Top 30 jaren 90

Top 30 albums van de jaren 90

In de jaren negentig kwam de grunge tot zijn hoogtepunt en vond de alternatieve rock steeds meer muziekliefhebbers. Bands uit het voorgaande decennium hadden het moeilijk, maar enkele artiesten lieten opnieuw positief van zich horen. De opkomst van de dance industrie bracht een splitsing teweeg in de aandacht van het publiek. De hip-hop en metal onderstreepte de muziekkeuze en zorgde voor enkele experimentele albums. Buiten de spotlights werd een strijd bevochten tussen post-rock, progrock en shoegaze. Oudgedienden herpakten zich en gaven hun visitekaartje af tijdens deze jaren.

30. Ayreon - Into the Electric Castle (1998)

30. Ayreon - Into the Electric Castle (1998)

Ayreon - Into the Electric Castle

Arjen Lucassen is de Nederlandse grootheid op het gebied van de progressieve rock/metal. Met zijn project Ayreon brak hij eind jaren negentig definitief door. Op het conceptalbum zoeken de hoofdpersonen een weg naar the Electric Castle in een mix van rock, psychedelica en klanken vanuit de ruimte. Niemand minder dan Fish, Sharon den Adel en Anneke van Giersbergen nemen een personage aan en vertolken deze op indrukwekkende wijze in het verhaal. Hoogtepunten zijn het melodieuze Isis and Osiris en het psychedelische Amazing Flight.

29. Mogwai - Young Team (1997)

29. Mogwai - Young Team (1997)

Mogwai - Young Team

Het Schotse gezelschap Mogwai steeg met hun debuutalbum Young Team gelijk naar de top binnen de post-rock. Verschillende lagen aan gitaargeluiden kenmerken de muziek van de mannen. Ondersteuning vinden ze in de klanken van de piano, fluit en het klokkenspel. De indringende muziek van Mogwai Fear Satan is met ruim een kwartier het hoogtepunt van het album. Andere pareltjes zijn het prachtige Tracy en het zwaar beladen Like Herod.

28. Bruce Dickinson - The Chemical Wedding (1998)

28. Bruce Dickinson - The Chemical Wedding (1998)

Bruce Dickinson - The Chemical Wedding

Bruce Dickinson kennen we vooral van zijn werk als frontman van Iron Maiden. Gedurende de jaren negentig ging hij voor eigen succes en maakte hij voor enkele jaren geen deel uit van de band. Het leverde de daadkrachtige zanger enkele noemenswaardige albums op. The Chemical Wedding is de top van zijn solocarrière, met inspiratie die Bruce uit het werk van de dichter William Blake haalde. Adrian Smith maakt als gitarist van Iron Maiden ook deel uit van de bandformatie rond Dickinson. Elk nummer bevat een eigen thema gerelateerd aan het werk van Blake. Titelsong Chemical Wedding vormt één van de hoogtepunten met de krachtige gitaarklanken, kenmerkende zang van Bruce en historische inhoud. Andere hoogtepunten vormen het aangrijpende Jerusalem en het indringende The Tower.

27. The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)

27. The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)

The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness

De pompoenen braken in 1993 wereldwijd door met Siamese Dream. Twee jaar later deden ze er nog een schepje bovenop met het ruim twee uur durende Mellon Collie. Het album bevat een variatie aan muziekstijlen en instrumenten en speels zich deels af in de nacht en dag. Frontman Billy Corgan probeerde voor het album het uiterste uit de band te halen en deed dit door het als het laatste werk van de band te beschouwen. Op het album vinden we grote hits van de band als het rustgevende 1979 en orkestrale Tonight, Tonight. Andere niet te missen nummers zijn de ritmische klanken van Bullet with Butterfly Wings en het gitaarpatroon van Zero.

26. Dream Theater - Awake (1994)

26. Dream Theater - Awake (1994)

Dream Theater - Awake

De grootmeesters uit de progressieve muziek hebben zich gedurende de jaren negentig uitgebouwd tot een niet te missen act binnen het stevigere werk. Met de stem van James LaBrie en de variatie aan symfonische tot duisters harde klanken weet de band voort te borduren op voortgaand werk Images and Words. Het afsluitende Space-Dye Vest is met het afscheid van keyboardspeler Kevin Moore een prachtig nummer in zowel de zoete klanken als de laag van gitaargeluid. Steviger materiaal is aanwezig in de vorm van het schizofrene Voices en de onderlinge relaties tussen de bandleden in 6:00.

25. Godspeed You Black Emperor! - Slow Riot for New Zerø Kanada (1999)

25. Godspeed You Black Emperor! - Slow Riot for New Zerø Kanada (1999)

Godspeed You Black Emperor! - Slow Riot for New Zerø Kanada

Het Canadese Godspeed You Black Emperor staat al jaren aan de top van de post-rock. De band voegde naast de gitaren ook de viool toe in het brede klankenlandschap. De treurige en meeslepende melodielijnen die hierdoor ontstaan vormen een hoogtepunt op de twee nummers van deze EP. In Moya wordt er opgebouwd naar een aangrijpend schouwspel tussen de viool, drums en gitaren. Blaise Bailey Finnegan III haalt zijn kracht uit de teksten van toenmalig zanger van Iron Maiden Blaze Bayley. De muzikale storm die komt opzetten wordt lang in bedwang gehouden, maar vind uiteindelijk zijn weg in de buitenlucht.

24. Johnny Cash - American II: Unchained (1996)

24. Johnny Cash - American II: Unchained (1996)

Johnny Cash - American II Unchained

Na het succes van de jaren zestig en zeventig leek countrylegende  Johnny Cash langzaam weg te zakken de muzikale geschiedenis in. Aan het einde van zijn leven begon hij echter aan een opmars die de muziekwereld wakker schudde. Op de American Recordings toont Cash zich kwetsbaar en covert hij songs van vele bekende artiesten. Naast de cover van Beck’s Rowboat zijn er nog enkele indrukwekkende versies van andere nummers te vinden op het album. Samen met Tom Petty brengt hij het geheel eigen gemaakt Rusty Cage van Soundgarden en het kwetsbare Unchained. Andere artiesten die hun steentje bijdragen zijn Mick Fleetwood, Lindsey Buckingham en Flea.

23. Motorpsycho - Trust Us (1998)

23. Motorpsycho - Trust Us (1998)

Motorpsycho - Trust Us

De rockmonsters van Motorpsycho kwamen in de jaren negentig met de ene na de andere indrukwekkende plaat aanzetten. Trust Us is één van de toppers uit dit succesvolle tijdperk van de Noorse band. De band wisselt stevige tracks af met de opbouwende nummers met invloeden vanuit de post-rock. De breekbare stem van Bent Sæther drijft door een combinatie van piano’s, orgels en gitaren heen. Hoogtepunten vormen het aangrijpende Vortex Surfer en de sitarklanken op Hey, Jane.

22. Madrugada - Industrial Silence (1999)

22. Madrugada - Industrial Silence (1999)

Madrugada - Industrial Silence

 

Het debuutalbum van het Noorse Madrugada heeft de diepgang van een band die al een tiental jaren bij elkaar is. De zang van Sivert Høyem is warm en aangrijpend en vangt in opener Vocal de donkere wereld op. De klanken van de gitaren vullen de ruimte met emotionele nummers die het diepste van de mensheid naar boven halen. Naast Vocal stijgt met het poëtische Strange Colour Blue en ontroerende Beautyproof het album naar grote hoogtes.

21. R.E.M. - Automatic for the People (1992)

21. R.E.M. - Automatic for the People (1992)

R.E.M. - Automatic for the People

Overeenkomsten tussen voorganger Madrugada en het Amerikaanse R.E.M. zijn al snel hoorbaar in de muzikale stijl. De klasse van de band van Michael Stipe gaat echter terug tot begin jaren tachtig. De pioniers van de alternatieve rock scène bereikte met Automatic for the People hun muzikale en commerciële hoogtepunt.  Het album kent een tragisch geheel met onderwerpen als verlies en somberheid. De intrigerende opener Drive gaat van veranderingen in je leven over naar het leed dat iedereen meemaakt in Everybody Hurts. Het orkestrale geluid en het gebruik van een palet aan instrumentatie zorgen voor de ondersteuning, zonder te veel naar de voorgrond te komen. Man on the Moon is een prachtige ode aan de komiek Andy Kaufman en Nightswimming kent zijn kracht in de nachtelijke bewakers.

20. Marillion - Brave (1994)

20. Marillion - Brave (1994)

Marillion - Brave

Na het verlaten van de band door Fish had Marillion met Steve Hogarth de perfecte opvolger in huis gehaald. Het derde album van zijn kant vormt één van de hoogtepunten uit zijn werk met de band. De albumhoes ziet er al intrigerend uit en zo ook het verhaal waar het concept van het album op gebaseerd is. Een verward meisje dat door de politie werd gevonden in Engeland vormt het fictionele verhaal van Hogarth. Naast de aangrijpende gitaarsolo’s van Steve Rothery zijn het toch vooral de vocalen van Hogarth die het verhaal omhoog tillen. Het ontroerende Living with the Big Lie en titelsong Brave vormen samen met de muzikale grootheden Goodbye To All That en Alone Again in the Lap of Luxury de hoogtepunten van het album.

19. Madonna - Ray of Light (1998)

19. Madonna - Ray of Light (1998)

Madonna - Ray of Light

Madonna sloeg met Ray of Light een andere muzikale richting in en zorgde hiermee naast het commerciële succes voor een album van hoogwaardige kwaliteit. De Engelse producer William Orbit is de man achter de muzikale wijziging met de invloeden vanuit de elektronische muziek. Opener Drowned World / Substitute for Love toont deze verandering en brengt een Madonna die wel degelijk emotionele waarde toevoegt. Het omstreden Frozen en het dansbare Ray of Light vormen enkele van de hoogtepunten. The Power of Goodbye blijft nog het meest intrigerend met zijn uiterst fraaie klankenpakket.

18. Godspeed You Black Emperor! - F#A#∞ (1997)

18. Godspeed You Black Emperor! - F#A#∞ (1997)

Godspeed You Black Emperor! - F#A#8

De eerste officiële release van de Canadese post-rockers bracht een dynamische en uiterst complexe wereld teweeg. De drie lang uitgesponnen nummers vormen landschappen van dood en verderf. Opener The Dead Flag Blues grijpt naar de corrupte overheid in de westernmuziek en industriële klanken. East Hastings borduurt voort op de slotklanken van The Dead Flag Blues, maar grijpt al snel naar het armoedige Oostblok en een moedeloze wereld. De gitaren, strijkinstrumenten en percussie zorgen voor de treurige klanken waar ook op het halfuur van Providence een complex geheel van wordt gesmeden.

17. Anathema - Alternative 4 (1998)

17. Anathema - Alternative 4 (1998)

Anathema - Alternative 4

Na de mislukte jaren van de metal gooide het Britse Anathema het over een andere boeg. De stevige muziek blijft aanwezig, maar de keuze voor rustgevende klanken van de piano en keyboards pakken hier goed uit. Vincent Cavanagh bracht met zijn vocalen de diepgang in de band waarnaar het zoekende was. Fragile Dreams is één van de nummers waarin de waarde van de opbouw en emotionele klanken zijn weg vinden. Andere pareltjes zijn er in de vorm van het aangrijpende Regret en het volledige verlies in Lost Control.

16. Änglagård - Hybris (1992)

16. Änglagård - Hybris (1992)

Änglagård - Hybris

Een Zweedse onbekende grootheid vinden we in de naam van Änglagård. Deze zeskoppige-formatie putte hun inspiratie uit jaren zeventig grootheden als King Crimson, Genesis en Van Der Graaf Generator. De klassieke klankenpatronen vormen met de verschillende percussie en benauwde gitaarklanken een eigen geluid. Opener Jordrök knalt binnen op het hoogste niveau in het muzikaal zeer afwisselende spel. De volkse melodieën drijven alle kanten op, met plotse wendingen en aangrijpende symfonieën. De formatie verbindt de jaren zeventig met de progscéne van begin jaren negentig.

15. Neil Young & Crazy Horse - Ragged Glory (1990)

15. Neil Young & Crazy Horse - Ragged Glory (1990)

Neil Young & Crazy Horse - Ragged Glory

Na de moeizame jaren tachtig waarbinnen Neil Young inspireerde met invloeden vanuit verschillende muziekstijlen, steeg hij in de jaren negentig terug naar de muzikale top. Samen met het gitaargeweld van Crazy Horse gaat Ragged Glory in op de liefde, moeilijke tijden en het boerenland. De oude rocker bespeelt zijn gitaar in het tijdens concerten vaak lang uitgesponnen Fuckin’ Up. Andere hoogtepunten vormen het aanstekelijke Mansion on the Hill en de indringende klanken van Love and Only Love.

14. Dream Theater - Images and Words (1992)

14. Dream Theater - Images and Words (1992)

Dream Theater - Images and Words

Kleine jongens worden groot bewees het Amerikaanse Dream Theater op hun tweede album. Het stevige klankenpalet zorgde met de nieuwe zanger James LaBrie voor een vocale omslag. De indringende klappen van de drums, het gitaarspel en de ondersteuning van het keyboard zorgen voor een sterk geheel. Met Pull Me Under kon de band zelfs op groots commercieel succes rekenen. Naast deze openingskraker is het toch vooral Metropolis Part One die de vernieuwing in de band naar voren schuift. Afwisseling in tempo’s en verschillende solo’s toveren een krachtig geheel tevoorschijn. LaBrie weet zijn waarde op een natuurlijke wijze toe te voegen in zijn zang en klinkt nergens geforceerd. Een klassebak in de lange reeks van albums van de band.

13. Tom Petty & The Heartbreakers - Into the Great Wide Open (1991)

13. Tom Petty & The Heartbreakers - Into the Great Wide Open (1991)

Tom Petty & The Heartbreakers - Into the Great Wide Open

Vanaf half jaren zeventig ging het succes van Tom Petty met zijn Heartbreakers op en neer. Muzikaal gezien bereikte hij zijn hoogtepunt eind jaren tachtig/begin jaren negentig. Na Full Moon Fever was het opnieuw Jeff Lynne die als producer optrad voor het album. De twee kende elkaar al langer en maakte beide deel uit van de Traveling Wilburys. Opener Learning to Fly toont Tom’s warme zang in het zweverige geheel van gitaargeluiden en synths. Het overweldigende Into the Great Wide Open is een ander hoogtepunt van het album, met een pakkend verhaal en een wonderschone samenzang.

12. Anathema - Judgement (1999)

12. Anathema - Judgement (1999)

Anathema - Judgement

Na het succes van het album Alternative 4 bracht Anathema opnieuw een muzikaal pareltje in de vorm van Judgement. Het album trekt de muzikale weg van zijn voorganger door en weet het geluid van de band nog meer een eigen identiteit mee te geven. Deep toont als opener de emotionele kracht van Vincent’s stem en de intensieve muzikale ondersteuning. In het midden van het album vinden we de muzikale grootheid One Last Goodbye. De ongekende schoonheid die met de drums meetrilt tot in de gitaarsnaren en het stevige drumwerk. Andere hoogtepunten zijn de harde titeltrack Judgement en de samenzang op Forgotten Hopes.

11. Alice in Chains - Dirt (1992)

11. Alice in Chains - Dirt (1992)

Alice in Chains - Dirt

De grunge en de snelle ontwikkeling van deze stijl is mede te danken aan Alice in Chains en zanger Layne Staley. Het tweede album Dirt is inmiddels miljoenen keren over de toonbank gegaan. Op de muzikale kwaliteit valt weinig af te doen, want de gitaren en drums smeden het album tot een verfijnd geheel. Het album staat bol van de depressiviteit met onderwerpen als drugsgebruik, angst, oorlog en de dood. Rooster is zo’n nummer dat zich rustig opbouwt maar een indringende oorlog kent en een aantal fraaie gitaarsolo’s teweeg brengt. Het absolute hoogtepunt vorm echter de slottrack Would? met de gedachtenis aan verloren vrienden. De baslijn en gitaarklanken drijven diep binnen in de ziel en zorgen voor stof tot nadenken.

10. Nirvana - Nevermind (1991)

10. Nirvana - Nevermind (1991)

Nirvana - Nevermind

Van Alice in Chains naar misschien wel de bekendste grunge band aller tijden. Nirvana wist met Kurt Cobain wereldwijd succesvol te worden en steeg daarmee uit de plaatselijke grunge scene in Seattle. Dave Grohl voegde zich toe als drummer van de band en kende na het overlijden van Kurt nog vele successen met zijn eigen band Foo Fighters. Terug naar Nevermind waarop Kurt zocht naar zijn betekenis binnen het leven. Het verlies van vrienden en de depressiviteit vormen een aangrijpend geheel in het album. Het album opent gelijk al met de ongekende kracht van Smells Like Teen Spirit. De jeugd die zich loskoppelt van de druk en zijn eigen plannen maakt. In Bloom weet met zijn ritmische geheel de zang van Kurt tot het uiterste te dringen. Andere klassiekers vormen het basloopje van Come as You Are en de zware depressiviteit van Lithium.

9. Pearl Jam - Ten (1991)

9. Pearl Jam - Ten (1991)

Pearl Jam - Ten

Nirvana wordt gevolgd door de andere grootheid uit de grungescene. Met het debuut van Pearl Jam bereikte de band al vroeg zijn hoogtepunt. Mother Love Bone werd met de toevoeging van zanger Eddie Vedder en gitarist Mike McCready omgedoopt tot Pearl Jam. Ook Eddie zocht zijn tekstuele stukken in de eenzaamheid en depressiviteit. Zo gaat Jeremy over een student die zichzelf doodschoot staande voor zijn klasgenoten. Black is een aangrijpend nummer met zijn pianospel en intensieve zang van Vedder. Andere indrukwekkende tracks zijn het meeslepende Alive en het krachtige Even Flow.

8. Porcupine Tree - Stupid Dream (1999)

8. Porcupine Tree - Stupid Dream (1999)

Porcupine Tree - Stupid Dream

Naast zijn band No-man wist Steven Wilson met zijn project Porcupine Tree succes te behalen. De band groeide half jaren negentig uit tot één van de veelbelovende acts binnen de progressieve rock. Met Stupid Dream bereikte ze hun hoogtepunt uit de jaren negentig.  Van de spacerock en psychedelica ging de band op het album meer de diepte in. De melodielijnen worden vervult door gitaren, orgels, strijkers en synths. De schoonheid van de stem van Wilson toont zich al direct in het openingsnummer Even Less. Het gebruik van verschillende tempo- en volumewisselingen maakt dit nummer één van de pareltjes van het album. Een ander hoogtepunt is het langste nummer van het album, Don’t Hate Me. Het rustgevende karakter houdt de grauwe en indringende teksten verborgen met solo’s op de saxofoon en aangrijpende gitaarklanken. Andere hoogtepunten vormen het wonderschone A Smart Kid en het rustgevende Stop Swimming.

7. Jeff Buckley - Grace (1994)

7. Jeff Buckley - Grace (1994)

Jeff Buckley - Grace

Net als zijn vader zocht Jeff zijn heil in de muziek. Zijn talent werd al snel duidelijk en zijn debuutalbum Grace is van een ongekend hoog niveau. Net als zijn vader was de zang de kracht. Titeltrack Grace weet zijn kracht te tonen in de emotievolle stem van Jeff. Het krachtige gitaargeluid zorgt voor de ondersteuning. Hallelujah is het meeste verfijnde pareltje met zijn bedrukkende opbouw aan gitaarklanken. Het nummer van Leonard Cohen komt in de versie van Jeff tot volle glorie. De schoonheid en emotionele kracht graaft tot diep door in je gedachten. Andere hoogtepunten vormen het eighties geluid van Last Goodbye en de diepgaande versie van Lilac Wine. Op 28-jarige leeftijd stierf Tim Buckley aan een overdosis heroïne en op 30-jarige leeftijd verdronk Jeff Buckley in de Mississipi. Net als zijn vader liep het verhaal slecht af.

6. Nick Cave & The Bad Seeds - The Boatman's Call (1997)

6. Nick Cave & The Bad Seeds - The Boatman's Call (1997)

Nick Cave & The Bad Seeds - The Boatman's Call

Na zijn jaren met The Birthday Party begon Nick Cave aan een succesvol avontuur met The Bad Seeds. Vanaf half jaren tachtig bracht hij een reeks imposante albums uit. Het hoogtepunt van de jaren negentig kwam met The Boatman’s Call. Niet alleen zijn poëtische teksten, maar zeker ook de warme en zuivere stem van Nick dragen het album. Opener Into My Arms toont direct de klasse van het pianospel en de dragende kracht van zijn zang. Het album drijft op een rustgevend geheel en kenmerkt zich door de trage snelheid en het minimale instrumentatiegebruik. Andere mooie nummers zijn het liefdevolle (Are You) the One I’ve Been Waiting For en het emotievolle People Ain’t No Good.

5. Radiohead - OK Computer (1997)

5. Radiohead - OK Computer (1997)

Radiohead - OK Computer

En toen was er in de jaren negentig opeens een nieuwe sensatie in Engeland genaamd Radiohead. Na hun doorbraak met de single Creep opende de wegen zich voor frontman Thom Yorke en zijn band. Het derde album slaat de experimentele kant in van het muzikale universum. De teksten zijn diepzinniger dan voorheen en gaan samen met de muzikale invloeden van artiesten als The Beatles. De gitaarkracht is niet verdwenen en vindt zijn invloed in het artistieke Paranoid Android, dat met zijn muziek verschillende richtingen op gaat. Een ander pareltje is Karma Police, op de beginklanken van Sexy Sadie van The Beatles. Het nummer gaat in op de karma vanuit de Hindoecultuur. Het album staat boordevol muzikale grootheden zoals het prachtige No Surprises en het statige Exit Music.

4. Red Hot Chili Peppers - Californication (1999)

4. Red Hot Chili Peppers - Californication (1999)

Red Hot Chili Peppers - Californication

The Peppers vonden hun muzikale richting begin jaren negentig met het album Blood Sugar Sex Magik. Na het enigszins teleurstellende One Hot Minute bereikte de band eind jaren negentig opnieuw een hoogtepunt met Californication. Met de terugkeer van Frusciante zoekt het viertal op het album zijn weg in de dood, drugs, reizen en de staat Californië. Parallel Universe is het ruigste nummer van het album en vindt zijn afwisseling in het muzikale Scar Tissue. Otherside gaat over het overlijden van bandlid Hillel Slovak en het leven na de dood. De titeltrack is sterk in de donkere kracht die in Hollywood schuilt. De toegankelijkheid van het album vermengt zich met de pure schoonheid en de diepere gedachten achter deze indrukwekkende plaat.

3. Neil Young & Crazy Horse - Sleeps with Angels (1994)

3. Neil Young & Crazy Horse - Sleeps with Angels (1994)

Neil Young & Crazy Horse - Sleeps with Angels

Neil Young herpakte zich gedurende de jaren negentig na de wisselvallige jaren tachtig. Crazy Horse bracht in dit decennium de kracht van de hoogstaande jaren zestig en zeventig weer terug in de band. Het resultaat met de grauwe en emotionele klanken van Sleeps With Angels mag er zijn. De liefde die je het in makkelijke tijden moeilijk maakt en in moeilijke tijden makkelijk. Met het prachtige My Heart brengt hij een ode aan de overleden Kurt Cobain. Driveby is een ander pareltje dat met de piano- en gitaarklanken diep binnen komt zetten. Een hoofdrol is er weggelegd voor het zware en meeslepende Change Your Mind. Een door emoties doordrenkt meesterwerk van een klein kwartier. Met het gekke paard dat op dreef is komen de gitaarklanken harder aan dan tevoren. Afsluiter A Dream That Can Last is met zijn bombast en pracht en praal de perfecte afsluiter van het album.

2. Radiohead - The Bends (1995)

2. Radiohead - The Bends (1995)

Radiohead - The Bends

The Bends is het ultieme meesterwerk van de hand van Radiohead. Na hun matige debuut viel alles in één klap op zijn plek. Thom en de gebroeders Greenwood wisselen met de band intensieve nummers af met de meer melodieuze tracks. High and Dry is een rustig nummer waar de melodieën vooral ondersteuning geven aan het dromerige gevoel van het nummer. Dit prachtige nummer werkt voort naar een ander pareltje van het album, Fake Plastic Trees. Een sterk geschreven nummer met een zweverige tekst en muzikaal pakkende opbouw. De intro van My Iron Lung klinkt als een stuk metaal, ongepolijst maar perfect bij het nummer passend. Het nummer is het antwoord op de grote hit Creep van het voorgaande album Pablo Honey. Het geheel van hoogtepunten wordt afgesloten met Street Spirit (Fade Out).  De melodie die zich blijft herhalen vormt de basis van het nummer, waarbij de toevoeging van instrumenten de tekst extra kracht geeft. De stem van Thom klinkt hier zeer aangeslagen en vormt het voortreffelijke einde van het album.

1. Neil Young - Harvest Moon (1992)

1. Neil Young - Harvest Moon (1992)

Neil Young - Harvest Moon

Het hoogtepunt van de jaren negentig vinden we terug in dit akoestische werk van Neil Young. Geen meeslepende gitaarsolo’s met de bombast en intensiteit van Crazy Horse. Harvest Moon is van een ongekende schoonheid, te vinden in de warme stem van Neil en het gebruik van de akoestische gitaar en mondharmonica. Het album floreert in de emoties vanaf de openingstrack Unknown Legend. From Hank to Hendrix is het volgende pareltje wat zich aandient. De toevoeging van de pedal steel gitaar geeft de kracht aan dit melodieuze nummer. De titeltrack is misschien wel de zoetste track van Neil, maar behoudt de rust om zijn emotionele kracht te kunnen uiten. Andere nummers blinken uit in de samenzang zoals War of Man en One of These Days. Such a Woman gaat daarnaast de boeken in als één van de mooiste liefdesnummers. Na de melancholische klanken van Dreamin’ Man is het meeslepende Natural Beauty de perfecte afsluiter van dit meesterwerk.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

A Silver Mt. Zion - 13 Angels Standing Guard 'Round the Side of Your Bed

A Silver Mt. Zion – 13 Angels Standing Guard ‘Round the Side of Your Bed

Efrim Menuck staat al jaren bekend als de gitarist van het veelgeprezen post-rock gezelschap Godspeed …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *