Top 30 albums van de jaren 00

Top 30 albums van de jaren 00

De zero’s brachten muzikale veranderingen teweeg, maar gaan ook de boeken in als de comeback van een aantal oude bekenden. De muziekindustrie werd op zijn kop gezet door de opkomst van de downloadindustrie en de terugloop van de verkoop van muziekmateriaal. Artiesten lieten zich echter nergens in tegen houden en vonden waar ook ter wereld de weg naar hun luisteraars. Deze lijst staat boordevol emotionele, rockende, integrerende en bovenal meespelende albums.

30. The National - Boxer (2007)

30. The National - Boxer (2007)

The National - Boxer

De herkenbare stem van frontman Matt Berninger zet de toon van het hoogtepunt van The National. De klanken van de piano en stevige gitaarriffs vormen de donkere wolken die zich boven het album vormen. Onderwerpen als eenzaamheid, verdriet en vrienden spelen een grote rol wanneer het geluid van de strijkers opdoemt. Met hoogtepunten als Fake Empire, Slow Show en Mistaken for Strangers een uiterst breekbaar pareltje.

29. Sigur Rós - Takk... (2005)

29. Sigur Rós - Takk... (2005)

Sigur Rós - Takk...

De IJslandse band Sigur Rós weet met hun muziek schitterende sneeuwlandschappen tevoorschijn te toveren.  Hun eigen taal Vonlenska wordt op Takk… afgewisseld met het IJslands in de zang van Jónsi. De sprookjeswereld opent zich met het strijkersorkest en de gitaren. Sigur Rós weet je te raken in een langdurige opbouw en klankexplosies. De hoogtepunten van het album vormen Hoppípolla, Glósóli en Sæglópur.

28. Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

28. Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Coldplay - A Rush of Blood to the Head

De eerste twee albums van de Britse band Coldplay vormen een sterk pact, dat later een vervolg kreeg met eenvoudigere muziekstekken en oppervlakkige teksten. Het album werd opgenomen vlak na de aanslagen van 11 september en onderwerpen die hieraan verbonden zijn spelen dan ook een rol op het album. Muzikaal gezien is er veel afwisseling te vinden in de nummers. De piano, drumpartijen en gitaren vormen zowel de rust als bombast in de nummers van het album. De eerste vijf nummers vormen het hoogtepunt met onder andere The Scientist, Politik en het welbekende Clocks.

27. The Pineapple Thief - Tightly Unwound (2008)

27. The Pineapple Thief - Tightly Unwound (2008)

The Pineapple Thief - Tightly Unwound

Het zevende album van de progrockers van The Pineapple Thief gaat wat meer de diepte in met sfeervolle muziek en uitstekende gitaarsolo’s. De melodieuze stukken vormen zich met de fragiele zang van Bruce Soord en de bedrevenheid van het gitaarspel. De rustige stukken bouwen zich langzaam op in de krachtige opwerping van drums en gitaren.

26. Phideaux - Doomsday Afternoon (2007)

26. Phideaux - Doomsday Afternoon (2007)

Phideaux - Doomsday Afternoon

Phideaux Xavier heeft met Doomsday Afternoon zijn meesterwerk inmiddels neergezet. Het album vult zich met de meest complexe muziekstukken. De kleine details zitten verwerkt in de grote hoeveelheid aan instrumentatie. Het openingsnummer Micro Softdeathstar en het sluitstuk Microdeath Softstar zijn de hoogtepunten en vormen een stevige buitenkant waarbinnen de andere nummers ook weten op te bloeien.

25. Porcupine Tree - In Absentia (2002)

25. Porcupine Tree - In Absentia (2002)

Porcupine Tree - In Absentia

Steven Wilson is de man achter het succes van de band Porcupine Tree. Op het zevende album van de band drijft de muzikale sfeer wat meer naar de stevige kant van de progrock. Het hevige drumwerk en de krachtige gitaarpartijen worden afgewisseld met de aanstekelijke zang van Steven. De psychologische aspecten komen naar voren in onderwerpen als seriemoordenaars, kindermisbruik en mensen die aan de zijkant van de maatschappij staan. Ondersteunt door de melodieuze klanken van de keyboards, mellotron  en synths komt de grauwe wereld uitstekend tot zijn recht.

24. Anathema - A Natural Disaster (2003)

24. Anathema - A Natural Disaster (2003)

Anathema - A Natural Disaster

Anathema heeft halverwege de jaren negentig als band zijnde het roer omgegooid en is van de metal naar de prog- en alternatieve rock gegaan. Op  A Natural Disaster is het bandverleden nog zeker niet weggevaagd. De gitaren jagen het volume op, waar in andere nummers de elektronica zijn weg vindt in de muziek. Hoogtepunten vormen het gebruik van de vocoder op Closer en het intigrerende vervolg met Are You There?.

23. Opeth - Damnation (2003)

23. Opeth - Damnation (2003)

Opeth - Damnation

Opeth is een Zweedse metalband die tijdens de zero’s wat muzikale uitstapjes maakte. Verantwoordelijk voor de koerswijziging op Damnation is de vriendschap tussen frontman Mikael Åkerfeldt en Steven Wilson. De muziek is toegankelijker dan voorheen en sleept zich voort in de klanken van keyboards, akoestische gitaren en drums. Het album toont meer emotionele diepgang en kent hoogtepunten in Windowpane en In My Time of Need.

22. Blackfield - Blackfield (2004)

22. Blackfield - Blackfield (2004)

Blackfield - Blackfield

Het muziekproject Blackfield bestaat uit een samenwerking tussen Aviv Geffen en Steven Wilson. Blackfield heeft vooral de focus gelegd op poprock met nummers van rond de 4 minuten. Pianopartijen en korte gitaarsolo’s vormen aanstekelijke songs, waarin de samenwerking tussen beide mannen de muziek naar hogere sferen opdrijven. Hoogtepunten vormen het grauwe Cloudy Now en titelsong Blackfield.

21. Green Carnation - Light of Day, Day of Darkness (2001)

21. Green Carnation - Light of Day, Day of Darkness (2001)

Green Carnation - Light of Day, Day of Darkness

Conceptalbums doen het goed binnen de progressive rock en nummers met een lange speelduur maken vaak onderdeel uit van het geheel. Light of Day, Day of Darkness bevindt zich als nummer echter tot de uitzonderingen, met een speelduur van over het uur. De opbouw van dit krankzinnige geheel is rustig met synths en gitaren, maar ontwricht zich op vele onderdelen naar effectieve krachtexplosies. De teksten gaan diep door de donkere wereld en de melodielijnen. Een boeiend meesterwerk dat je vanaf de eerste klanken naar binnen zuigt.

20. John Frusciante - The Will to Death (2004)

20. John Frusciante - The Will to Death (2004)

John Frusciante - The Will to Death

John Frusciante is bekend als gitarist van The Red Hot Chili Peppers. In zijn solowerk maakt hij zich los van de muzikale richting van de band en laat hij zijn gedachten de vrije loop. Zijn gitaarwerk is uiteraard aanwezig, maar de piano en synths vormen onderdeel van de variatie aan muziekstijlen. Hoogtepunten zijn het fraaie The Days Have Turned en het sombere The Will to Death.

19. Riverside - Second Life Syndrome (2005)

19. Riverside - Second Life Syndrome (2005)

Riverside - Second Life Syndrome

De Poolse mannen van Riverside hebben zich binnen korte tijd bij de top van de progressive rock gevoegd. Verantwoordelijk voor de muzikale en tekstuele diepte is Mariusz Duda. Er wordt in het album toegewerkt naar de verbluffende gitaarsolo’s van Piotr Grudziński. De keyboards vormen een belangrijke ondergrond, waarop het muzieklandschap zich opbouwt. Ruige riffs en de warme vocalen van Mariusz worden secuur tentoongespreid in hoogtepunten als Second Life Syndrome en Dance with the Shadow.

18. Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place (2003)

18. Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place (2003)

Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place

Explosions in the Sky is één van de top namen uit de post-rock. De instrumentatie en opbouw is essentieel binnen dit muziekgenre. Explosions in the Sky heeft dit compleet onder controle in verbluffende melodieën en ongekende krachtexplosies. Door het gebruik van een meerdere gitaren worden de muzieklagen stuk voor stuk opgebouwd, resulterend in de climax waarin alle remmen los gaan. Opener First Breath After Coma en sluitstuk Your Hand in Mine vormen de hoogtepunten van het album.

17. Gazpacho - Tick Tock (2009)

17. Gazpacho - Tick Tock (2009)

Gazpacho - Tick Tock

De Noorse band Gazpacho heeft zich sinds het begin van deze eeuw binnen korte tijd opgebouwd tot een grote naam binnen de stijlen van de progrock. Het eerste wat opvalt is de unieke zang van Jan-Henrik Ohme en het stevige gitaargeluid. The Walk is met zijn oosterse ritme een muzikaal pareltje, net als het tikken van de klok van Tick Tock. Dit nummer weet zich om het klokenspel heen te bouwen in breekbare klanken en intense gitaarklanken.

16. Porcupine Tree - Lightbulb Sun (2000)

16. Porcupine Tree - Lightbulb Sun (2000)

Porcupine Tree - Lightbulb Sun

Lightbulb Sun heeft vergeleken met ander bandmateriaal een vrij toegankelijk geluid. Dit komt door de persoonlijke en vrij emotionele teksten van Steven en ze gitaarpartijen die hierbij wat meer op de oppervlakte blijven. Muzikaal gezien is het album prachtig opgebouwd met aanstekelijke refreinen in nummers zoals Shesmovedon. Russia on Ice is een ware muzikale parel met de toevoeging van keyboards, het hammond orgel en stevig gitaarwerk.

15. Ayreon - The Human Equation (2004)

15. Ayreon - The Human Equation (2004)

Ayreon - The Human Equation

Arjen Anthony Lucassen is de man achter het muziekproject Ayreon. Diverse muzikanten voegen zich op elk album toe bij de Nederlander. Verschillende thema’s en een breed scala aan instrumenten worden op elk album toegepast. The Human Equation vertelt het verhaal van een man die in coma ligt na een auto-ongeluk. Elk nummer bevat een dag in zijn gedachten, waarbij verschillende karakters een rol spelen. Op het album spelen muzikanten als James LaBrie en Mikael Åkerfeldt een grote rol. De complexiteit van het album ligt niet alleen in de lengte van ruim anderhalf uur, maar zeker ook in het verhaal en de vele muzieklijnen. Als geheel een hoogtepunt met een sterke productie en dagelijkse hoogtepunten als Loser, Isolation en Trauma.

14. Neil Young - Chrome Dreams II (2007)

14. Neil Young - Chrome Dreams II (2007)

Neil Young - Chrome Dreams II

Good Old Neil heeft gedurende elk decennium vanaf de jaren tachtig wel één of meer muzikale meesterwerken neergezet. Chrome Dreams II bevat enig materiaal dat Neil al eerder in zijn carrière heeft opgenomen en live heeft gebracht. De nummers werden op dit album dan eindelijk uitgebracht en bevat al werk van de jaren tachtig. Naast de prachtige ingetogen nummers zoals Beautiful Bluebird spannen No Hidden Path en vooral Ordinary People de kroon. In dit laatste nummer toont Neil zijn machtige gitaarsolo’s in een mix van trompetten en saxofoons. De mensheid wordt in zijn omvang belicht in het hoogtepunt van het album.

13. Riverside - Out of Myself (2003)

13. Riverside - Out of Myself (2003)

Riverside - Second Life Syndrome

Op het debuutalbum Out of Myself van Riverside toont Mariusz Duda direct zijn kennis en gedrevenheid van het muzikale vak. Vanaf openingstrack The Same River staat de opbouw centraal in een klankentapijt van keyboards, drums en gitaren. De krachtige uithalen en het symfonische geheel krijgen op dit album wat meer emotionele diepgang van het latere werk van de band. Het album is meer op het instrumentale aspect gericht en excelleert daarin op de hoogtepunten The Same River en The Curtain Falls.

12. Eddie Vedder - Into the Wild (2007)

12. Eddie Vedder - Into the Wild (2007)

Eddie Vedder - Into the Wild

Vedder’s solo-uitstapje voor de film Into the Wild pakt meer dan goed uit. De frontman van Pearl Jam vindt de rust en straalt deze uit in zijn overtuigende zang en gitaarspel. De emotie die Eddie in de nummers legt passen precies bij de beelden uit de film van Chris en zijn reis naar Alaska. De ontsnapping aan de westerse maatschappij met zijn prestatie- en bewijsdrang wordt mooi verwoord door Chris en krijgt met de muziek een extra betekenis. Geen eenvoudige stof, maar Eddie weet met onder andere Hard Sun en Society de juiste snaar te raken.

11. Songs: Ohia - The Lioness (2000)

11. Songs: Ohia - The Lioness (2000)

Songs Ohia - The Lioness

De in 2013 overleden Jason Molina was de verbluffende kracht achter Songs: Ohia. The Lioness staat bol van de emoties en aangrijpende teksten. Muzikaal is de sfeer bij vlagen grauw en op andere momenten weer aandoenlijk en zonnig. Opener The Black Crow toont gelijk al de hartverscheurende zang van Jason en de manier waarop hij de emoties blootlegt. Naast de openingstrack is Lioness van ongekende schoonheid. Het benauwde gevoel en de indrukwekkende opbouw zorgen voor een niet te stoppen uiting van emoties.

10. Muse - Origin of Symmetry (2001)

10. Muse - Origin of Symmetry (2001)

Muse - Origin of Symmetry

Muse heeft als rockband de zero’s omarmt en is in alle snelheid doorgegroeid naar de top. Supersymmetrie staat centraal in het tweede album van de band. Matthew Bellamy heeft zijn stem mee in de tocht door de godsdiensten en de levenscyclus. De piano heeft zijn weg naar de voorgrond gevonden en de psychedelische impact is vergroot. Dramatische tonen wisselen zich af met gierende gitaren en een berg aan synths. Muse knalt het universum binnen in nummers als Plug in Baby, New Born en Bliss.

9. Steven Wilson - Insurgentes (2008)

9. Steven Wilson - Insurgentes (2008)

Steven Wilson - Insurgentes

Op zijn eerste soloplaat borduurt Steven nog enigszins voort op het werk van Porcupine Tree, maar laat hij vooral zijn klasse zien. Het muzikale genie heeft zijn pad uitgestippeld en stapt deze met Harmony Korine op. De muzikale impact in een wereld van keyboards, gitaren, synths en drums is enorm. De dreigende toon komt naar voren in muren van geluid en de rust die het album op ogenblikken opzoekt. Op No Twilight Within the Courts of the Sun lijkt de weg compleet zoek en hier bevinden we ons in een vervreemd land waar niks lijkt zoals het is. Hoogtepunten naast de eerder genoemde tracks zijn Insurgentes en Salvaging.

8. Sigur Rós - ( ) (2002)

8. Sigur Rós - ( ) (2002)

Sigur Rós - ( )

Op het titelloze derde album van de IJslandse post-rock meesters van Sigur Rós worden alle muzieklandschappen tentoongespreid. Het album wordt volledig in de taal van Sigur Rós, het Vonlenska, gezongen. Ontspanning is te vinden in de klanken van keyboards enviolen. Sigur rukt zich los van de uitgestippelde muzikale route met songteksten en korte tijdsduur. De nummer gaan diep in op de menselijke emotie en bouwen een verscheidenheid aan werelden op, die als golven voor je ogen opdoemen. Openingstrack Vaka zet de pure emotie neer en afsluiter Popplagið ontwricht zich van de huidige samenleving.

7. Radiohead - Kid A (2000)

7. Radiohead - Kid A (2000)

Radiohead - Kid A

Radiohead weet op Kid A op unieke wijze de elektronische muziek te vermengen in de meer rock-georiënteerde stijl. Op hun vierde album zetten ze hierdoor een muzikale verandering teweeg met de omslag van zanger Thom Yorke. De muzikale verandering richt zich meer op het ontwikkelen van bredere muzieklandschappen, waarin de zang onderdeel wordt van het geheel. Hoogtepunten zijn How to Disappear Completely, Everything in Its Right Place en Idioteque.

6. Nick Cave & The Bad Seeds - No More Shall We Part (2001)

6. Nick Cave & The Bad Seeds - No More Shall We Part (2001)

Nick Cave & The Bad Seeds - No More Shall We Part

Nick Cave heeft sinds de jaren tachtig een indrukwekkend muzikaal oeuvre neergezet. Op No More Shall We Part zet Nick de lijn voort van zijn voorganger The Boatman’s Call. Zijn warme zang en poëtische teksten doen de koude wintermaanden aan je voorbij trekken en met het pianospel en de strijkers opent het sfeervolle geheel zich. Nick toont zich als koning van de emotionele zang. De dagen worden korter en terwijl het buiten donker wordt steekt de muziek op als een sneeuwbui die neerdaalt. As I Sat Sadly by Her Side, Fifteen Feet of Pure White Snow en And No More Shall We Part vormen de hoogtepunten van het album.

5. Johnny Cash - American III: Solitary Man (2000)

5. Johnny Cash - American III: Solitary Man (2000)

Johnny Cash - American III Solitary Man

Na het succes van de jaren zestig en zeventig leek countrylegende  Johnny Cash langzaam weg te zakken de muzikale geschiedenis in. Aan het einde van zijn leven begon hij echter aan een opmars die de muziekwereld wakker schudde. Op de American Recordings toont Cash zich kwetsbaar en covert hij songs van vele bekende artiesten. Geheel in eigen stijl toont hij zijn muzikale kracht in klassiekers als I Won’t Back Down, Solitary Man en One. Hij doet het echter niet alleen, want er zijn vele muzikanten die hun steentje bijdragen aan het album. Tom Petty, Sheryl Crow en zijn vrouw June zijn allemaal aanwezig. Het gitaarspel drijft Cash net als in zijn hoogtijdagen de muzikale diepte in. Het is echter vooral zijn stem die in al zijn kwetsbaarheid de emoties dichterbij brengt.

4. Muse - Black Holes & Revelations (2006)

4. Muse - Black Holes & Revelations (2006)

Muse - Black Holes & Revelations

Muse zet met Black Holes & Revelations net als op zijn voorgangers de aanval in op de politiek en de invasie van aliens. De klanken uit de ruimte dalen op ons neer in de elektronica en ruige rock. Naast hun oproep tot verzet zijn het ook de liefde en ambitie die zich in de teksten van de nummers tonen. De afwisseling tussen instrumentatie is sterker dan voorheen, met zowel gitaarlandschappen, pianoklanken, synths en strijkers en blazers. Het album staat vol hoogtepunten zoals het spacy Knights of Cydonia en Supermassive Black Hole en het wonderschone Starlight.

3. Johnny Cash - American IV: The Man Comes Around (2002)

3. Johnny Cash - American IV: The Man Comes Around (2002)

Johnny Cash - American IV The Man Comes Around

Na het succes van de jaren zestig en zeventig leek countrylegende  Johnny Cash langzaam weg te zakken de muzikale geschiedenis in. Aan het einde van zijn leven begon hij echter aan een opmars die de muziekwereld wakker schudde. Op de American Recordings toont Cash zich kwetsbaar en covert hij songs van vele bekende artiesten. Eén jaar voor het overlijden van Cash verscheen het vierde album uit de reeks. Dit keer zijn hert artiesten als Nick Cave, Don Henley en Fiona Apple die hun bijdrage leveren aan het album. Op het album is onder andere de indrukwekkende cover van Nine Inch Nails’s Hurt te horen. Deze ingetogen en vrij kale versie toont met de akoestische gitaar en de kwetsbare stem van Cash diepgaande emoties. De versie van Personal Jesus is erg ritmisch en drijft op een totaal andere spanning dan de versie van Depeche Mode. Andere hoogtepunten zijn The Man Comes Around en  I Hung My Head.

2. Airbag - Identity (2009)

2. Airbag - Identity (2009)

Airbag - Identity

Een nummer twee positie voor deze Noorse band, die bekend werd door het gratis ter beschikking stellen van verschillende Ep’s. Het debuutalbum is van een ongekend niveau en roept zonder twijfel associaties op met de muziek van Pink Floyd. Technisch en muzikaal gezien zit het album verbluffend sterk in elkaar. Bjørn Riis is de man van de fenomenale gitaarpartijen en zanger Asle Tostrup weet je met zijn warme stem in de greep van de muziek te houden. Colours vormt samen met Sounds That I Hear het absolute hoogtepunt. De opbouw met de keyboards, basgitaar en drums zijn van ongekende schoonheid. De wonderschone wereld ontvouwt zich met de zee waarboven de zon opdoemt en de natuur waarin dier en mens samengaan. Elk nummer van het album ontpopt zich tot grote hoogte.

1. Porcupine Tree - Deadwing (2005)

1. Porcupine Tree - Deadwing (2005)

Porcupine Tree - Deadwing

Porcupine Tree vormt met Deadwing niet alleen het hoogtepunt uit de bandgeschiedenis, maar ook die van de zero’s. In het spookachtige verhaal ontwaken we in de wereld van geesten. Steven Wilson weet zijn verhaal over te brengen in hevige metalriffs, indrukwekkende pianostukken en zijn indringende stem. In Deadwing en Shallow doemt de geestenwereld op vol gevaren en de meest intrigerende gebeurtenissen. Lazarus is een emotioneel juweeltje van het hoogst denkbare niveau. Klassieker Arriving Somewhere But Not Here spant de kroon met zijn opbouw in een duistere wereld. Het nummer ontspoort in totale gekte met metalriffs en overweldigende solo’s. Het album zoekt de weg tussen schoonheid en kwaadaardigheid en is het meesterwerk van de zero’s.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

No-Man - Only Rain

No-Man – Only Rain

Nog voordat zijn muzikale carrière met de progressive rock formatie Porcupine Tree goed van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *