wijze losbarst. Jeff ontwerpt geregeld hoezen voor rock- en metalbands en weet de intensiteit van hun muziek perfect te integreren binnen het visuele.

4. Monolord - Rust

Monolord - Rust

De Zweedse band Monolord werd opgericht in 2013 en heeft in korte tijd naam gemaakt in de Metal Scene. Waar de platenhoes van hun eerste album Empress Rising vooral nog een beangstigende blik opwierp kwam het design op het tweede album Vænir al volledig tot leven. Op de hoes van het dit jaar verschenen Rust zien we twee oude roestbakken met de voorkant in de aarde geplant. De dreigende wolken die het geheel omringen staan voor de uitbarstingen die in de muziek van Monolord naar voren komen. De Iraniër Arash naghizadeh is als fotograaf verantwoordelijk voor de kracht die uit zijn compositie naar voren komt. De visuele impact zoekt de verbinding met de complexe gitaarriffs die door de muziek van de band heen verwerkt zitten.

3. Violet Cold - Anomie

Violet Cold - Anomie

Violet Cold is een muziekproject van de Azerbeidzjaanse alleskunner Emin Guliyev. Niet alleen alle instrumentatie, de zang en productie neemt hij voor zijn rekening, ook de albumhoezen ontwerpt hij zelf. De titel anomie refereert naar de toestand waarin de samenleving weinig morele begeleiding geeft aan individuen. Dit vertaald zich volledig naar het hoesontwerp en de manier waarop de persoon in beeld is gebracht. Een persoon die wordt genegeerd omdat de gedachten indruisen tegen het groepsdenken. De donkere omlijningen maken de frustratie en pijn des te groter.

2. Dasher - Sodium

Dasher - Sodium

Het geweld van de agressieve punk band Dasher komt tot leven in het beeld dat muzikant Eric Ayotte vastlegde tijdens een optreden. De titel Sodium verwijst naar het element Natrium, welke als natriumchloride (zout) door de foto zweeft. Een aanblik waarbij de intensiteit van de muziek van de band zich vertaald naar het visuele. Zangeres en drummer Kylee Kimbrough gaat volledig los op haar drumstel, terwijl de dampende natriummassa als schadelijke stof het podium in beslag neemt. De bewegingen in combinatie met de instrumentatie maken van deze foto een fraai plaatje.

1. Soup - Remedies

Soup - Remedies

Niet alleen brengt de Noorse band Soup op muzikaal gebied één van de hoogtepunten van dit jaar uit, ook qua platenhoes behoren ze tot de top van 2017. Zowel bij de EP als bij het album verscheen en schitterende hoes, waarvan de cover naar voren springt. Het is de pracht van de kleurcombinaties, de intense gezichtsuitdrukkingen en de neerwaartse stromen die de zintuigen prikkelen. Dit kunstwerk is gemaakt door de Deense fotograaf en filmmaker Lasse Hoile. Eerder ontwierp hij al hoezen voor Porcupine Tree, Steven Wilson en zorgde hij voor de live visuals bij Dream Theater. Naast zijn werk voor de hoezen nam hij ook verschillende muziekvideo’s op bij nummers van deze bands. De hoes legt moeiteloos een verbinding met de intensiteit en diepgaande ontroering van de muziek op dit album.

Meer Platenhoezen

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Visual Vinyl

Visual Vinyl – Celebrating 50 years of Album Art

Met de komst van de grammofoonplaat kwam er ook vraag naar een manier voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!