Top 5 muziekdocumentaires uit 2015

Top 5 muziekdocumentaires uit 2015

De laatste jaren verschijnen er in steeds grotere aantallen muziekdocumentaires over zowel muzikanten, platenzaken als opnamestudio’s. Ook in 2015 verschenen er weer een aantal kwalitatief hoogwaardige documentaires over zowel legendarische muzikanten als onbekende grootheden. Centraal stonden dit jaar de de biografieën van Amy Winehouse en Kurt Cobain, waarvoor diep de archieven is ingedoken. Bewonderenswaardig is de grote investering die Metallica’s Robert Trujillo deed om de invloedrijke Amerikaanse bassist Jaco Pastorius in beeld te brengen. De platenindustrie kreeg de aandacht met de opkomst van de online muziekindustrie, krachtig neergezet in de ondergang van Tower Records. Soulzangeres Nina Simone wist in de documentaire van Liz Garbus echter de meeste indruk achter te laten, in haar ongekende muzikale werkjes, tegenslagen en haar inzet voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking.

5. All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records

All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records

Tower Records was een grote en bloeiende keten van muziekwinkels, maar net als in Nederland met de Free Record Shop bleek het internet en een slechte marketingstrategie de doodsteek voor de onderneming. De documentaire van Colin Hanks gaat in op het opbouwende succes vanaf de start in 1960 naar de snelle expansie van de keten gedurende de jaren negentig en het einde in 2006. Een aantal bekende muzikanten als Dave Grohl, Elton John en Bruce Spingsteen vertellen over de kracht van de muziekwinkel en de tijd die ze er doorgebracht hebben, maar ook de eigenaar Russell Solomon en zijn familie worden in beeld gebracht. Zo wordt er sympathie gewekt voor de harde werkers achter de onderneming en zien we ook de snelle uitgaven en wegvloeiende controles in de financiën. De medewerkers van de onderneming hadden de andere kant van het succes en de ondergang nog wat meer verdieping kunnen geven, maar muziekliefhebbers zullen zich prima vermaken met de verhalen en de sociale cultuur van de platenwinkels.

4. Amy

Amy

Het levensverhaal van de Engelse zangeres Amy Winehouse staat centraal in deze documentaire van regisseur Asif Kapadia. Beginnend met een video van de 14-jarige Amy en lopend door het leven vol verslavingen, ontspoorde relaties en bovenal haar passie voor de muziek. Het zijn vooral de verhalen van familie en vrienden, haar muzikale invloeden en niet eerder uitgebrachte opnames die de documentaire tot een waardige twee uur maken. Dat er veel op de emoties wordt gespeeld en de relatie met haar vader niet volledig uitgediept is kan als een greep naar het commerciële succes worden beschouwd. Niettemin is Amy een aangrijpende, ontroerende en bovenal muzikale documentaire.

3. Jaco

Jaco

Jaco Pastorius was een invloedrijke Amerikaanse muzikant, die met zijn funky basspel de jazz aan de rock wist te verbinden. De documentaire, die in een periode van zes jaar tot stand kwam, biedt een inkijkje in het leven van de muzikant en wordt aan de hand van verhalen van vele musici, geluidsfragmenten en afbeeldingen tot leven gebracht. Zo komen onder andere Joni Mitchell, Flea, Herbie Hancock en Carlos Santana aan het woord, afgewisselt met familieleden en vrienden van Jaco. Wat het verhaal zo indrukwekkende maakt is de ongekende gedrevenheid van Jaco en zijn missie om de rol als basspeler meer verdieping te geven in de muziek. Zijn vernieuwingen op het gebied van speelstijlen en harmonieën zetten hem een kleine dertig jaar na zijn gewelddadige dood neer als één van de belangrijkste muzikanten van zijn tijd.

2. Cobain: Montage of Heck

Cobain Montage of Heck

Montage of Heck is niet de eerste documentaire over het rockicoon Kurt Cobain en zal ook zeker niet de laatste zijn, maar weet zich wel te onderscheiden met onuitgebrachte beelden van optredens, opnamesessies, thuisopnames en veel geluidsfragmenten. De documentaire zet Cobain niet alleen als zanger neer, maar zeker ook als vaderfiguur en echtgenoot. Regisseur Brett Morgen slaagt erin het leven van de muzikant van begin tot eind in beeld te brengen met prachtige animaties, ondersteunt door de muziek en verhalen. Van een vrolijk jongetje naar ontwrichte puber en via de de successen van Nirvana naar zijn drugsverslaving en uiteindelijke treurige einde. Doordat Brett Morgen toegang had tot de familiearchieven voelt de documentaire completer dan andere opnames van Kurt. Alle facetten van zijn leven worden belicht in de ontroerende, vrolijke en beangstigende momenten en daar doet zelfs de afwezigheid van Dave Grohl niets aan af.

1. What Happened, Miss Simone?

What Happened, Miss Simone

Het levensverhaal van de “High Priestess of Soul” Nina Simone begint in de documentaire van Liz Garbus in 1976, met een emotioneel optreden tijdens het Montreux jazz festival in Zwitserland. De persoonlijke geschiedenis van Simone wordt op ongenaakbare manier neergezet in de onzekerheid als zwarte muzikant en de persoonlijke tegenslagen, maar toch ook de succesvolle jaren met glansrijke optredens en haar inzet voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking. Garbus is de archieven ingedoken en weet zich met familiefoto’s, dagboekverslagen, concertoptredens en interviews een breed stukje geschiedenis van deze legendarische soulzangeres neer te zetten. Schokkend is de discriminatie waar ze in haar jeugdjaren meermaals mee te maken kreeg, maar een sterke persoonlijkheid als Simone wist zich op te werpen als mensenrechtenactiviste. Verslavingen, mishandelingen en depressies zijn enkele onderwerpen die het verhaal beklemmen, maar recht doen aan het persoonlijke verhaal. Toch is het vooral de muziek in archiefbeelden en live optredens die haar in volle glorie neerzetten als één van de belangrijkste zangeressen van haar tijd. Van haar jeugd en haar liefde voor de piano tot aan de verharde levensstijl, What Happened, Miss Simone? is een muzikale trip van begin tot eind.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Top 30 albums van de jaren 50

Top 30 albums van de jaren 50

Met de komst van de langspeelplaat eind jaren 40 ontstond er een geheel nieuwe muziekmarkt, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!