Top 5 muziekdocumentaires uit 2017

Top 5 muziekdocumentaires uit 2017

Door muziekdocumentaires leren we al jaren hoe albums tot stand zijn gekomen, artiesten tot het uiterste zijn gegaan en persoonlijke verhalen in het muzikale zijn verwerkt. Het zijn deze opnames waarmee muziekliefhebbers hun kennis kunnen uitbreiden en de verbinding tussen muziekstijlen en artiesten kunnen leggen. Net als de afgelopen jaren verschenen er in 2017 weer tal van noemenswaardige muziekdocumentaires. Zo gaan we van het levensverhaal van de Costa Ricaanse Chavela Vergas naar de drukke periode die Joshua Homme van Queens of the Stone Age achter de rug heeft. The Beatles komen we tegen in het verdiepende Sgt Pepper’s Musical Revolution en de invloed van native americans op de totstandkoming van verschillende muziekstijlen komt tot leven in Rumble: The Indians Who Rocked The World. De lijst bevat daarmee vijf waardevolle muziekdocumentaires uit 2017.

5. Chavela

Chavela

Chavela Vergas (1919-2012) was een Costa Ricaanse zangeres en entertainer die succes zocht in Mexico. Ze koos ervoor om zich als man te kleden en de intensiteit van de rancheras te bezingen. Deze liederen over pijn, verdriet en angsten brachten haar veel lof en succes, maar riepen ook vragen op bij de bevolking. Onder leiding van regisseurs Catherine Gund en Daresha Kyi werkte een team lange tijd aan het levensverhaal van deze artiest. Niet alleen de roddels die Chevala gedurende haar leven zelf de wereld in bracht worden behandeld, maar ook haar drankverslaving en gevoelens voor vrouwen. Een ode wordt gebracht met de liederen die door verschillende artiesten worden uitgevoerd. Centraal staan echter de interviews met een reeks aan personen, van geliefden en bewonderaars tot aan muzikanten en vrienden. Het hele levensverhaal wekt niet alleen de indruk met een groot artiest te maken te hebben, maar laat dit ook horen en zien bij haar concertopnames. Dit maakt Chavela tot een interessante en aansprekende documentaire, waarin het enige punt van kritiek is dat de tijden waarin gebeurtenissen hebben plaatsgevonden niet altijd kloppen.

4. American Valhalla

American Valhalla

De documentaire American Valhalla richt zich op de samenwerking tussen Queens of the Stone Age frontman Joshua Homme en de rocklegende Iggy Pop. Het resulteerde in 2016 in het aanstekelijke en diepzinnige album Post Pop Depression. Vanaf de eerste momenten zien we de muzikale en persoonlijke klik ontstaan tussen de twee mannen, die muzikaal worden bijgestaan door Dean Fertita (QotSA) en Matt Helders (Arctic Monkeys). In de docu worden beelden van hun persoonlijke dagboeken afgewisseld met de opnames voor het album en de succesvolle wereldtournee. Regisseur Andreas Neumann weet de andere kant van zijn personages en de keerzijde van het artiestenbestaan onder de aandacht te brengen. De leegte die na een optreden wordt gevoeld, maar ook de manier waarop Iggy zich nog steeds een klein jongetje voelt. Iggy Pop wordt als muzikant het meest onder de aandacht gebracht van de kijker. Van zijn samenwerking met David Bowie in het grimmige Berlijn van halverwege de jaren 70 tot aan de huidige tijd. Zijn levenslust is niet verdwenen, maar onzekerheden zijn er nog steeds. Maar ook de jongelingen krijgen genoeg zendtijd, zo blijkt uit interviews en beelden van de albumopnames. Grandioos is het optreden in de Royal Albert Hall te Londen. De mogelijkheid die de kijker wordt geboden om de levens van de twee personen tot een muzikale eenheid te smeden maakt American Valhalla tot een noemenswaardige muziekdocumentaire.

3. Eagles of Death Metal: Nos Amis (Our Friends)

Eagles of Death Metal Nos Amis

Op 13 november 2015 vond in de Bataclan te Parijs een bloedbad plaats tijdens het concert van de Eagles of Death Metal. Alleen al in de concerthal kwamen 89 mensen (van de 130 in totaal), in het geweld dat de terroristen teweeg brachten, om het leven. De klap, het verdriet, de verwerking en de wederopstanding van de rock ‘n’ roll staan centraal in de documentaire die Colin Hanks maakte voor HBO. Het geheel is opgesplitst in drie verschillende delen. Het eerste deel behandeld de vriendschap en de muzikaliteit tussen frontman Jesse Hughes en drummer Josh Homme (Queens of the Stone Age). In het tweede gedeelte wordt de verschrikkelijke gebeurtenis verder uitgelicht, van de voorbereiding op het concert tot de nasleep van de verschrikkingen. In het laatste gedeelte wordt hun comeback gevierd en laten ze de wereld weten dat hun muziek nooit ten onder zal gaan. Het knappe van de documentaire is dat Hanks de liefde tussen de bandleden en het publiek in beeld weet te brengen in prachtige shots van hun geschiedenis en optredens. Maar ook in de wijze waarop deze vriendschap standhield na de gebeurtenis die de wereld schokte en zowel muzikanten, journalisten als publiek in onmacht achterliet. Het moment waarop alles uiteen leek te vallen wordt niet vermeden, het verdriet niet ongeschonden. Waar het in de documentaire aan ontbreekt is de uitleg bij de gewaagde uitspraken die Hughes naar aanleiding van de aanslag deed. Van zijn islamofobie tot aan de trauma’s die hem dieper de afgrond in dreven. Ondanks de nogal door theorieën gedreven mening van Hughes, laat de documentaire zien hoe vriendschap, muziek en rock ‘n’ roll altijd overleven.

2. Sgt Pepper's Musical Revolution with Howard Goodall

Sgt Pepper's Musical Revolution with Howard Goodall

Het legendarische en succesvolle Beatles album Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club is de geschiedenis ingegaan als een meesterwerk van groots formaat. Tijd dus om vanwege het 50-jarige bestaan nog maar eens terug te blikken op dit album moet componist Howard Goodall gedacht hebben. Met zijn aanpak als musicus brengt hij echter een totaal ander beeld van de muzikale revolutie. Met behulp van verschillende opnames van gesprekken tussen de bandleden en demo’s voor het album wordt een beeld geschetst hoe het eraan toe ging in de studio. Daarnaast blijkt hieruit hoe het innovatieve binnen de muziek werd geïntegreerd in het album. Howard laat zien hoe de verschillende muzikale lagen met elkaar in verbinding staan en welke technieken er werden gebruikt tijdens het opnameproces. De documentaire voelt dan ook aan als een interessant college, waarbij muziektermen ons af en toe om de oren vliegen en songteksten verder worden uitgediept. Wat Sgt Pepper’s Musical Revolution zo interessant maakt is het enthousiasme waarmee Goodall zich uitspreekt over het album. Hierdoor krijg je ook echt het gevoel met een bepalend muziekstuk uit de geschiedenis te maken te hebben. Waar de documentaire in uitblinkt is de verscheidenheid aan eerder niet behandelde onderdelen over het album. Wanneer je na afloop van de documentaire Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club weer eens op de platenspeler afspeelt zul je verbaasd zijn over welke nieuwe ontdekkingen je zult doen.

1. Rumble: The Indians Who Rocked The World

Rumble The Indians Who Rocked The World

De invloed die de native americans hebben gehad op het ontstaan van de  Amerikaanse muziek is er een van grote waarde, zo blijkt uit de schitterende documentaire: Rumble: The Indians Who Rocked The World. De Canadese regisseurs Catherine Bainbridge en Alfonso Maiorana profileren in 102 minuten een verscheidenheid aan invloedrijke artiesten, van Link Wray en Charley Patton tot aan Robbie Robertson en Jimi Hendrix. De titel verwijst dan ook naar het het in 1958 uitgebrachte nummer Rumble, van Link Wray & His Ray Men. Een nummer dat het begin vormde van de opmars van muzikanten met een herkomst van buiten de Verenigde Staten en Canada. In totaal wordt er aandacht geschonken aan tien bepalende muzikanten, welke in interviews met mede-muzikanten, historische opnames en fraaie muziekfragmenten worden uitgelicht. De tien mini-documentaires maken allemaal deel uit van een groter geheel. Een geheel waarbij de invloed van deze artiesten wordt blootgelegd in alle positieve en negatieve geluiden. Hun creaties ontwikkelde het rauwe van de blues, het experimentele van de jazz, het swingende van de rock ‘n’ roll en het ontroerende van de country. De verbinding uit het vergelijkbare verleden van de muzikanten vormt de kracht voor de strijd die ze nu nog steeds voeren om gelijke bestaansrechten. Een strijd die in de laatste beelden van de protesten tegen de aanleg van de Keystone pijplijn nog eens van een extra emotionele lading wordt voorzien. Het maakt Rumble: The Indians Who Rocked The World tot de meest aansprekende muziekdocumentaire van 2017.

Over Hugo van den Bos

Hugo van den Bos
Als muziek- en vinylliefhebber ontwikkelde ik in 2011 de site Platendraaier, om een overzichtelijk platform te bieden met informatie over platenbeurzen, platenzaken en bijzondere hoezen. In de loop van de jaren zijn hier diverse onderdelen bijgekomen zoals een concertagenda, een lijst van poppodia en een overzicht van verschenen muziekdocumentaires. Eind 2013 startte ik de muziekblog, waarop door mij geschreven albumrecensies, concertverslagen, muzieklijstjes en artikelen over platenzaken te vinden zijn. Andere activiteiten: ontwerpen en programmeren van websites, backpacken door verre oorden, bekijken van complexe films, actief meedenken bij tv quizzen, kilometers vreten op de mountainbike en als wandelaar, drinken van kwaliteitskoffie, smikkelen van de binnen- en buitenlandse keuken en genieten van speciaalbieren.

Lees ook eens

Popmagazine Heaven 2017 4

In het nieuwe nummer van Popmagazine Heaven

In het nieuwe nummer van Heaven dat 9 juni verschijnt bovendien nog interviews met Nikki …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!